Világhírű név mögött ismeretlen élet

Amikor gyógyszert szedünk, például bekapunk egy szemet a közismert fejfájás-csillapítóból, nemigen gondolunk arra, aki kitalálta ezt a száz éve hatékony gyógyszert. Pedig például Richter Gedeon igazán megérdemli az utókor hálás tiszteletét.

Patikából gyógyszergyár

Száz-százhúsz évvel ezelőtt a felélénkült gazdasági életben több, később világhírűvé vált családi cég indult el Magyarországon. Ezek egyike Richter Gedeon nevéhez fűződik. A mára közép-európai multinacionális céggé fejlődött . megalapítója Ecséden született 1872-ben, földbirtokos-terménykereskedő családban. Gyöngyösön érettségizett, majd 1895-ben a budapesti tudományegyetemen szerzett gyógyszerész diplomát. Két év vidéki gyakorlat után - a kor szokása szerint - nyugati tanulmányútra indult, a vándorévek alatt több országban szerzett gyógyszerészeti és gyógyszergyártási tapasztalatokat. Hazatérése után 1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői út 105. alatti Sas patikát, ahol - apai örökségéből és felesége, Winkler Anna hozományából - kísérleti laboratóriumot létesített.

Az évszázados népi hagyományokra támaszkodó, növényi eredetű, úgynevezett organoterápiás készítményeken dolgozott. Gyógyszerei iránt egyre nagyobb lett az érdeklődés, annyira, hogy az igények kielégítéséhez és készítményei fejlesztéséhez a patika lehetőségei már kevésnek bizonyultak, ehhez már gyárra volt szükség. Richter Gedeon nemcsak sikeres kutató, hanem kiváló menedzser, vállalatvezető is volt. A gyár kutatási színvonalát jelzi, hogy 1914-ben már húsznál több szabadalom volt a vállalat birtokában.

Nemzetközi hálózattá nőtt

Cégét 1923-ban családi részvénytársasággá alakította, és szerteágazó nemzetközi kapcsolatait felhasználva a harmincas évek végéig hetven országra kiterjedő képviseleti hálózatot hozott létre és tíz külföldi leányvállalatot alapított. Közülük a bukaresti, londoni, mexikói, milánói, sao paolói, zágrábi és varsói gyárakban jelentős gyógyszeralapanyag-gyártás is folyt. A vállalat ebben az időszakban tucatnyi a­ranyérmet szerzett termékeivel a nemzetközi kiállításokon. Érdemei elismeréseként Richter Gedeon 1929-ben magyar királyi kormányfőtanácsosi címet kapott. A harmincas évekre a Richter Rt. az egyik legjelentősebb magyar külkereskedelmi vállalattá fejlődött. A cég stabil helyzetét még a nagy gazdasági világválság sem tudta megrendíteni, elbocsátásokra nem került sor.

Nemzedékek fájdalmait csillapította

Felismerve a belső elválasztású mirigyek kivonatainak gyógyászati jelentőségét, már az első, a patikája mellett létesített kísérleti laboratóriumában megkezdte az állati szervekből organoterápiás gyógyszerek, köztük hormonkészítmények, erősítőszerek előállítását. A mellékvesekéreg-hormon kivonatát (adrenalint) tartalmazó első készítményét mindmáig használják a gyógyászatban. A sikerek nyomán, és látva, hogy a gyógyszertári gyógyszerkészítés ideje lejárt és csak a nagyüzemi gyógyszergyártásnak van jövője, 1907-ben Kőbányán megalapította a nevét viselő gyárat, az első magyar gyógyszergyárak egyikét, amelyet évtizedeken keresztül irányított.

A vállalat már a kezdeti időszakban megalapozta hírnevét, és hamarosan az élvonalbeli nemzetközi szállítók között tartották számon. A fő profilját képező állati eredetű organoterápiás termékek mellett növénykémiai és szintetikus készítményeket is forgalomba hozott. Már a korai termékpalettából is kiemelkedik néhány ma is létező és közkedvelt készítmény, például egy, a tízes évek elején kifejlesztett szívgyógyszer, egy nagy hatású fertőtlenítőszer és az a láz- és fájda­lomcsillapító, amelyet nemzedékek használnak immár száz éve megfázás, nátha, kisebb lázas betegségek esetén.

Mártírhalál

Közeli munkatársai szerint Richter Gedeon csendes, szerény, meditáló, szorgalmas, szeretetre méltó és kiegyensúlyozott egyéniség volt. Sikeres pályafutását a zsidótörvények megaláztatásai, majd a második világháború eseményei törték derékba. Zsidó származásának puszta ténye miatt 1942-ben meg kellett válnia vezérigazgatói tisztségétől, és évekig tartó szélmalomharcra kényszerült, hogy alapító tulajdonos létére legalább tanácsadóként dolgozhasson a saját vállalatánál. A német megszállás után, 1944 nyarán svájci útlevéllel elhagyhatta volna az országot, de nem élt a lehetőséggel, mert nem akart megválni hazájától és életművét, élete értelmét jelentő vállalatától.

A Richter házaspár egy ideig rokonoknál húzta meg magát, majd 1944. december elején a hatósági rendelettel kijelölt ún. nemzetközi gettóba, a semleges svéd követség diplomáciai oltalma alatt álló Katona József utca 21. sz. alatti sarokházba költözött. 1944. december 30-án a ház lakóit egy nyilas osztag igazoltatás ürügyével az Andrássy út 60. sz. alatti pártházba (a mai Terror Házába) hurcolta, majd másnap a hajnali órákban fegyveres kísérettel útnak indította a Duna irányába. A 72 éves Richter Gedeont a mai Széchenyi rakparton, a Zoltán utca torkolatánál a Dunába lőtték. Richter Gedeon holtteste nem került elő, jelképes sírja a svájci Lugano városkában, a családi sírboltban található. Fél évszázaddal későbbi nekrológjában Rasztik Tibor így méltatta: "Igaz ember volt, tudta, mi a tisztesség, maradandót alkotott és neve összeforrt alkotásával."

"Történelmi üzletember"

A Menedzserek Országos Szövetsége (MOSZ) elhatározta, hogy 2010-től minden évben, hagyományteremtő módon megemlékezik olyan történelmi jelentőségű, múltbéli magyar vállalatvezetőkről, üzletemberekről, akiknek a tevékenysége, társadalmi-gazdasági hatása ma is érezhető. Az évente megrendezendő eseménysorozathoz "Az év történelmi üzletembere" emlékdíj kapcsolódik, amit az utódvállalat képviselője, a díjazott leszármazottja, esetleg az illetőről elnevezett vagy a nevét most felvevő intézmény vezetője vesz át.

Idén, első ízben Richter Gedeont, a magyar gyógyszeripar és a megalapítóját választották az év történelmi üzletemberének, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében tartott tudományos ülésen idézték fel alakját, jelentőségét. "Újító ember volt, aki hitt a munka, a folyamatos kutatás, fejlesztés és innováció erejében, a tisztességes versenyben, a munkatársak megbecsülésében és mindenekelőtt a magyar szellem erejében. Ez a hozzáállás, Richter szellemi öröksége a mai napig meghatározza az általa alapított és ugyanott működő Társaság életét. Bizonyára az alapító-névadó nem gondolta volna, hogy az általa 1901-ben lerakott alapkövek olyan stabilnak bizonyulnak, hogy több mint száz év elteltével is szilárdan tartják majd életművét" - méltatták Richter Gedeon munkásságát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés