Veszélyesebb a kóros soványság, mint a túlsúly

Nemcsak a túlsúly, de a kóros soványság is komoly hatással van az egészségünkre, sőt az élethosszunkra is: a legújabb kutatás szerint négy évvel rövidíti meg az életünket, ha nem megfelelő a súlyunk.

Régóta ismert már, hogy a túlsúly nem csupán esztétikai problémát jelent, de számos komoly betegség kialakulásának veszélyét is növeli a szív- és érrendszeri megbetegedésektől bizonyos daganatokig. Az Egyesült Királyságban végzett, átfogó kutatás is ezt erősíti meg: közel kétmillió ember egészségügyi adatait megvizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy az ideális testtömegindexszel (BMI) rendelkező embereknél volt a legkisebb a betegségek miatti, korai halálozás aránya. A legrosszabb BMI-értékkel bírók pedig jól láthatóan rövidebb ideig éltek.

A testsúly ezért változik óráról órára Akik rendszeresen mérik magukat, biztosan észrevették, hogy egyes napszakokban egészen más értékeket mutat a mérleg. A jelenségnek több oka is lehet. Kattintson a részletekért!

Az ideális BMI-érték

A testtömegindexet a súlyból és magasságból számíthatjuk ki, de egyszerűen megkaphatjuk BMI-értékünket az alábbi kalkulátor segítségével is. Az értékek a következő sávban mozognak:

  • 16 alatt: súlyosan sovány
  • 16 és 18,49 között: sovány
  • 18,5 és 24,9 között: ideális testsúlyú
  • 25 és 29,9 között: túlsúlyos
  • 30 fölött: elhízott
  • 40 fölött: extrém elhízott

A Lancet Diabetes and Endocrinology című lapban is közzétett tanulmány szerint az elhízott férfiak átlagosan 4,2, a nők pedig 3,5 évvel kevesebbre számíthatnak, mint az ideális BMI-indexű társaik. Meglepő módon a túl alacsony testsúly még kedvezőtlenebbül hatott az élethosszukra: a súlyosan sovány férfiak 4,3, a nők pedig 4,5 évvel éltek kevesebbet, mint az ideális BMI-tartományban lévő személyek.

Nem csak a túl magas, de a túl alacsony BMI-érték is veszélyes lehet
Nem csak a túl magas, de a túl alacsony BMI-érték is veszélyes lehet

Az eredmények szerint a BMI-index szinte minden, betegség okozta halálesettel összefüggésbe hozható daganatoktól szív- és érrendszeri betegségeken át a légúti megbetegedésekig. Persze az ideális testtömegindexű emberek sincsenek védve minden betegségtől, és összességében a BMI sem ad pontos értéket az elhízottságról, hiszen csak az összsúllyal számol, és nem veszi figyelembe például az izmok tömegét, vagy a csontsűrűséget.

Forrás: BBC Health

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció