Végre megszűnik a taj-kártya?

Elméletileg az új e-személyi tartalmazza az állampolgárok taj-számát, de még mindig nem elég ezt bemutatni az egészségügyi ellátás igénybevételéhez. Két éve ígérték, de még mindig nem működik a rendszer.

Nem elég az e-személyi az orvosnál

Megszűnik a taj-kártya? 2018. január 11-án arról számoltunk be, hogy várhatóan 2018 első negyedévében készül el a szükséges informatikai háttér ahhoz, hogy ki lehessen vezetni a taj-kártyáka t. Az egészségügyi dolgozóknak utána lehetőségük nyílik rá, hogy az e-személyiről olvassák ki a társadalombiztosítási azonosítót. Ez azonban a mai napig nem indult el.

Bár 2016 óta van e-személyi, amelynek a mikrochipjébe rejtett adatok elvileg tartalmazzák az egészségügyi ellátáshoz szükséges TAJ-számot is, ennek ellenére továbbra sem elég az e-személyit felmutatni, ha valakinek egészségügyi ellátásra van szüksége - írja cikkében a hvg.hu .

Mint írják, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó erre kérdezett rá Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternél, aki helyett Rétvári Bence Emmi-államtitkár a válaszában kifejtette, hogy már kiosztották az e-személyi olvasásához szükséges kártyaolvasókat, de azok használata még nem került bevezetésre.

Egy ideig még biztosan marad a taj-kártya, taj-kártya tajszám betegellátás e-személyi személyi igazolvány
Egy ideig még biztosan marad a taj-kártya

90 ezer kártyaolvasót küldtek szét

Rétvári azt írta, közel 90 ezer darab kártyaolvasót küldtek szét, és szerinte minden ellátónak, minden betegellátási helyén rendelkezésére áll a szükséges eszköz az e-személyi leolvasásához, a kártyaolvasókkal pedig valóban le lehet olvasni a TAJ-számot, de a rendszernek "jelenleg a teljes körű bevezetése zajlik az egyes ellátók saját működési folyamataiba".

"Amíg az intézményekben be nem fejeződik a bevezetés, és ameddig minden egészségügyi ellátó ennek megfelelően át nem hangolta a saját folyamatait, addig a régi taj-kártya kivezetése betegellátási kockázatot képezne" - magyarul hiába adna lehetőséget az e-személyi a taj-kártya kivezetésére, ez egyelőre nem fog megtörténni, és hiába van ott a kártyaolvasó az egészségügyi intézményeknél, a régi taj-kártya továbbra is kell, ha valaki orvoshoz akar menni.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: