Kérdés: Krónikus arcüreg- és homloküreg-gyulladásra másfél héttel antibiotikumot írt fel a fül-orr-gégészem. Az utolsó gyógyszer bevétele után egy hónappal tudtam meg, hogy terhes vagyok. Nem számítottam ...

Egy kezeletlen tüdőgyulladás és orrmelléküreg-gyulladás nagyobb veszélyt jelent a magzatra, mint az indokolt antibiotikum szedés.

Antibiotikum

Krónikus arcüreg- és homloküreg-gyulladásra másfél héttel antibiotikumot írt fel a fül-orr-gégészem. Az utolsó gyógyszer bevétele után egy hónappal tudtam meg, hogy terhes vagyok. Nem számítottam rá, mivel fél éve légúti megbetegedésekkel küszködöm. Volt tüdőgyulladásom és többször arcüreg-és homloküreg-gyulladásom is ez idő alatt. Február-március hónapokban négyfajta antibiotikumot szedtem. A tünetmentes időszakokban próbálkoztunk a teherbeeséssel, sikertelenül. Tüdőgyógyászom is azt mondta, hogy amíg teljesen meg nem gyógyulok és visszaesek, úgy ez nem is lehetséges. Most mégis ez a helyzet, 3 hetes a magzatom. Aggódunk a születendő gyermek miatt, mert bár nagyon szeretnénk második gyereket, félünk attól, hogy a beszedett gyógyszer károsíthatja a magzatot. Mennyire valószínű ez a lehetőség?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza antibiotikum témában:

Egy kezeletlen tüdőgyulladás és orrmelléküreg-gyulladás nagyobb veszélyt jelent a magzatra, mint az indokolt antibiotikum szedés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció