Vizitdíj - díjazzuk vagy ne?

Két hónappal a vizitdíj bevezetése után ellátogattunk néhány kórházba, és megkérdeztünk néhány ismerőst is. Az alábbiakban összeszedtük a vizitdíjjal kapcsolatos eddigi tapasztalatokat.

Vizitdíj-körkép

Az egyik északkeleti nagyváros kiemelt kórházában a vizitdíjat jegyek formájában lehet megvásárolni. Az intézet bevezette, hogy előre is meg lehet váltani a jegyet, így elkerülhető a nagyobb tumultus. Ezt a rendszert az intézet az automaták üzembe helyezéséig tartja fenn. A vizitdíjnál nagyobb gondot jelent az egészségügyi intézetnek a napi ápolási díj beszedése. Egyik főorvos elmondása szerint több olyan beteg is bekerül a kórházba, aki nem képes fizetni ezt a díjat, és olyanok is szép számmal akadnak, akiknek a fizetést átvállaló hozzátartozójuk sincs.

Békés megye egyik nagy egészségügyi intézetében a vizitdíj bevezetése óta mintegy harminc százalékkal csökkent a betegforgalom. A betegek a kezdeti felháborodás után elfogadták az újonnan hatályba lépett jogszabályt. Az intézet vezetésének véleménye szerint a vizitdíjat az illetékesek nem megfelelőképpen kommunikálták, mert sok beteg azt hiszi, ez a betegellátás teljes térítési díja, holott ez nem így van. A kezelés díját illetően ez csak csepp a tengerben.

A vizitdíj ebben az intézetben egyébként nem lassítja és nem rövidíti az orvos-beteg találkozást, mivel a kórházban a díjat a bejáratnál dolgozó adminisztratív munkatársak szedik. Az orvosoknak természetesen rá kell írniuk a kódot, ami elvesz némi időt, de ez nem okoz jelentős időveszteséget. Az intézet vezetése a dolgozók motiválására fogja fordítani a vizitdíjból befolyt összeget.

Nagy kórház Budapesten. Minden reggel kígyóznak a sorok a vizitdíjbefizető-helyek előtt. Az intézetben a vizitdíjat két helyszínen szedik: a betegfelvevő irodán és az osztályokon. Az előbbinél, ha minden problémamentesen alakul, a számla kiállítása három-öt percet vesz igénybe betegenként. Az osztályokon előreveszik azokat, akik időpontra vannak bejelentve.

Az irodán természetesen nemcsak vizitdíjat szednek, hanem a külföldi fizetős betegeket is ők "kezelik", továbbá a napidíj beszedése is az ő reszortjuk, a mindennapi feladataik mellett. Vizitdíj-automata nincs, a számlákat manuálisan állítják ki - számlatömbökben. Jóllehet már a kórházban vannak a nyomtatók, de azokat először az OEP-nek kell hitelesítenie, és csak ezt követően lehet használatba venni őket. Így az elektronizálás akár több hónapba is telhet annak ellenére, hogy 2007. február 15-én már így kellett volna működnie a rendszernek. Ez sok plusz munkaórát ró a személyzetre.

A vizitdíj-befizetések alkalmával reklamációk is előfordulnak, olykor olyanoktól szedik be a pénzt, akik valamilyen okból mentességet élveznek. Ilyenkor, ha az osztályon az orvos aláírja és lepecsételi a számlát, az irodán visszafizetik a díjat. Amennyiben a beteget a nővér látja el, mert csak kötözésre hívják be, szintén nem kell díjat fizetni.

Ha a beteg nem kerül sorra, vagy nincs bent az orvos, az osztály igazolja, hogy nem vette igénybe az ellátást, és a betegfelvevő helyen visszakapja a 300 forintot.

Jó tudni, hogy alanyi jogon mentesülnek a vizitdíj fizetése alól a 18. életévüket be nem töltöttek, illetve a következő szolgáltatások térítés nélkül vehetők igénybe: terhesgondozás, szülés, szülészeti ellátás, gyermekágyas anya gondozása, sürgősségi ellátás, gyógytorna-kezelés, fizikoterápiás kezelés, rosszindulatú betegségben szenvedők oki és tüneti kezelése, vesebetegek dialíziskezelése és az azzal összefüggő vizsgálatok, cukorbetegség kezelése, bizonyos pszichiátriai betegségek kezelése.

Betegvélemények

Nagyon sok beteg nem tartja jogosnak a vizitdíjat. Azzal érvelnek, hogy hosszú évek óta a munkahelyükön már eleve levonják tőlük a társadalombiztosítási hozzájárulást, így ők ezt a szolgáltatást már megfizették. Megint mások kaotikusnak tartják az egész rendszert, és nem ettől várják az egészségügy fellendülését. Az orvosok többsége szintén nem ért egyet a vizitdíj rendszerével az általunk meglátogatott fővárosi kórházban.

Budapesten élő idős, nyugdíjas házaspár, a férj több mint 15 éve rokkantnyugdíjas: "Sok betegséggel küszködünk évek óta, így sajnos rendszeres orvoshoz járók és nagy gyógyszerfogyasztók vagyunk. A nyugdíj viszont nagyon kevés. Ősszel a gázművek a fűtésünket is kikapcsolta, mert elmaradásaink voltak. Nekünk óriási érvágás a vizitdíj befizetése, mert minden forint számít. És betegen sokszor hosszú ideig kell sorban állni a vizitdíj befizetése miatt, ami nemcsak anyagilag megterhelő, de fizikailag is. Jó lenne, ha legalább gyorsabban működne a rendszer."

Szakrendelésre jelentkező tumoros beteg: "Ha bevezetnek valamit, akkor legalább működne rendesen. Több mint félórát álltam sorba, hogy befizessem a 300 Ft-ot, és a befizetőhelyen senki nem figyelmeztetett, hogy mivel daganatos beteg vagyok, nem is kell fizetnem. Így most megint állhatok sorba, hogy visszakapjam az összeget."

Középkorú hölgy: "Nem azt mondom, hogy örülök a vizitdíj bevezetésének, de úgy gondolom, hogy ez is része az egészségügy rendbetételének. Ha értelmes célokra megy a befizetett összeg, akkor az támogatni való, de ne gondolja senki se, hogy ettől majd megszűnik a paraszolvencia. Ettől még egy nagyobb műtétért és a jobb bánásmód reményében beleteszik az orvosok zsebébe a pénzt."

Szakmai meglátások

Háziorvos, Budapest: "Minden dicséret a betegeknek, mert a kezdeti morgolódás után roppant türelemmel viselik a vizitdíj befizetés, és jól tolerálják. Mi pedig igyekszünk a legnagyobb figyelemmel hozzáállni a dologhoz. A finanszírozás és a vizitdíjrendelet is rengeteg anomáliát tartalmaz: az orvos és a beteg is bármikor megsértődhetne. Ránk, orvosokra nézve bizony sok nehézséget jelent, mert pénzzel kell foglalkoznunk a rendelőben. Mi természetesen mindenkit megnézünk akkor is, ha nincs pénze. Az asszisztensnő írja meg a blokkokat, de ő sem azért tanult diplomás ápolónak, hogy a munkaideje jelentős részében 300 Ft-os számlákat írjon. Rengeteg időt vesz el. Rá kell írni a beteg TAJ számát, hiszen ez dokumentum. A beteglátogatottság észrevehetően változott, mindenki igyekszik 1 hónapra megíratni a gyógyszerét. Vannak olyanok, akiknek gyűjtögetni kell 300 Ft-ot is, nekem is van ilyen betegem. Ha a gyógyszerek kiszerelése egy hónapra szólna, akkor nem okozna a betegeknek problémát, mert havonta csak egyszer kellene jönniük gyógyszert felíratni, ez viszont már kormányzati döntéskör. Mi, háziorvosok nem értünk egyet azzal, hogy mi szedjük a vizitdíjat, lehetett volna jobb kompromisszumos megoldást is találni. Természetesen nem vetjük el teljesen ennek a létjogosultságát, de így a betegellátástól veszi el az időt, hisz az ápolónő is nagyon komoly és fontos betegellátást végez, nem csak az orvos. A vizitdíjból befolyt összeget betesszük egy vaskazettába, és a kézpénzes számláinkat egyenlítjük ki belőle."

