Kit lehet otthon ápolni?

Az otthonápolás annak a lehetőségét biztosítja, hogy a beteget otthonában szakdolgozó lássa el, amennyiben a beteg kórházi ellátása nem indokolt.

Könnyebb, ha a páciens otthon lehet

Különböző betegségek miatt akár fiatalabb korban is ápolnak otthon betegeket, s szemben a tévhittel nem csak utolsó stádiumban lévő haldoklókat, illetve daganatos betegeket. Egyrészt azért, mert előfordulhatnak fertőzések a kórházakban, másrészt lelkileg könnyebb feldolgozni a betegséget, ha a páciens otthon lehet, harmadrészt bizonyos ellátásokat otthon is megkaphat a szakképzett ápolóktól a beteg, így nem is kell folyamatosan kórházban lennie; emiatt van nagy szerepe és létjogosultsága az otthoni ápolásnak.
Könnyebb, ha a páciens otthon lehet, otthon gyógyulhat
Könnyebb, ha a páciens otthon lehet, otthon gyógyulhat
Az arra jogosultak egy alkalommal 14 vizitet kapnak, s ezt háromszor újabb 14 vizittel lehet meghosszabbítani, ezeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza. Amit ezen felül szeretne a beteg vagy annak családtagja, azért már fizetnie kell, otthonápolásra szakosodott szolgáltató igénybevételével.

Mikor és ki veheti igénybe az otthonápolási szolgálatot?

A vonatkozó rendelet alapján az egyik, támogatott, otthonápolási feladat a gyomorszonda, orrszonda, gégekanül és egyéb bevezetések cseréje, amelyik alkalmas erre, az azon keresztüli táplálás, és e feladat megtanítása a családtagoknak. Következő tevékenységi kör az intravénás folyadékpótláshoz kapcsolódó szakápolási feladatok, mint "kiszáradás" utáni folyadékpótló infúzió bekötése, amelyhez nem muszáj kórházban lennünk. Fontos tudni, hogy gyereket is lehet otthon ápolni. Egy-egy vizit minimum 30 perc, maximum 3 óra, vagyis ami a 3 órába nem fér bele, azt másképp kell megoldani.

Balesetek, műtétek utáni otthoni ellátás a harmadik terület, amelybe beletartozik a beteg mozgatása, testi higiénéjének biztosítása, amíg a páciens lassan önállóvá nem válik. Ilyen például a síszezonban a térd és bokasérülések utáni ellátás. Ezt aztán egybeköthetjük később gyógytorna, fizioterápia rehabilitációval is. Műtétek utáni seb ellátására is kérhető házhoz ápoló, annál is inkább, mivel a műtétek után a sebek nem mindig gyógyulnak a várt ütemben, vagy súlyosabbfertőzésállhat fönn. Egyre fiatalabb embereknél is előfordul, hogy vendégnyílást, tehát a vastagbél hasfali kivezetését kell elvégezni, akár átmenetileg, mondjuk fél évre. Ezen az időszakon az ápolók segítik át e beteget. Az esetleges sipolyokat is ők kezelik és tisztítják.
Idősebb korban gyakoribbak a felfekvések, a lábszárfekélyek és egyéb krónikus sebek kezelése, súlyosabb, hosszan tartó gyógyulás alatt, mint amilyen a koponyasérülés. A tartósan súlyos állapot nem jelenti azt, hogy a páciens nem épül fel, hanem azt, hogy hosszabb ideig kell kezelni, gyógyítani. A rehabilitációhoz tartozik, a mozgásrehabilitációra szoruló, protézissel élő betegek szakszerű mozgatása, illetve a protézis használatának tanítása. Bizonyos betegségek esetén speciális fektetési módokat kell alkalmazni, mert azok a gyógyulást elősegítik, illetve megakadályozzák a szövődmények kialakulását.

Az otthonápolás keretében speciális szakápolási körbe tartozó tevékenységeket is igénybe lehet venni, például légzési fizioterápiát, ezt szintén főleg inkább gyógytornászok végzik. Speciális légzéstechnikákat, köhögés, köpetüritési technikákat tanítanak a betegeknek. Az oxigénterápia biztosítása is ide sorolható, palackból, vagy koncentrátumból. E ponthoz sorolják a gyógylámpák alkalmazását is, főleg polarizált fénnyel rendelkező lámpát használnak, amely a sebek kezelésénél és különböző lágyrész sérülésekre jó hatással van. A TENS elektromos stimulációt végez, izomlazításra, izomfejlesztésre és fájdalomcsillapításra is tudják használni. Daganatos vagy krónikus fájdalommal élő betegeknek az ápolásakor gondolni kell a tartós fájdalomcsillapításra, amely lehet speciális, helyi, s ezt a hozzátartozók is megtanulhatják beadni.
Gyógytornászok, fizioterapeuták, fizikoterápiás asszisztensek és logopédusok végezhetik a kúraszerű rehabilitációs tevékenységet, amely nagyon sok mozgásszervi betegnek segít sérülések, balesetek után. Így az otthoni rehabilitáció folytatható két hónapig.
A haldokló betegek ellátása az utolsó pont a jogszabályban. Amíg nem volt hospice ellátás, külön nevesítve és különválasztva a többi ápolási feladattól, addig ezt a tevékenységet az otthoni szakápolási szolgálatok végezték. 

Milyen feltételek mellett vehetők igénybe térítésmentesen az otthoni szakápolás keretében nyújtható szolgáltatások?

A szolgáltatás keretében nyújtható ellátások akkor vehetők igénybe térítésmentesen, ha a biztosított egészségi állapota miatt a kezelőorvosa - a kórházba utalás, vagy a további ott tartózkodás helyett - az otthoni szakápolást az arra rendszeresített nyomtatványon elrendelte.

A biztosított otthonában végezhető - állandó orvosi felügyeletet nem igénylő - gyógyító tevékenységeket elrendelheti: háziorvos saját kezdeményezésre, vagy intézeti zárójelentés alapján, illetve a járóbeteg- és fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény szakorvosa.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hideg levegő érkezésének köszönhetően egyre nagyobb területen vált havazásra a csapadék, a déli tájakon eshet havas eső, eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag