Világhírű név mögött ismeretlen élet

Kiss Éva

Amikor gyógyszert szedünk, például bekapunk egy szemet a közismert fejfájás-csillapítóból, nemigen gondolunk arra, aki kitalálta ezt a száz éve hatékony gyógyszert. Pedig például Richter Gedeon igazán megérdemli az utókor hálás tiszteletét.

Patikából gyógyszergyár

Richter Gedeon

Száz-százhúsz évvel ezelőtt a felélénkült gazdasági életben több, később világhírűvé vált családi cég indult el Magyarországon. Ezek egyike Richter Gedeon nevéhez fűződik. A mára közép-európai multinacionális céggé fejlődött Richter Gedeon Nyrt. megalapítója Ecséden született 1872-ben, földbirtokos-terménykereskedő családban. Gyöngyösön érettségizett, majd 1895-ben a budapesti tudományegyetemen szerzett gyógyszerész diplomát. Két év vidéki gyakorlat után - a kor szokása szerint - nyugati tanulmányútra indult, a vándorévek alatt több országban szerzett gyógyszerészeti és gyógyszergyártási tapasztalatokat. Hazatérése után 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői út 105. alatti Sas patikát, ahol - apai örökségéből és felesége, Winkler Anna hozományából - kísérleti laboratóriumot létesített.

Az évszázados népi hagyományokra támaszkodó, növényi eredetű, úgynevezett organoterápiás készítményeken dolgozott. Gyógyszerei iránt egyre nagyobb lett az érdeklődés, annyira, hogy az igények kielégítéséhez és készítményei fejlesztéséhez a patika lehetőségei már kevésnek bizonyultak, ehhez már gyárra volt szükség. Richter Gedeon nemcsak sikeres kutató, hanem kiváló menedzser, vállalatvezető is volt. A gyár kutatási színvonalát jelzi, hogy 1914-ben már húsznál több szabadalom volt a vállalat birtokában.

Nemzetközi hálózattá nőtt

Cégét 1923-ban családi részvénytársasággá alakította, és szerteágazó nemzetközi kapcsolatait felhasználva a harmincas évek végéig hetven országra kiterjedő képviseleti hálózatot hozott létre és tíz külföldi leányvállalatot alapított. Közülük a bukaresti, londoni, mexikói, milánói, sao paolói, zágrábi és varsói gyárakban jelentős gyógyszeralapanyag-gyártás is folyt. A vállalat ebben az időszakban tucatnyi a­ranyérmet szerzett termékeivel a nemzetközi kiállításokon. Érdemei elismeréseként Richter Gedeon 1929-ben magyar királyi kormányfőtanácsosi címet kapott. A harmincas évekre a Richter Rt. az egyik legjelentősebb magyar külkereskedelmi vállalattá fejlődött. A cég stabil helyzetét még a nagy gazdasági világválság sem tudta megrendíteni, elbocsátásokra nem került sor.

Nemzedékek fájdalmait csillapította

A kőbányai gyógyszergyár

Felismerve a belső elválasztású mirigyek kivonatainak gyógyászati jelentőségét, már az első, a patikája mellett létesített kísérleti laboratóriumában megkezdte az állati szervekből organoterápiás gyógyszerek, köztük hormonkészítmények, erősítőszerek előállítását. A mellékvesekéreg-hormon kivonatát (adrenalint) tartalmazó első készítményét mindmáig használják a gyógyászatban. A sikerek nyomán, és látva, hogy a gyógyszertári gyógyszerkészítés ideje lejárt és csak a nagyüzemi gyógyszergyártásnak van jövője, 1907-ben Kőbányán megalapította a nevét viselő gyárat, az első magyar gyógyszergyárak egyikét, amelyet évtizedeken keresztül irányított.

A vállalat már a kezdeti időszakban megalapozta hírnevét, és hamarosan az élvonalbeli nemzetközi szállítók között tartották számon. A fő profilját képező állati eredetű organoterápiás termékek mellett növénykémiai és szintetikus készítményeket is forgalomba hozott. Már a korai termékpalettából is kiemelkedik néhány ma is létező és közkedvelt készítmény, például egy, a tízes évek elején kifejlesztett szívgyógyszer, egy nagy hatású fertőtlenítőszer és az a láz- és fájda­lomcsillapító, amelyet nemzedékek használnak immár száz éve megfázás, nátha, kisebb lázas betegségek esetén.

Mártírhalál

Közeli munkatársai szerint Richter Gedeon csendes, szerény, meditáló, szorgalmas, szeretetre méltó és kiegyensúlyozott egyéniség volt. Sikeres pályafutását a zsidótörvények megaláztatásai, majd a második világháború eseményei törték derékba. Zsidó származásának puszta ténye miatt 1942-ben meg kellett válnia vezérigazgatói tisztségétől, és évekig tartó szélmalomharcra kényszerült, hogy alapító tulajdonos létére legalább tanácsadóként dolgozhasson a saját vállalatánál. A német megszállás után, 1944 nyarán svájci útlevéllel elhagyhatta volna az országot, de nem élt a lehetőséggel, mert nem akart megválni hazájától és életművét, élete értelmét jelentő vállalatától.

A Richter házaspár egy ideig rokonoknál húzta meg magát, majd 1944. december elején a hatósági rendelettel kijelölt ún. nemzetközi gettóba, a semleges svéd követség diplomáciai oltalma alatt álló Katona József utca 21. sz. alatti sarokházba költözött. 1944. december 30-án a ház lakóit egy nyilas osztag igazoltatás ürügyével az Andrássy út 60. sz. alatti pártházba (a mai Terror Házába) hurcolta, majd másnap a hajnali órákban fegyveres kísérettel útnak indította a Duna irányába. A 72 éves Richter Gedeont a mai Széchenyi rakparton, a Zoltán utca torkolatánál a Dunába lőtték. Richter Gedeon holtteste nem került elő, jelképes sírja a svájci Lugano városkában, a családi sírboltban található. Fél évszázaddal későbbi nekrológjában Rasztik Tibor így méltatta: "Igaz ember volt, tudta, mi a tisztesség, maradandót alkotott és neve összeforrt alkotásával."

"Történelmi üzletember"

A Menedzserek Országos Szövetsége (MOSZ) elhatározta, hogy 2010-től minden évben, hagyományteremtő módon megemlékezik olyan történelmi jelentőségű, múltbéli magyar vállalatvezetőkről, üzletemberekről, akiknek a tevékenysége, társadalmi-gazdasági hatása ma is érezhető. Az évente megrendezendő eseménysorozathoz "Az év történelmi üzletembere" emlékdíj kapcsolódik, amit az utódvállalat képviselője, a díjazott leszármazottja, esetleg az illetőről elnevezett vagy a nevét most felvevő intézmény vezetője vesz át.

Az egyik kutatóépület

Idén, első ízben Richter Gedeont, a magyar gyógyszeripar és a Richter gyógyszergyár megalapítóját választották az év történelmi üzletemberének, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott tudományos ülésen idézték fel alakját, jelentőségét. "Újító ember volt, aki hitt a munka, a folyamatos kutatás, fejlesztés és innováció erejében, a tisztességes versenyben, a munkatársak megbecsülésében és mindenekelőtt a magyar szellem erejében. Ez a hozzáállás, Richter szellemi öröksége a mai napig meghatározza az általa alapított és ugyanott működő Társaság életét. Bizonyára az alapító-névadó nem gondolta volna, hogy az általa 1901-ben lerakott alapkövek olyan stabilnak bizonyulnak, hogy több mint száz év elteltével is szilárdan tartják majd életművét" - méltatták Richter Gedeon munkásságát.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag