Vizsgálatok, amiket masszázs előtt el kell végezni

Masszázs előtt látható, tapintható és műszeres vizsgálatok eredményei alapján érdemes ellenőrzni a beteget, ugyanis ki kell zárni azokat az állapotokat, melyek ellenjavallttá teszik a masszázskezelést.

Mikor nem ajánlatos a masszázs?

A terápiás céllal alkalmazott gyógymasszázst a test felületén kézzel végzik, a mechanikai ingerlés célja a szervezet válaszreakciójának, a fizikális gyógyhatásnak a kiváltása. A fájdalmak nem gyógyszeres csillapításában is fontos szerepe van, összességében nemcsak a test fizikai szinten történő javulását idézheti elő, az általános jó közérzetet is biztosítja, illetve teljesítményünket, koncentráló képességünket is növeli.

masszázs, maszírozás, vizsgálatok, betegésgek, a masszázs egészségügyi hatásai
Fontos, hogy masszázs előtt kivizsgáltassuk magunkat

Bizonyos betegségek esetén nem javasolt masszíroztatni

A gyógymasszázst megelőzően látható, tapintható és műszeres vizsgálatokat végeznek a szakemberek. Bőr- és bőrszín-elváltozások, a bőr turgora (bőr alatti zsírszövet és kötőszövet rugalmassága), izomtónus és ízületi deformitások, ízületi és szöveti duzzanat után kutatnak.

Az alábbi cikkünkben felsoroljuk azokat a masszázsformákat, amelyek szépségszalonokban és wellness központokban nagy népszerűségnek örvendő regenerációs és fájdalomcsillapító módszerek.

A tapintható elváltozásokat a bőrhőmérsékletben, a kötőszövet mobilitásában, az izmok tónus állapotában, az ízületek, izmok nyomásérzékenységében, az ízületi és szöveti duzzanatokban figyelik. Mindehhez pedig méréses vizsgálatok során a pulzust, a vérnyomást, és az izomkörfogatot is megmérik, akár különböző képalkotó műszerek segítségével, hogy a szöveti állapot teljes feltérképezésével megtervezhető legyen a kezelés. Szegment masszázs esetében a Head és Mackenzie zónák speciális vizsgálatát is kéri az orvos, mely során feltérképezik a belső szervekhez szegmentálisan hozzátartozó izomzat és bőrfelület közötti kapcsolatból eredő érzékeny zónákat.

A masszázs terhelés a testnek

A gyógymasszázs egyes esetekben akár fokozott terhelést is jelenthet a szervezet számára, emiatt ki kell zárni azokat az eseteket, melyek fennállása esetén ellenjavallt a kezelést. Bizonyos betegségek esetében egyáltalán nem szabad masszíroztatni, de vannak olyan egészségi problémák, amik csak egyes testtájak masszázsát, vagy fogások alkalmazását zárják ki. Ezért fontos minden esetben az orvosi szakvélemény.

Amennyiben a gyógymasszőr kizáró betegséget tapasztal, visszautasíthatja a masszázs elvégzését. Emellett arról is tájékoztatni kell, hogy milyen orvosi kezelés előtt vagy alatt áll a beteg, illetve milyen gyógyszert, gyógyszernek minősülő készítményt szed.

A gyógymasszőr szintén megfigyeli a beteg külső jeleit még a masszázs elkezdése előtt, valamint érintéssel is felméri a beteg állapotát és tanulmányozza a hozott orvosi leleteket. Kikérdezi a beteget a panaszáról, illetve szükség szerint felméri a panaszt okozó testtájakat is. Fontos, hogy az étkezés és a masszázs között legalább egy órának el kell telnie. Masszázs után pedig víz fogyasztása javasolt.

Milyen betegségeknél jó a gyógymasszázs? A fizioterápia szerves részét képező gyógymasszázs rendszertanilag a természeti gyógymódok csoportjába tartozik. A terápiás céllal alkalmazott kezelési eljárások közé tartozik a klasszikus svéd masszázs, illetve a reflexzóna masszázs, ami szegment, kötőszöveti és csonthártya masszázst takar. Hogy melyik betegségeknél ajánlott alkalmazni őket, kiderül korábbi cikünkből.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)