Az otthonápolás alapvető eszközszükséglete

A betegápolással hosszabb vagy rövidebb időre sokunknak szembe kell néznie. Hozzátartozója bárkinek szorulhat ápolásra, akár egy kiadós influenza miatt is: ebben a cikkben összefoglaltuk, milyen eszközökre lehet szükségünk az otthonápoláshoz.

Mielőtt azonban bármit beszerzünk, fontos a betegszoba kialakításáról beszélnünk. Egy ápolásra szoruló beteg embernek- függetlenül állapotának súlyosságától - tiszta, rendezett, biztonságot nyújtó környezetre van szüksége.

Ezen feltételek megteremtését bármilyen körülmények között meg lehet oldani. Vigyünk ki a szobából minden felesleges, zavaró bútort és tárgyat, rendszeresen szellőztessünk, és tartsuk a szoba levegőjét friss illatúan, akár levegőillatosító használatával. Az esetleges szagok: izzadtságszag, az ágytál szaga ugyanis szégyenkezéssel tölthetik el a beteget: ezt nem szabad hagynunk.

A betegszoba alapvető kellékei

Fontos, hogy a betegágy egyszemélyes és minden oldalról körüljárható legyen, hogy az ápoló könnyen és gyorsan tudjon ágyneműt váltani, és segítséget nyújtani. Az ágy mellé tegyünk egy éjjeliszekrénykét, amin mindenképpen legyenek a következők: éjjeli lámpa, kézi vagy elektromos csengő, amivel a beteg tud jelezni nekünk, egy óra, egy naptár, egy rádió, a televízió távirányítója, ha a beteg igényli a tévét, valamilyen könyv vagy újság.

Legyen egy kényelmes karosszék, ha ágyon kívül, ülve szeretne pihenni ápoltunk, vagy éppen az ágyát tesszük rendbe. Két egyenes támlájú szék fog kelleni az ágyazáshoz és a látogatóknak. Az ápolást végzőnek kell majd egy felület, ahová kihelyezheti a gondozáshoz szükséges eszközöket, gyógyszereket. Lehetőleg ez a felület minél messzebb legyen a betegágytól, de legalábbis az ápolt semmiképpen ne érhesse el: ez egy zavart, demens beteg vagy egy gyermek esetében veszélyes lehet.

Teremtsünk akadálymentes utat az ágy és az ajtó, illetve az ágy és a fürdőszoba között. Ezeken az útvonalakon ne haladjanak át vezetékek, ne lógjanak ide növények vagy dísztárgyak, egy szóval semmi, amiben akár a beteg, akár az ápoló megbotolhat, eleshet.

Gyorsan, határozottan lássuk el a feladatokat

Gyorsan, határozottan lássuk el a feladatokat

A legfontosabb eszköz: a betegágy

Mivel a beteg ember ideje nagy részét ágyban tölti, ez a legfontosabb betegápolási eszköz. Ha a beteg hosszabb ideig lesz ágyhoz kötve, szükségessé válhat egy speciális matrac a felfekvések elkerülése érdekében. Ilyen lehet a váltakozó nyomást gyakorló matrac, a vízágy, vagy barázdált polietilén matrac, melyet egy szivattyú bizonyos időközönként felfúj és leereszt.

Vannak olyan segédeszközök, melyeknek szintén hasznát vesszük az ágyban. A háttámasz a felültetésben segíthet, a háromszög alakú párna a hátfájdalom esetén nyújthat enyhülést, a karszék típusú háttámla külön alátámasztást biztosít a karok számára, a hengerpárna lábtámaszként funkcionál és a mozgatható állvány az ágyon az ágynemű súlyát csökkentheti.

Az ágyazás minimális kellékei a következőek:

  • két lepedő
  • egy alsó takaró
  • két felső takaró
  • egy pehely- vagy (ha a beteg erre allergiás) szintetikus töltetű paplan hideg időre
  • legalább 3-4 különböző keménységű párna, mindegyikhez minimum három váltás huzat
  • vízhatlan lepedő
  • harántlepedő

A leggyakoribb probléma az ággyal kapcsolatban, hogy túl alacsony, ezért az ápolónak az állandó hajolgatás megerőlteti a gerincét. Tehetünk az ágyláb alá ágymagasítót, de ezt rendszeresen ellenőrizni kell, nehogy a bútordarab instabillá váljon. Másik, sajnos jóval drágább megoldás a kézikarral vagy hidraulikus lábpedállal állítható magasságú ágyak, melyek tetszés szerint emelhetők illetve süllyeszthetők. Gyógyászati segédeszközöket forgalmazó vagy kölcsönző cégeknél, egyes karitatív szolgálatoknál kaphatók vagy kölcsönözhetők ilyenek.

Segédeszközök a tisztálkodáshoz

Ha a beteg képes egyedül tisztálkodni, akkor is szükség lehet olyan segédeszközökre, amik magabiztosabbá teszik a fürdőszobában. Ilyenek a zuhanyzószék, a fürdőkádülés, a kádba és zuhanykabinba szerelhető korlát, a kád aljára felragasztható csúszásgátlók.

Ha a beteg mozgásképtelen vagy nagyon gyenge, nekünk kell testét tisztán tartanunk. Ehhez szükségünk lesz ágytálra, arctörlőre, fürdőlepedőkre, eldobható törlőkendőkre az altest tisztán tartásához, fésűre, hajkefére, hintőporra, testápolóra, körömkefére, mosdótálra, szappanra, szájápoló szerekre, férfi beteg esetén borotválkozási kellékekre, női beteg esetén intim higiéniai kellékekre.

Fontos, hogy gyorsan, határozottan, a beteg szeméremérzetére ügyelve lássuk el ezeket a feladatokat, valamint hogy arcunkon és viselkedésünkön sose látsszon viszolygás, zavar.

Segédeszközök az etetéshez

Az ágytálca nélkülözhetetlen az ágyban étkező beteg számára. Az egykarú betegek számára segítség a peremes tányér vagy a tányérkorlát, és a kombinált evőeszközök. A vastag nyelű evőeszköz is sokat segíthet, ezenkívül az itatásban hasznát fogjuk látni a szívószálnak, illetve a felnőtt betegeknek kialakított etetőcsészének is.

Egyéb, speciális eszközökre is szükségünk lehet, ezekről a kezelőorvos, területileg illetékes ápolónővér vagy egy szakápoló tud minket tájékoztatni. Legyünk találékonyak és segítőkészek, figyeljük a beteg jelzéseit is: egy-egy jól megválasztott segédeszközzel nagyon sokat javíthatunk beteg hozzátartozónk közérzetén.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)