Bőrápolás cukorbetegeknél: a legfontosabb lépések

Mind a cukorbetegség, mind pedig az inkontinencia komoly bőrproblémákat okozhat, ami fertőzésekhez, és más betegségek kialakulásához vezethet. Az otthonápolt betegeknél érdemes az alábbi tanácsokat megfogadni.

A cukorbetegség világszerte egyre növekvő problémát jelent, a betegek száma megközelíti a félmilliárdot, Magyarországon is körülbelül 6-800 ezer embert érint. Az inzulinhatás csökkenése mellett a betegség többféle gondot okozhat szájszárazságtól étkezési zavarokon át szemészeti problémákig. Nemcsak a belső szervek működésére lehet hatással, de a beteg bőrének egészségére is: ezek a tünetek sok esetben az inkontinencia okozta panaszokat is felerősítik. Otthon ápolt, inkontinenciával és diabétesszel is küzdő betegeknél tehát fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk az alábbi bőrproblémák kezelésére.

otthonápolás, cukorbetegség, felfekvés
A magasabb cukorszint kedvez a gombás és bakteriális fertőzések kialakulásának

A vércukorszint megemelkedésével a szervezetben több vizelet képződik, ami miatt a megszokottnál is több folyadékot veszít. Az izzadás folyamatát is befolyásolhatja ez a betegség, ezek miatt pedig a bőr kiszárad, tapintásra szárazzá és húzódóvá válik. Mivel erőteljesen viszket, kisebb-nagyobb sebek, hasadások lehetnek rajta, a bőr felszíne foltossá válik, pikkelyszerű képződmények láthatóak rajta. A cukorbetegek bőre általában rendkívül száraz, az állandó vakarózás miatt berepedezik, vérző sérülések keletkezhetnek rajta. A magasabb cukorszint kedvez a gombás és bakteriális fertőzések kialakulásának, ami tovább rontja a beteg állapotát.


A bőr kiszáradása, kisebesedése

A szárazság, bőrirritáció vagy gyulladás az inkontinenciával járó, általános bőrproblémák egyike lehet. Az állandó nedvesség hosszú távon károsítja a bőrt, a székletben lévő baktériumok pedig emiatt könnyebben utat találnak a szervezetbe, és betegséget okoznak. A gyakori mosakodás, törölgetés szintén a bőr kiszáradását, kirepedezését okozhatja. Önálló mozgásra képtelen, otthon ápolt fekvőbetegeknél gyakori probléma a felfekvések kialakulása, amit a bőr alatti szövetállomány károsodása okoz, így törékeny, sérülékeny bőrük különleges ápolást igényel. Vizeletszivárgás esetén ágyéktáji bőrgyulladással, viszketéssel járó gombásfertőzésis gyakrabban alakulhat ki.

Őszi-téli bőrápolás, hidratálás ágyhoz kötött betegeknél

Az otthonukban ápolt betegeknél nagyon nehéz feladat a felfekvés megelőzése. A prevenció nemcsak afájdalomkivédése miatt nagyon fontos, hanem azért is, mert a mély fekély súlyos fertőzés kialakulásához vezethet, ami veszélyeztetheti a beteg életét. Cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Nemcsak a cukorbetegek, de az inkontinenciával küzdők számára is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, ez ugyanis a bőr hidratáltságát is elősegíti. Jó tudni, hogy nemcsak vízzel és szappannal lehet tisztálkodni, fekvőbetegek esetében ideális választás a felnőttek számára készített nagyméretű nedves törlőkendő, amely már tartalmaz ápoló anyagokat és védi a bőrt a további sérülésektől. Az inkontinens betegeknek emellett számos készítmény és segédeszköz áll rendelkezésre, ami könnyíthet a mindennapokon. Fontos, hogy jó minőségű betétet válasszunk a betegnek, amely nemcsak a nedvességet, hanem a kellemetlen szagokat is magábazárja, és nem engedi a bőrrel érintkezni a vizeletet.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Ápoltunk körmét könnyebben le tudjuk vágni áztatás után, mind a kezén, mind pedig a lábán.

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.