Mennyire drága mások segítségére szorulni?

HáziPatika

Egyre több az idős beteg Magyarországon, akikről rokonaik - a nagy távolság vagy a rohanó életmód miatt - nem tudnak megfelelően gondoskodni. A problémára létezik megoldás, ám ehhez a családtagoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Az idősotthonokkal szemben még ma is sok emberben élnek ellenérzések, ideális állapotnak ugyanis azt tartanák, ha az önmagát ellátni képtelen családtag a megszokott környezetben, saját otthonában élhetné idős éveit. Igen ám, de a mai világban egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy hetente többször vagy súlyosabb esetben mindennap maguk felügyeljék és ellássák szerettüket. Erre a problémára nyújthat megoldást a házi gondozási és ápolási szolgálat.

Lehetőség van otthonápolási szolgálatot igénybe venni
Lehetőség van otthonápolási szolgálatot igénybe venni

Otthonápoláshoz a területileg illetékes szociális szolgáltatótól kérhetünk segítséget. Az ellátást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak. A segítségnyújtás ára önkormányzatonként változó lehet, és függ attól is, hogy mekkora havi jövedelme van az ellátottnak: óránként 10 ft-tól 800 forintos összegig is terjedhet. Ha viszont az ellátott nem rendelkezik jövedelemmel, akkor az önkormányzatnak ingyenes ellátást kell biztosítania. A szolgáltatás lényege, hogy a rászoruló továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget a mindennapi teendők elvégzéséhez: mosakodáshoz, öltözködéshez, esetleg bevásárláshoz. Hátulütője, hogy a szociális alapú házi segítségnyújtás keretein belül nincs lehetőség 24 órás gondozásra, sőt. 2017 előtt minimum egy, legfeljebb napi négy óra otthoni gondozásra lehetett jogosultságot szerezni - a rászoruló egészségi állapotának súlyosságától függően -, 2017 januárjától viszont törölték az ellátotti szerződésekből, hogy kinek hány órányi gondozásra van szüksége. Ezzel a módosítással pedig pont a legrosszabb állapotban lévő idősek járhatnak rosszul, hiszen nekik eddig napi három-négy óra gondozás járt, a jövőben viszont csak annyit rögzítenek a szerződésekben, hogy kapnak majd ellátást, de hogy milyen időtartamút, már nem. Így az is előfordulhat, hogy a gondozókra több beteget osztanak a szolgáltatók, mint eddig.

A leghasznosabb kütyük időseknek

A 21. században számos kütyü létezik, amely megkönnyíti az idősek hétköznapjait. Ezek közül válogattunk ki néhányat. Részletek!

Léteznek azonban magáncégek is, amelyek szolgáltatásai folyamatosan, 24 órában, vagy akár az általunk meghatározott napokon, esetleg alkalmanként is igénybe vehetőek. Az önkormányzati ápolással szemben viszont a magánellátásnak már igen borsos ára van. A cégek az áraikat általában a körülmények és feladatok alapján határozzák meg, de ezen kívül a költségek attól is függenek, hogy milyen gyakran és mennyi időre szeretnénk családtagunk mellé ápolót.

Az árak cégenként változóak, de nagy általánosságban egy óráért 1300-2600 forintot kérhetnek el, ha viszont 24 órán át kell az idős rokon mellett lenni, akkor 27 ezer és 48 ezer forintot is fizethetünk. Ezeknél a cégeknél arra is van lehetőség, hogy a hónap minden napján (hétvégén) is 24 órában gondoskodjanak az ápoltról, ennek azonban az árát is megkérik: van olyan cég, ahol ezt kicsivel több mint 800 ezer forintért vállalják.


Hogy mit kapunk ezekért az összegekért?

Az egyes cégek között lehetnek eltérések, de általában - az érintett élethelyzettől függően - az alábbi szolgáltatásokat biztosítják:

  • 24 órás felügyelet
  • a gondozott pelenkázása, mosdatása, etetése
  • házvezetői feladatok ellátása
  • beszélgetés, lelki segítség
  • gyógyszerkiváltás
  • ügyintézés, bevásárlás
  • érintett kísérése (orvoshoz, sétálni vagy ahova a gondozott kéri)
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A beteg szájhigiéniáját szondán történő táplálásnál sem szabad elhanyagolnunk.