Kérdések és válaszok

4 hete kaptam fenékbe egy görcsoldó injekciót. Másnapra göbös lett az injekció helye. Kb. 2hétig fájt annyira, hogy égett, ráfeküdni nehezen tudtam. Mára még mindig érzékeny, és erőtlenebbnek érzem a bal lábam. Mitől lehet ez?

A nem megfelelő helyre adott vagy nem megfelelő mélyre adott injekció okozhat ilyen problémát. Elképzelhető, hogy egy kisebb tályog alakult ki az injekció helyén, vagy lassan szívódott csak fel a hatóanyag. Idegsérülés előfordulhat, ezért kell pontosan kimérni a farba adott injekció helyét. Amennyiben panaszai még mindig fennállnak, és lábában gyengeséget érez, forduljon háziorvosához további kivizsgálásra.

Ma 2 hete hogy kivették a torokmanduláimat, és szeretném tudni hogy alkoholt (pl. sör) lehet-e fogyasztani, illetve lehet-e újra sportolni?

A műtéttől számítva 14 nap, míg az új nyálkahártya kifejlődik a mandulák helyén levő seben. Ez az idő eltelt, úgyhogy az életét innentől úgy folytathatja, ahogyan szeretné. Sportolhat, ihat alkoholt is.

Visszatérő árpával küszködöm hónapok óta. Mitől alakulhat ki nálam újra és újra? Érdekelne még, hogy miként zajlik a műtét. Hogy tudják kifordítani a szemhéjat? A szemhez gondolom nem nyúlnak.

Vannak hajlamosító tényezők, mint pl. a magas vércukor, vagy a szemhéjszéli zsírozó mirigyek pangása. Ezt meg kellene mutatni szemésznek, ezen lehet segíteni. A műtét kb. 5 perces. Letakarják a fejet egy kendővel, a szemgolyót nem bántják. Kanálszerű eszközzel kifordítják a szemhéjat, ha belül van az árpa. Helyi injekcióban érzéstelenítik, megnyitják szikével, kiürítik, utána nyomókötést tesznek rá.

A tegnapi nap folyamán egy szerencsétlen baleset után esemény utáni tablettát írattam fel a nőgyógyászommal, melyet már a 1 órával az együttlét után be is tudtam venni. Kicsit aggaszt azonban, hogy épp a menstruációs ciklusom közepén járok, tehát nem a legszerencsétlenebb időpontban történt az eset. Így is hat a tabletta?

Mivel a havi vérzés önmagában is fogamzásgátló hatású, melyet az esemény utáni tabletta tovább erősít, nincs mitől félnie. A teherbeesés becsült kockázata biztosan 1 ezrelék alatt maradt. Ez a legjobb tabletták hatékonyságával azonos kockázat.

23 éves vagyok, és hüvelykenetemben Enterococcus faecalis-t tenyésztettek ki, amely egyszer már elmúlt, de visszakaptam, valószínűleg a páromtól. Szeretne elmenni ő is egy kivizsgálásra, mert olvastuk, hogy a húgycsövében is élhet ez a baktérium. Hogy folyik egy ilyen vizsgálat? Urológus végzi?

Feltétlenül javasolt mindkettőjük párhuzamos kivizsgálása. Partnerénél fizikális here, prosztata vizsgálat, valamint szükség esetén a vizelet és az ondó mikrobiológiai vizsgálata válhat szükségessé. Az urológiai vizsgálat nem beutaló köteles, területileg illetékes szakrendelésre be tudnak jelentkezni.

Lehetséges, hogy a tüdőrákot tüdőröntgen nem mutatja ki, csak mellkas CT?

Lehetséges, mert a CT-nek jobb a felbontóképessége (tehát kisebb elváltozásokat is fel lehet fedezni rajta) mint a közönséges mellkasi röntgenfelvételen, továbbá a közönséges mellkasi röntgenfelvételen egy tüdőben lévő elváltozást takarhatnak pl. a bordák vagy a szív árnyéka vagy a rekeszkupola. Egyébként, ha a hagyományos röntgen felvétel és a CT teljesítőképessége között nem volna különbség, nem volna értelme a jóval drágább CT-t készíteni.

Kislányomat veseszintigráhiai vizsgálatra kell vinnünk. Miből áll ez a vizsgálat?

A vizsgálat során speciális folyadékot kell meginnia és ezt követően speciális eszközzel fényképezik le a veséjét és a kiválasztást vizsgálják.

Anyukám (75 éves) vesekőzúzó beavatkozásra van előjegyezve. Milyen rizikóval kell számolni ennél a beavatkozásnál?

A vesekőzúzás az utóbbi 2 évtized nagy vívmánya, mely lehetővé tette, hogy vesekő esetén nem kell a beteg fél oldalát felvágni. A beavatkozás mérsékelten fájdalmas, de ez természetesen egyénileg változó. Ez egy műtét, melynek kockázata lehet vérzés, fertőzés esetén súlyosabb vesegyulladás, kőfragmentumok elakadása.

Mennyi egy átlagos felnőtt testhőmérséklete? Ha elmegyek a háziorvosomhoz,hogy nem érzem jól magam, mert 37,6-ot mértem, azt mondja, nem baj, az csak hőemelkedés. Ilyenkor azonban már nagyon rosszul érzem magam: ráz a hideg, fázok majd hirtelen melegem lesz, ég a testem és fáj a fejem.

Az átlagos - szájban mért - fiziológiás testhőmérséklet 36,8 C. A testhőmérséklet a nap folyamán ingadozik: reggel 6 órakor mérhető a legalacsonyabb, és délután 4 és 6 óra között a legmagasabb hőmérséklet, de ezek a fenti fiziológiás hőmérséklet határain belül mozognak. A 37,6 C hőemelkedésnek számít, lázról 38 C fölött beszélünk. A 37,6 C is megviselheti a szervezetet, tehát jogosan érezheti rosszul magát. Az orvosa nem azt akarja ezzel mondani, hogy nem beteg, hanem, hogy nem láza, csak hőemelkedése van. Ez is jelezheti azonban azt, hogy a szervezetben fertőzés zajlik.

Cikkek