Világraszóló siker és nyomasztó gondok

A Gézengúz Alapítványnak eddigi működése során ötezer szülési sérült gyermeknek sikerült esélyt adni az egészséges társakéhoz hasonló életre. Európa-szerte elismerik a terápiás módszerét, de közben az alapítvány napi gondokkal küzd.

Nagy szükség van rá

Hazánkban a koraszülések száma jelentősen meghaladja az európai átlagot, kilenc százalék körüli, ami évente 8-9000 csecsemőt jelent. Az idő előtti világrajövetel következményei különféle sérülések, fejlődési zavarok lehetnek. Bár az orvostudománynak köszönhetően ma már a 600 grammos újszülöttek életkilátásai is javultak annyira, hogy maradandó károsodás nélkül érhetik meg a felnőttkort, azonban nem minden baba ilyen szerencsés. Az ő esetükben a károsodás jellegének mielőbbi felismerése és a minél korábban megkezdett egyénre szabott terápia jelenti az esélyt, hogy lehetőleg egészséges gyermek majd felnőtt váljon belőlük, vagy legalábbis a károsodás mértéke csökkenthető legyen.

A Gézengúz Alapítvány A Születési Károsultakért azzal a céllal jött létre, hogy a korai fejlesztés módszereivel a lehető legnagyobb esélyt nyújtsa az egészséges élethez a koraszülött, illetve az időben, de szülési sérüléssel világra jött csecsemőknek. Ennek érdekében a 16 éves tevékenységük során komplex módszert dolgoztak ki: orvosi, egészségügyi, gyógypedagógiai módszerek és eszközök, továbbá habilitációs, prevenciós, rehabilitációs és fejlesztő programok biztosítják a korai ellátás sikerességét. Ma a Gézengúz három helyszínen 560 családot lát el, azonban az igény ennél jóval nagyobb lenne. Régiónként egy-egy, legalább hét központra lenne szükség ahhoz, hogy megnyugtatóan elláthassák a szülési sérült csecsemőket, kisgyermekeket. Sajnos, ezzel szemben az állami támogatás csökkentése miatt az Alapítvány a meglévő központokat is egyre nehezebben tartja fenn: a működéshez és a terápiás tevékenységekhez évi 140 millió forint kellene, de a bevétel állami és önkormányzati forrásból ennek harmadát sem éri el. Nagy szükségük lenne a finanszírozás stabilizálására, minden segítség elkél, hogy fenntartható legyen ez a világszínvonalú ellátás.

Bemutatjuk a Cseppek Házát

A civil kezdeményezésként, dr. Schultheisz Judit gyermekorvos által 1990-ben alapított, kiemelten közhasznú non-profit szervezet korábban egy békásmegyeri bölcsőde megürült szárnyában működött. Az idegrendszeri sérült gyermekek korai fejlesztése iránt akkora volt az érdeklődés, hogy azt a néhány szobát szinte már az induláskor kinőtte az alapítvány. A minden igényt kielégítő új budakalászi központ az emberi jóakarat, kitartás ritka csodájaként 2004-ben, a győri Gézengúz Ház 2005-ben készült el. A budakalászi Cseppek Házában körülnézve feltűnő, hogy a házban, amelyben egy nagyszámú szakembercsoport modellértékű, összetett diagnosztikai és terápiás fejlesztő teammunkája folyik, nincs semmi rendelő-, vagy intézményszerű. Nincsenek feliratok, számok, névtáblák az ajtókon, helyette barátságos pasztellszínek mindenütt, a föld, az élet, az ég, a víz színei a padlón, a falakon, a szerte elhelyezett ülőbútorokon, és rengeteg zöld növény. Mintha egy többgenerációs, nagy létszámú, vendégszerető család otthonában járnánk. Itt az ide érkező családok minden tagja jól érezheti magát. A terápiás szobákban rengeteg színes játék, amelyek valójában nagyon célszerűen kialakított fejlesztő, foglalkoztató eszközök. A tornaszerekkel, tükrökkel sokoldalúan felszerelt tornaterem szükség esetén konferenciateremmé alakítható, hogy a Ház másik funkciójának, a szakemberek továbbképzésének is helyet adhasson. Különlegesség a "varázsszoba", ahol a szenzoros fejlesztés, a halmozottan sérültek bázisinger-terápiája kapott helyet. A vízággyal, különböző hang-, fény-effektuskeltő eszközökkel felszerelt szobában többek között látás-, hallásfejlesztés folyik. Két lakosztály várja a határon túlról érkező családokat: ők egy hét intenzív kezelésen vesznek részt, amelynek során megtanulhatják az otthon végezhető fejlesztő módszereket is. A családias környezetre jellemző, hogy dr. Schultheisz Judit igazgatónak nincs sem irodája, sem külön betegfelvételi rendelője: egy kellemes fogadószobába léphetünk be, ahol faliszekrények rejtik az ultrahang- és a CT-készüléket, sőt, a lehajtható vizsgálóágyat is, az asztal pedig pillanatok alatt olyan nagyra kihúzható, hogy egy egész család körülülhesse.

