Énrám ne fintorogjanak! - Margó története

Ha az ember elér egy kort, kívánságai gyakran leegyszerűsödnek. Például szeretné magát jól érezni a bőrében, amihez feltétlenül szükséges, hogy képes legyen megfelelően tisztálkodni, a testi funkcióit kontroll alatt tarthassa, ha pedig valami baja van, akkor ezt külső szemlélő egyáltalán ne vegye észre. Így megmarad az ember számára az egyik legfontosabb dolog, a méltóság.

Margó néni számára nem volt más lehetőség, mint eladni a lakását, a kapott pénzből pedig beköltözni a közeli nyugdíjas otthonba. Gyerekei más városban éltek, és bár jöttek látogatóba rendszeresen, folyton rágták a fülét, különösen a veje, hogy "Anyuka, tessék beköltözni az idősotthonba, mert ott vigyáznak rá". Ahogy múltak az évek, rájött, hogy nem igen tehet mást, mert egyre nehezebb volt rendben tartani a házat, és gondoskodni magáról. Egyszer még próbahéten is volt az otthonban, hogy tetszik-e neki, de maga sem tudta. Szépnek szép volt, a nővérek is kedvesnek mutatkoztak, és saját kis garzonlakást kapott volna, ahol semmiféle gondja a főzéssel vagy a takarítással nem lett volna.

 

Csak egy kicsit félt. Szégyellte, hogy nem tudja úgy rendben tartani magát, ahogy szeretné. Nehezére esik a tisztálkodás. És amit otthon elviselt, azt idegenek között a világ minden kincséért sem engedte volna meg magának. "Hát van az embernek önérzete! Énrám ne fintorogjanak!" - mondta egyszer a lányának. Amikor legközelebb meglátogatták, Margó néni egy nagy csomagot kapott ajándékba. "Nem voltam rest felhívni a szakembert, és kaptam is megfelelő segítséget a bajodra. Alaposan elláttak tanácsokkal is. Mert nem te vagy az egyetlen - elhiheted -, akinek ebben a korban ilyen-olyan problémái akadnak." És elmesélte a hallottakat, miközben az ajándékcsomagot is megmutatta.

inkontitnecia

 

Sajnos a kor a bőrt sem kíméli. És az inkontinencia is elég általános, mert nemcsak a láb vagy a kar ereje veszik el, hanem azoknak az izmoknak a működése is gyengül, amelyek az anyagcseretermékek megtartásáért felelősek. Az idős inkontinens emberek bőre pedig különösen veszélyeztetett, mivel folyamatosan nedvességnek van kitéve.

"Idős édesanyámnál másfél éve diagnosztizáltak demenciát" - meséli a lánya, Böbe, aki otthon, családja körében gondozza idős hozzátartozóját. Ilyen az élet 92 évesen: Böbe története

A fiatal bőr erős és rugalmas, négyszer gyorsabban regenerálódik, mint az időseké. Ráadásul az idősebb bőr vékonyabb és sérülékenyebb, azaz nagyon érzékeny. Ennek ellenére jól karban tartható, csak be kell tartani egy háromlépéses metódust.

 

Szárazon kell tartani a bőrt, aztán megfelelően tisztítani, végül gondoskodni a védeleméről is. Régebben nem voltak megfelelő termékek, amelyekkel ez a módszer gond nélkül követhető lett volna, de ma már más a helyzet. Erre volt bizonyság Margó néni ajándékcsomagja is, amely ezúttal olyan hasznos dolgokkal volt tele, amelyek nemcsak a közérzetét, de az önbecsülését is javíthatják. A száraz bőrfelülethez mindig megfelelő nedvszívó, de légáteresztő terméket kell választani. Fekvőbetegeknél a hagyományos ragasztózáras nadrágpelenka a megfelelő, aki viszont jól mozog, annak számára a fehérneműként használható gumis pelenkanadrág a jó választás. A légáteresztő termékek engedik, hogy lélegezzen a bőr, és ezzel segítik megőrizni egészségét.

 

A pelenkával fedett bőrfelület tisztításához nedves törlőkendőt érdemes használni. Ezek egyes válfajait kifejezetten idős felnőttek bőréhez alakították ki. Ezeknek az a nagy előnyük is megvan, hogy ha nem sikerül mindennap zuhanyozni vagy fürödni, a kendővel kezelt bőrfelület akkor sem kíván további tisztítást vagy hidratálást. Az ilyen törlőkendők vizet tartalmaznak, ápolják, tisztítják és védik is a bőrt. Ha elég nagy a kendő, akkor nagyobb felületek tisztítására is alkalmas. Továbbá megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását.


 

Székletinkontinenciánál is van megoldás: az úgynevezett mosdatóhab, amelyet flakonból lehet kifújni, majd nedves törlőkendővel letörölni. A hab is tartalmaz vizet, így nemcsak tisztít, de hidratál, ápol és véd. És persze a nem kívánatos szagok is távol maradnak. Az idős bőr könnyen sérül, ezért érdemes bőrvédő krémet használni, amellyel a sérülések és az irritáció megelőzhetőek. Ezek a könnyen kenhető krémek vízlepergető hatásúak, így távol tartják a bőrfelülettől a nedvességet, és megakadályozzák az irritációt. Mivel a krémet kifejlesztők gondoltak az esetleges allergiás reakciókra, ezért ezek a termékek illat- és tartósítószermentesek, de glicerin gondoskodik a bőr puhaságának fenntartásáról.

 

Ha a bőr irritált vagy sérült, ápolására az illat- és tartósítószer mentes, cink-oxid tartalmú krém a megfelelő. Vigyázni kell, hogy nyílt sebre ne kerüljön krém. De használatához egyéb különleges ismeret nem kell. Margó néni bevallotta, nem gondolta volna, hogy mennyire egyszerűen tisztán tarthatja magát, ráadásul a három lépés betartásával sokat javult a komfortérzete is. Miután beköltözött az otthonba, és megszabadult a mindennapi házimunka terhétől, több ideje maradt, hogy törődjön önmagával. Volt társaság, ahová eljárjon, a gyerekek a látogatásaik során pedig meg is mondták neki, hogy egészen megfiatalodott. "Mert megtartom a három lépés távolságot a régi kellemetlenségektől" - mosolygott rá a lányára.Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Kérjük meg a családtagokat, rokonokat, hogy vállaljanak át egy-két feladatot, házimunkát!