Diszkrét segítség inkontinens időseknek

Bár időskorban természetesnek számít a vizelettartás zavara, az érintettek ugyanolyan nehezen élik meg azt, mint akiket fiatalabb korban ér utol a probléma. Katalin, Egy 40 éves gondozónő arról mesél, milyen megoldást talált a helyzet diszkrét, mégis hatékony kezelésére.

"Régóta idősekkel foglalkozom, az otthonukban ápolom őket. Van közöttük, akit csak átmenetileg, például, mert műtéten esett át, és a lábadozás idején segítségre szorul, mások pedig már gyengébbek, vagy valamilyen krónikus betegség miatt igényelnek tartós gondozást.
Nagyon gyakori problémát jelentenek gondozottjaim körében a vizelettartási nehézségek. Nem nekem: én tökéletesen tisztában vagyok vele, mivel járnak az öregedéssel összefüggő élettani változások, ahogy azzal is, hogy az inkontinencia egyes időskori betegségek "szükségszerű" velejárója is lehet; inkább nekik: megalázónak érzik, hogy ilyen helyzetbe kerültek, hogy szégyenkezniük kell a balesetek, a kellemetlen szagok, a vizeletfoltos ágynemű és szennyes miatt. Ezért, a méltóságuk megőrzése érekében, általában úgy kell csinálnom, mintha a probléma nem is létezne - nem lehet róla anélkül beszélni, hogy megbántódnának. Én pedig amiatt kínlódom, hogy tudom, mennyivel könnyebb lehetne az életük, mennyivel aktívabban élhetnének, ha szemérmes rejtegetés helyett elfogadnák a gyakorlati segítséget.


Amikor megjelentek a piacon a nagy mennyiségű vizelet magukba zárni képes, mégis egyszerűen, segítség nélkül felvehető, kényelmesen viselhető, teljes diszkréciót biztosító pelenkanadrágok, biztos voltam benne, hogy az eszköz sokuk életét egy csapásra megkönnyítené, de azt is tudtam, hogy zárkózott hallgatás lenne a válasz, amennyiben felvetném a témát.

Egy szintén időseket ápoló kollégám javasolta, hogy szavak helyett inkább cselekedjek: a tapintatos megoldás, ha gondozottjaimnál egyszerűen "ott felejtek" egy-egy nadrágpelenkát, rájuk bízva, tesznek-e vele egy próbát. A hozzátartozókkal megbeszélve a dolgot többeknél kipróbáltam a módszert, amely igen hatékonynak bizonyult. A ruhásszekrényben, éjjeliszekrényen hagyott próbadarabok gyorsan eltűntek, a rám bízott idősek pedig kezdték nyitottabban fogadni, ha azt javasoltam, mozduljunk ki egy kicsit.

A fehérneműként viselhető pelenkanadrágnak köszönhetően visszanyerték a szabadságukat: ha egészségi állapotuk engedi, újra el tudnak menni sétálni, családi és baráti programokra, és szívesebben fogadják az unokáik látogatását is, mert nem kell a balesetek miatt aggódniuk, szégyenkezniük. Ez jelentősen javít életük minőségén, lelkiállapotukon és kondíciójukon is, mindez pedig jobb általános egészségi állapothoz segíti őket.


Kipróbáltuk a pelenkanadrágot olyan gondozottjaimnál is, akik korábban hagyományos, csak segítséggel felhelyezhető pelenkát használtak inkontineciájuk miatt. Az egyszerűen és önállóan felvehető, fehérneműhöz hasonló pelenkanadrág bevezetésével ők is komoly kedélyjavulást tapasztaltak: sokat segít méltóságuk megőrzésében, ha az öltözködésnek nem része többé a gyakran megalázónak érzett pelenkázás."Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Tippek

A beteg szájhigiéniáját szondán történő táplálásnál sem szabad elhanyagolnunk.