A szelíd terápia

A ház egyik büszkesége a medence, amely 32 fokos vizével, 90 cm mélységével, modern fertőtlenítőszerrel őrzött tiszta vizével egyaránt alkalmas egészséges gyerekek vízhez szoktatására, illetve idegrendszeri, mozgásszervi sérült gyermekek terápiájára. A hidroterápiás, masszázsszoba nagy sarokkádjában a legkisebbek már néhány hetes korban is kaphatnak hidroterápiás kezelést, illetve az egészséges kisbabák első vízhez szoktatása is megtörténhet. Az Alapítvány nemzetközileg elismert terápiás specialitása ugyanis a korai neurohidroterápia: a kádas program a vízi körülmények között is biztosítja az elemi mozgásminták gravitáció nélküli gyakorlását, továbbá több fajta szenzoros inger egyidejű alkalmazását. Ez a csecsemő számára egy könnyített helyzet, és a család, a szülők számára is rendkívül pozitív, aktív szeretet-átadási lehetőség, amely egyben pontos terápiás lehetőségeket tartalmaz. A "Schultheisz-módszert" ma már egyetemen tanítják, és nemcsak hazánkban, hanem például Belgiumban is elismerik. A Cseppek Házának vendégszeretete, nyitottsága a medencével kapcsolatban mutatkozik meg igazán: gyakorlatilag éjjel-nappal jöhetnek ide családok - a felnőtteket egy hagyományos és egy infraszauna is várja -, és a budakalászi kisiskolások, óvodások is itt tanulhatnak úszni, itt kap helyet a gyógytorna foglalkozásaik egy része is. Mindez - a legjobb értelemben vett, gyakorlatban megvalósuló integráció - hozzátartozik a Cseppek Háza különleges, klubszerű hangulatához, és hozzájárul a sérültekkel szembeni előítéletek finom, "cseppenkénti" lebontásához. Azonban a kapacitás szűkössége is a medencével kapcsolatban jelenik meg először, más helyszínekre is szükség van, így például évek óta ilyen formában kapnak segítséget a Corinthia Aquincum Hoteltől.

Egyre többen tudnak róla

A budakalászi és a győri új épületek lehetővé tették, hogy csökkenjen a várakozási idő. Ez ebben az életkorban nagyon fontos, hiszen minél korábban diagnosztizálható a baj, annál hatékonyabb a rehabilitáció. A továbbképzéseknek, konferenciákon való részvételnek, az informatív honlapnak, stb. köszönhetően egyre több gyermekorvos, védőnő ismeri az Alapítványt és ajánlja a kétséges esetekben a szülőknek a Gézengúz vizsgálatát. Az érdeklődő szülők először telefonon beszélhetik meg a problémájukat. Ezt a megbeszélést Schultheisz doktornő személyesen végzi: bármilyen időrabló tevékenység, de rendkívül hasznos, hiszen olykor egy-egy hónapnyi időt is megspórolhat a család azzal, hogy keresgélés helyett azonnal a gondjaiknak leginkább megfelelő intézménybe tanácsolja őket. Ha pedig a beszélgetésből az derül ki, hogy a Gézengúz segítségére van szükségük, időpontot kapnak az első, általános és neurológiai vizsgálatra. Az ide érkező gyerekekkel a szükséges szakemberekből (gyermekgyógyász, neurológus, gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus) álló munkacsoport foglalkozik. A Gézengúz módszerének egyik erőssége éppen a teammunka: a nyomon követő vizsgálatok, a megbeszélések, a folyamatos ellenőrzés, együttműködés hozza meg a gyümölcsét. A másik fontos alapelv pedig a család, sőt akár a baráti kör bevonása. A hétköznap terápiára ide járók nemegyszer a hétvégi szabadidejükben is visszajönnek ide, a család barátaival is kiegészült társaságban, együtt keresve a felüdülést a medencében, a szaunákban, a tornateremben.

A család is a gyógyító team tagja

Már a legelső, állapotfelmérő vizsgálatra is az egész családot együtt várják, hogy láthatóvá váljon a gyermek körüli struktúra, hiszen az egész család együttműködése fontos a kezelésre szoruló gyermek fejlesztésében. Nem elég csak az idegrendszeri, mozgásszervi, vagy egyéb sérülésben érintett gyermeket kezelni, egyfajta holisztikus szemlélettel az egész családra figyelni kell, ki kell védeni az esetleges károsodásokat, nehogy miközben a kicsit meggyógyítják, tönkremenjen a szülő, a házasság, szétessen a család. Nemcsak terápiát, hanem mentálhigiénés programot is nyújtanak tehát a hozzájuk fordulóknak. A szolgáltatások nagy része ennek megfelelően integrált csoportterápia, amin a sérült gyermek a szüleivel, esetleg egészséges testvérével együtt vesz részt. Ha szükség van rá, a szülők családterápián, illetve a szülőcsoportok foglalkozásain erősíthetik meg kapcsolatukat, újíthatják meg testi-lelki energiájukat. Többek között kézműves, tornafoglalkozások és pszichodráma csoportok is várják a csatlakozni vágyókat.

A gyógyító teamnek állandó tagja lett az a védőnő is, aki tanácsokat ad az adott esetben igénybe vehető támogatásokról - hogy egy amúgy is nehéz helyzetben legalább azokhoz a lehetőségekhez hozzájuthassanak, amelyek megilletik a sérülteket gondozó családokat.

- A Gézengúzhoz forduló családok esetében mindent megteszünk azért, hogy ne romoljon tovább a nagyon rossz magyarországi mentálhigiénés statisztika - foglalta össze dr. Schultheisz Judit. - Ha a család idejében, vagyis a lehető legkorábban megkapja azt a segítséget, amire egy születési károsult gyermek esetében szüksége van, akkor jó eséllyel megmenthető a széteséstől, és a kicsi sem fogja később sem a magatartászavarokkal, tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek, sem a drogos, deviáns fiatalok számát növelni. Belgiumban már elfogadták ezt az integrált módszert, a családterápiát - a szemléletváltásra Magyarországon is nagy szükség van. Olyan nyitott intézményeket kell létrehozni, amelyekben nemcsak a szükséges gyógytornát, gyógypedagógiai pszichológiai stb. kezelést kapja meg az arra szoruló, hanem menedzselik, segítik a család egészét.

Kapcsolódó link: www.gezenguz.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: