Visszaélhetnek a genetikai információinkkal?

A humángenetikai adatok kezeléséről szóló, nemrég elfogadott törvény szerint semmi nem tiltja, hogy akár cégek is információt kérhessenek egyes emberek genetikai tulajdonságairól.

Ezt az állampolgári jogok biztosa aggályosnak tartja - adta hírül az MTV Híradó.

Elméletileg előfordulhatna, hogy egy cég bekéri az állásinterjúra a jelentkező DNS-tesztjét, persze csak az illető beleegyezésével.

A géntesztek a biztosítóknak is jól jönnének, hiszen az eredmények alapján számíthatnák ki az életbiztosítási tarifákat.

A biztosítók szövetsége szerint a magyar piacon egyetlen olyan biztosító sincs, amelyik genetikai vizsgálatot írna elő, és szerintük ez a mostani törvény miatt sem változik majd - tudta meg a Híradó.

Az Egyesült Államokban szintén most foglalkoztak ezzel a kérdéssel, és ott az USA szenátusa egyhangúlag elfogadta a genetikai alapú diszkriminációt tiltó törvényt, amelyet ezután a kongresszusnak és az elnöknek is el kell fogadnia.

Az amerikai sajtó hozott néhány példát arra, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetet okoz és milyen visszaélésekre ad lehetőséget a genetikai adatok ismerete.

Egy BRCA pozitív teszttel rendelkező hölgytől megtagadták biztosítását, hiszen magasabb esélye van mell- és petefészekrák kialakulására.

Egy szociális munkást kirúgtak, mivel a munkáltató rájött, a hölgy édesanyja Huntington-kórban, egy öröklődő neurológiai betegségben szenved.

Egy nő nem mer genetikai tesztet végeztetni, hogy kideríthesse, hordozója-e egy öröklődő, mellrákra hajlamosító génnek, mert félti a biztosítását és a munkahelyét is - szemlézett az amerikai sajtóból blogjában Beskó Bertalan, genetikával foglalkozó orvostanhallgató.

A humángenetikai adatok kezeléséről szóló törvénnyel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért is kifejezte aggodalmát, bár a törvény szükségességét elismerik.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)