Diszkrét segítség inkontinens időseknek

HáziPatika

Bár időskorban természetesnek számít a vizelettartás zavara, az érintettek ugyanolyan nehezen élik meg azt, mint akiket fiatalabb korban ér utol a probléma. Katalin, Egy 40 éves gondozónő arról mesél, milyen megoldást talált a helyzet diszkrét, mégis hatékony kezelésére.

Kit érintenek a vizelettartási nehézségek?

"Régóta idősekkel foglalkozom, az otthonukban ápolom őket. Van közöttük, akit csak átmenetileg, például, mert műtéten esett át, és a lábadozás idején segítségre szorul, mások pedig már gyengébbek, vagy valamilyen krónikus betegség miatt igényelnek tartós gondozást.
"A pelenkanadrággal visszanyerték a szabadságukat" inkontinens beteg otthoápolása inkontinencia nadrágpelenka betegápolás vizelet-visszatartási zavarok
"A pelenkanadrággal visszanyerték a szabadságukat"
Nagyon gyakori problémát jelentenek gondozottjaim körében a vizelettartási nehézségek. Nem nekem: én tökéletesen tisztában vagyok vele, mivel járnak az öregedéssel összefüggő élettani változások, ahogy azzal is, hogy az inkontinencia egyes időskori betegségek "szükségszerű" velejárója is lehet; inkább nekik: megalázónak érzik, hogy ilyen helyzetbe kerültek, hogy szégyenkezniük kell a balesetek, a kellemetlen szagok, a vizeletfoltos ágynemű és szennyes miatt.
Ezért, a méltóságuk megőrzése érekében, általában úgy kell csinálnom, mintha a probléma nem is létezne - nem lehet róla anélkül beszélni, hogy megbántódnának. Én pedig amiatt kínlódom, hogy tudom, mennyivel könnyebb lehetne az életük, mennyivel aktívabban élhetnének, ha szemérmes rejtegetés helyett elfogadnák a gyakorlati segítséget. 

Miért jó egy pelenkanadrág?

Amikor megjelentek a piacon a nagy mennyiségű vizelet magukba zárni képes, mégis egyszerűen, segítség nélkül felvehető, kényelmesen viselhető, teljes diszkréciót biztosító pelenkanadrágok, biztos voltam benne, hogy az eszköz sokuk életét egy csapásra megkönnyítené, de azt is tudtam, hogy zárkózott hallgatás lenne a válasz, amennyiben felvetném a témát.
Egy szintén időseket ápoló kollégám javasolta, hogy szavak helyett inkább cselekedjek: a tapintatos megoldás, ha gondozottjaimnál egyszerűen "ott felejtek" egy-egy nadrágpelenkát, rájuk bízva, tesznek-e vele egy próbát. A hozzátartozókkal megbeszélve a dolgot többeknél kipróbáltam a módszert, amely igen hatékonynak bizonyult. A ruhásszekrényben, éjjeliszekrényen hagyott próbadarabok gyorsan eltűntek, a rám bízott idősek pedig kezdték nyitottabban fogadni, ha azt javasoltam, mozduljunk ki egy kicsit.

Komoly kedélyjavulás érhető el

A fehérneműként viselhető pelenkanadrágnak köszönhetően visszanyerték a szabadságukat: ha egészségi állapotuk engedi, újra el tudnak menni sétálni, családi és baráti programokra, és szívesebben fogadják az unokáik látogatását is, mert nem kell a balesetek miatt aggódniuk, szégyenkezniük. Ez jelentősen javít életük minőségén, lelkiállapotukon és kondíciójukon is, mindez pedig jobb általános egészségi állapothoz segíti őket.
Kipróbáltuk a pelenkanadrágot olyan gondozottjaimnál is, akik korábban hagyományos, csak segítséggel felhelyezhető pelenkát használtak inkontineciájuk miatt. Az egyszerűen és önállóan felvehető, fehérneműhöz hasonló pelenkanadrág bevezetésével ők is komoly kedélyjavulást tapasztaltak: sokat segít méltóságuk megőrzésében, ha az öltözködésnek nem része többé a gyakran megalázónak érzett pelenkázás."További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Az ápoló - miután a beteggel érintkezett - mosson kezet, használjon külön törülközőt!