Vizsgálatok, amelyekre elég 20 percet szánni

Egészségünk megőrzése szempontjából elengedhetetlen, hogy időnként szűrésekre járjunk. Az alábbi vizsgálatok még a kimondottan elfoglalt emberek naptárjába is beilleszthetőek, hiszen kevesebb mint 20 percet vesznek igénybe, mégis komoly betegségeket előzhetünk meg segítségükkel!

Fogászati szűrés

Félévente, de legalább évente egyszer mindenkinek érdemes részt vennie egy fogászati szűrővizsgálaton még akkor is, ha nincs semmi panasza. Fontos például a fogkő rendszeres eltávolítása, hiszen nemcsak esztétikai problémát jelent, de komoly egészségügyi gondok gyökere is lehet: a fogkő miatt visszahúzódó íny könnyen begyulladhat, és egy idő után akár a fog elvesztéséhez is vezethet. Ha félévente lát minket az orvos, a fogszuvasodást is idejében fel tudja ismerni, így egy komolyabb beavatkozást is el lehet kerülni. Egy általános fogorvosi kontroll fájdalommentes, és - ha az orvos nem talál semmi gondot - nem hosszabb negyedóránál.

mammográfia, 20 perc az egészségért

Mammográfia

Az orvos a hagyományos nőgyógyászati vizsgálatok során tapintással ellenőrzi a mellek állapotát, harmincéves kor felett viszont ajánlott legalább kétévente mammográfiás szűrésen is részt venni. Ez az eljárás röntgensugarakkal ad képet a mellszövetről, melyen már az apróbb elváltozások is megfigyelhetők. Kimondottan ajánlott ez a szűrés azoknak a nőknek, akiknek a családjában már volt valakinek emlődaganata. Az asszisztensek által elvégzett tapintásos vizsgálat nagyjából 4-5 percet vesz igénybe, míg a szakorvosi vizsgálat további tíz percet, így nem megy el sok időnk erre az amúgy igen fontos vizsgálatra!

Melanomaszűrés

Bár a melanoma az év minden szakaszában veszélyt jelenthet, ősszel és télen, vagyis még a napfényesebb hónapok előtt érdemes ellátogatni egy szűrésre. Többféle vizsgálati módszer is létezik, amellyel a bőrgyógyász átfogó képet kaphat testünk teljes felületéről, és megállapíthatja, hogy a gyanúsnak tűnő anyajegyek valóban veszélyt jelentenek-e. Hogy ez meddig fog tartani, persze, attól is függ, hogy mennyianyajegyvan a testünkön - akinek a bőrét az átlagosnál nagyobb számban borítják be a pöttyök, annak mindenképp javasolt évente részt vennie egy ilyen szűrésen.

EKG, vérnyomásmérés

Egyszerűbb vérnyomásmérő készülék szinte már minden háztartásban megtalálható, amelyet időnként nem árt használni, hiszen a túl magas vagy túlalacsony vérnyomásis komoly betegségek kialakulásához vezethet. 45 év felett érdemes évente egyszer elektrokardiográfiás (röviden EKG) vizsgálatot is kérni, amelyet a háziorvos is el tud végezni. Ezzel a vizsgálattal a percenkénti szívverések számát, szabályosságát, a szív ingerképzését, ingervezetését, károsodását és a ritmuszavarokat lehet megfigyelni. A nagyjából negyedórás vizsgálat komoly betegségeket leplezhet le.

Csontsűrűségmérés

Magyarországon is majdnem minden tizedik embert érint a csontritkulás, időben felismerve azonban a betegség megelőzhető és eredményesen kezelhető. Ebben segít a rendszeresen végzett csontsűrűség-mérés, amelyet nőknél 50 éves kor felett, férfiaknál 60 éves kor felett 2 évente ajánlott elvégezni. A vizsgálat nagyjából 5-10 percet vesz igénybe, és semmilyen fájdalommal nem jár.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)