Az idősgondozás kizárólag női feladat?

HáziPatika

Hogyan tudják megőrizni a nők a saját életüket, ha közben idős szüleikről is gondoskodniuk kell? Mennyire számíthatnak a férfiakra?

Az úgynevezett szendvicsgeneráció tagjai (azok a 40-60 éves nők, akiknek egyszerre kell gondoskodniuk gyerekeikről és idős szüleikről, rokonaikról) meséltek az abcug.hu-nak arról, nőként milyen kihívásokkal szembesülnek, amikor a családi kötelezettségek és a magánélet között kell egyensúlyozniuk. 

Éva története

Éva egyedül neveli huszonéves egyetemista lányát és mellette 80 éves anyjáról is gondoskodnia kell. Mára teljesen automatikussá vált számára a kötelezettségek és a magánélet közötti egyensúlyozás. Állandó készenlétben kell állnia arra az esetre, ha bármi történik az anyjával. Nem ritka, hogy kénytelen otthon is dolgozni, mert csak úgy tudja elosztani a feladatokat. És bár lánya már nem él vele, továbbra is igényli a törődést és a figyelmet, hogy Éva időt töltsön vele.

A társadalom elvására is az, hogy az idős szülőket a nők gondozzák
A társadalom elvására is az, hogy az idős szülőket a nők gondozzák

Éva édesanyja hétköznapokon délutánig egy önkormányzati fenntartású napközi otthonban van, a hétvégéken egy napot viszont gyakran Évánál tölt. Éva néhány éve egyébként anyjához költözött, hogy tudjon neki segíteni, de nem működött az együttélés, mert hamar elmosódtak a határok. Úgy érezte, ha nem jön el onnan, akkor teljesen fel fogja emészteni ez a helyzet.

Mibe kerül otthon ápolni? Részletekért kattintson!

Mára azt is meg kellett tanulnia, hogy mikor vegye komolyan édesanyja telefonhívásait és ne ugorjon mindenre. Ez korántsem könnyű, sokszor van lelkiismeretfurdalása ezekben a helyzetekben. Sokszor érzi azt is, hogy nem tudja a saját életét élni. Édesanyjával kapcsolatos teendői miatt nem tud továbbképzéseken résztvenni, mert ezek jórészt hétvégén vannak. Ez gátolja a szakmai fejlődésben, nem tud kiteljesedni a munkájában. Amikor pedig új párkapcsolata lett, senki sem kalkulált azzal a családban, hogy ez neki egy újabb elfoglaltságot jelent majd.


Éva egyébként úgy látja, a társadalom elvására is az, hogy az idős szülőket a nők gondozzák. A férfi családtag kevésbé jelenik meg potenciális segítségnyújtóként. Saját családjában is így alakult; öccse érzelmileg, fizikailag nem vesz részt édesanyjuk gondozásában, viszont anyagilag minden megtesz érte. Éva több példát látott arra is, hogy még az anyósokat is a menyek látják el.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

A betegszoba legyen könnyen takarítható, így a felesleges porfogókat, bútorokat és kárpitokat érdemes eltávolítani.