Kit lehet otthon ápolni?

Az otthonápolás annak a lehetőségét biztosítja, hogy a beteget otthonában szakdolgozó lássa el, amennyiben a beteg kórházi ellátása nem indokolt.

Különböző betegségek miatt akár fiatalabb korban is ápolnak otthon betegeket, s szemben a tévhittel nem csak utolsó stádiumban lévő haldoklókat, illetve daganatos betegeket. Egyrészt azért, mert előfordulhatnak fertőzések a kórházakban, másrészt lelkileg könnyebb feldolgozni a betegséget, ha a páciens otthon lehet, harmadrészt bizonyos ellátásokat otthon is megkaphat a szakképzett ápolóktól a beteg, így nem is kell folyamatosan kórházban lennie; emiatt van nagy szerepe és létjogosultsága az otthoni ápolásnak. Az arra jogosultak egy alkalommal 14 vizitet kapnak, s ezt háromszor újabb 14 vizittel lehet meghosszabbítani, ezeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza. Amit ezen felül szeretne a beteg vagy annak családtagja, azért már fizetnie kell, otthonápolásra szakosodott szolgáltató igénybevételével.

Mikor és ki veheti igénybe az otthonápolási szolgálatot?

A vonatkozó rendelet alapján az egyik, támogatott, otthonápolási feladat a gyomorszonda, orrszonda, gégekanül és egyéb bevezetések cseréje, amelyik alkalmas erre, az azon keresztüli táplálás, és e feladat megtanítása a családtagoknak. Következő tevékenységi kör az intravénás folyadékpótláshoz kapcsolódó szakápolási feladatok, mint "kiszáradás" utáni folyadékpótló infúzió bekötése, amelyhez nem muszáj kórházban lennünk. Fontos tudni, hogy gyereket is lehet otthon ápolni. Egy-egy vizit minimum 30 perc, maximum 3 óra, vagyis ami a 3 órába nem fér bele, azt másképp kell megoldani.

Balesetek, műtétek utáni otthoni ellátás a harmadik terület, amelybe beletartozik a beteg mozgatása, testi higiénéjének biztosítása, amíg a páciens lassan önállóvá nem válik. Ilyen például a síszezonban a térd és bokasérülések utáni ellátás. Ezt aztán egybeköthetjük később gyógytorna, fizioterápia rehabilitációval is. Műtétek utáni seb ellátására is kérhető házhoz ápoló, annál is inkább, mivel a műtétek után a sebek nem mindig gyógyulnak a várt ütemben, vagy súlyosabb fertőzés állhat fönn. Egyre fiatalabb embereknél is előfordul, hogy vendégnyílást, tehát a vastagbél hasfali kivezetését kell elvégezni, akár átmenetileg, mondjuk fél évre. Ezen az időszakon az ápolók segítik át e beteget. Az esetleges sipolyokat is ők kezelik és tisztítják.

Idősebb korban gyakoribbak a felfekvések, a lábszárfekélyek és egyéb krónikus sebek kezelése, súlyosabb, hosszan tartó gyógyulás alatt, mint amilyen a koponyasérülés. A tartósan súlyos állapot nem jelenti azt, hogy a páciens nem épül fel, hanem azt, hogy hosszabb ideig kell kezelni, gyógyítani. A rehabilitációhoz tartozik, a mozgásrehabilitációra szoruló, protézissel élő betegek szakszerű mozgatása, illetve a protézis használatának tanítása. Bizonyos betegségek esetén speciális fektetési módokat kell alkalmazni, mert azok a gyógyulást elősegítik, illetve megakadályozzák a szövődmények kialakulását.
Az otthonápolás keretében speciális szakápolási körbe tartozó tevékenységeket is igénybe lehet venni, például légzési fizioterápiát, ezt szintén főleg inkább gyógytornászok végzik. Speciális légzéstechnikákat, köhögés, köpetüritési technikákat tanítanak a betegeknek. Az oxigénterápia biztosítása is ide sorolható, palackból, vagy koncentrátumból. E ponthoz sorolják a gyógylámpák alkalmazását is, főleg polarizált fénnyel rendelkező lámpát használnak, amely a sebek kezelésénél és különböző lágyrész sérülésekre jó hatással van. A TENS elektromos stimulációt végez, izomlazításra, izomfejlesztésre és fájdalomcsillapításra is tudják használni. Daganatos vagy krónikus fájdalommal élő betegeknek az ápolásakor gondolni kell a tartós fájdalomcsillapításra, amely lehet speciális, helyi, s ezt a hozzátartozók is megtanulhatják beadni.

Gyógytornászok, fizioterapeuták, fizikoterápiás asszisztensek és logopédusok végezhetik a kúraszerű rehabilitációs tevékenységet, amely nagyon sok mozgásszervi betegnek segít sérülések, balesetek után. Így az otthoni rehabilitáció folytatható két hónapig.

A haldokló betegek ellátása az utolsó pont a jogszabályban. Amíg nem volt hospice ellátás, külön nevesítve és különválasztva a többi ápolási feladattól, addig ezt a tevékenységet az otthoni szakápolási szolgálatok végezték.

Milyen feltételek mellett vehetők igénybe térítésmentesen az otthoni szakápolás keretében nyújtható szolgáltatások?

A szolgáltatás keretében nyújtható ellátások akkor vehetők igénybe térítésmentesen, ha a biztosított egészségi állapota miatt a kezelőorvosa - a kórházba utalás, vagy a további ott tartózkodás helyett - az otthoni szakápolást az arra rendszeresített nyomtatványon elrendelte.

A biztosított otthonában végezhető - állandó orvosi felügyeletet nem igénylő - gyógyító tevékenységeket elrendelheti: háziorvos saját kezdeményezésre, vagy intézeti zárójelentés alapján, illetve a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény szakorvosa.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Ne beszéljünk a sérülés ellátása közben: szájából mikroorganizmusok juthatnak a sebbe!