Szülész-nőgyógyász, Budapest: "Mindenképpen támogatom a vizitdíj bevezetését, mert ahhoz, hogy fenntartsuk az egészségügy működőképességét, pénzt kell teremteni. Az orvoshoz járás kapcsán csúnya visszaélések is történtek. Sokan indokolatlanul vették igénybe az orvosi félfogadási időt, és van olyan beteg, aki csak akkor elégedett az orvosi ellátással, ha komolyan veszik, amit abból mér le, hogy kap-e gyógyszert bárminemű bajára. Ennél fogva sok helyen mindenkinek fölírtak valamit, amivel a tb-t a gyógyszertámogatás csatornáján keresztül "fejték". Pedagógiai célzattal tehát támogatom az intézkedést. A beutalás rendjén viszont feltétlenül változtatni kell. Ugyanakkor nem mondta senki, hogy a rendszer azonnal működőképes lesz, viszont valahol el kell kezdeni."

Sportorvos, Budapest: "Nálunk minden automatikusan működik, hiszen a központi épület földszintjén, a bejelentkezés során fizeti ki a beteg a vizitdíjat. Előfordul azonban, hogy ha egy-egy válogatott csapat jelentkezik be, akkor összetorlódnak a feladatok és fél nyolc helyett kilenc órakor kezdjük el a gyógyítást."

Háziorvos, Szolnok: "Egy átlagos négyórás rendelésen körülbelül negyven beteget látunk el. Ennek ellenére soha semmi gond nem volt a vizitdíjat illetően. Felkészültem, és még a vizitdíj bevezetése előtt alaposan áttanulmányoztam a rendelkezéseket, emellett megvettem egy számítógépes programot, amely az adminisztrációt segíti. Mivel az asszisztensem rendkívül gyorsan és profi módon dolgozik, ezért gördülékenyen és nyugodtan tudunk gyógyítani, nyomtatjuk a számlát, szedjük a pénzt. Kérdések persze mindig akadnak, például a múltkor a krónikus betegségekkel kapcsolatosan nyitottunk vitát, de én nem ijedek meg ettől sem, hanem inkább türelmesen elmagyarázom, hogy miről is van szó. Ha házhoz hívnak a betegek, akkor is viszem a vizitdíjas számlatömböt és indokolt esetben 300 forintot, egyébként 600 forintot számlázom. Soha nem voltam hajlandó kisimogatni a betegekből a pénzt, úgyhogy a vizitdíj nem kelt bennem rossz érzéseket."

Háziorvos, Csallóköz, Szolnok: "Eddig körülbelül harminc százalékos visszaesést mutatkozik a betegforgalomban, jóllehet elhamarkodott dolog lenne bármi következtetést levonni, mivel még nincsen két hónapja sem, hogy bevezetésre került a vizitdíj. Valóban akadnak olyanok, akik kevesebbszer jönnek gyógyszert íratni, beszélgetni és az is kétségtelen, hogy a csallóközi betegek jelentős hányada nagyon szegény, ezért a háromszáz forint is nagy megterhelést jelent számukra. Azt gondolom, hogy április végére fog megteremtődni az új egyensúly, most még nagyon az elején tartunk. Technikailag nem okoz különösebb nehézséget a vizitdíj befizetés. Mivel asszisztensemre igen sok adminisztratív feladat hárul, ezért én vállaltam magamra a vizitdíj beszedését. Nem esik le a gyűrű az ujjamról, hogy miután a beteget elláttam, kitöltsem a számlát és beszedjem a pénzt."

Olvasson bővebben a vizitdíjról az Egészségügyi Minisztérium honlapján!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció