Webfilmesek az oltásokért - "Védd magad!"

73 alkotás közül választotta ki a zsűri az általuk ítélt 3 legjobbat a "VÉDD MAGAD!! egészségügyi prevenciós webfilm" pályázaton.

90 másodpercnél rövidebb, az oltásokkal kapcsolatos előítéleteket megváltoztató, internetre szánt rövidfilmekkel lehetett pályázni.

"Ezek a filmek azért készültek, hogy elhiggyük, ami evidencia. Művészi értékű, elgondolkodtató alkotások születtek - fogalmazott Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora.

"Rövid, ütős, esetleg humoros, kerek történeteket vártunk, amelyek megfogják a nézőt, van mondanivalójuk, ritmusuk, információt adnak át, mozgósítanak" - ismertette az elvárásokat Németh Erzsébet, a Budapesti Kommunikációs Főiskola Viselkedéstudományi Intézetének intézetvezetője.

A versenyen 3 díjat osztottak.

200 ezer forintos különdíját Fábián Éva rendezőasszisztens és Krasznai László világosító, az ATV Zrt. munkatársai kapták "Oltass" című rövidfilmjükért. A zsűri szerint erős a film mondanivalója, és kitér a magyar oltási rendszer kiválóságára.

A másik 200 ezer forintos különdíjat Kővári Gábor Mihály szabadúszó rendező-operatőr és Valter Antal a Life Network vágó-rendezője vehette át "Karnyújtásnyira" című alkotásukért. A zsűri indoklása szerint a technikai megoldás bravúros, a film nagyon esztétikus.

Az 1 millió forintos fődíjat a Vírus Alert című rövidfilm kapta, alkotói Balogh Péter Bálint (taxisofőr) és Bedő Csaba Sándor a Film-Farm Kft. gyártásvezetője "Vírus Alert" című webfilmjükért.

A zsűri szerint ez a film képes attitűdváltást elérni a nézőkben.

A zsűri tagjai voltak:

Dr. habil Németh Erzsébet a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa,

Dr. Vokó Zoltán, az ELTE Egészségtudományi Kutatóközpontjának egyetemi docense,

Dr. Pataki Vera, a GlaxoSmithKline üzletfejlesztési és vállalati kapcsolatok igazgatója,

Dr. Havasi János, a Magyar Televízió szerkesztőségvezetője,

Dr. Szabó László Zsolt, az ECHO TV vezérigazgatója,

Belénessy Csaba, az MTI alelnöke.

A legjobb filmeket később számos videóportálon és televízióban bemutatják.

A világon évente még ma is 57 millió ember halálát okozzák fertőző betegségek (az összes halálok egy negyede), és elsősorban a fejlődő országokat érintik. A járványos betegségek gyors terjedését a nagyvárosi életforma, a szegénységgel párosuló rossz higiénés viszonyok és a megváltozott utazási szokások jelentősen elősegítik.

A magyarok átlagéletkora 6 évvel rövidebb, mint európai uniós társaiké, ezért a betegségek megelőzésének, az egészség megőrzésének különös jelentősége van. A prevenció egyik eszköze a védőoltás, mellyel kapcsolatban napjainkban számos tévhittel kell megküzdeni. A betegségek kezelése fájdalmasabb, bonyolultabb és többnyire drágább is, mint a megelőzésük.

A pályázatot a GlaxoSmithKline támogatta.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)