Végre egy jó hír a magyar betegekről

Az egészségtudatos életmód nem valósítható meg egészségértés nélkül, melyben Magyarország a legújabb felmérések szerint igen rosszul áll. Egészségértés nélkül pedig a beteg nem képes felelős döntéseket hozni saját állapotát illetően.

Egészségünk megőrzéséhez nem elég csupán a jól képzett orvosok szaktudása, illetve a kórházak megfelelő felszereltsége. Legjobb orvosság a megelőzés, melyhez saját magunknak kell felírni a "recepteket": a megfelelő életmód éveket, sőt évtizedeket jelenthet. Ehhez azonban tisztában kell lenni, hogy mire van szüksége szervezetünknek, és mely dolgokat jobb elkerülni. A lakosság egészségértését világszerte mérik, és egyértelmű összefüggésbe is hozták a legtöbb komoly betegség kialakulásával.

A szűrővizsgálatok fontosságát, a prevenció életmentő erejét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A legújabb tudományos eredményekből válogatva azonban kiderül: az orvos-beteg kapcsolatoknak nagyobb a szerepe, mint hittük. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Egyre tudatosabbak a magyarok

Sajnos ezen a téren Magyarország nem teljesít jól. A közelmúltban készült egy felmérés, melynek értelmében a magyar lakosság 52 százaléka nagyon gyengén teljesít egészségértés tekintetében. Kevés információhoz jutnak a hazai betegek, és azt sem tudják megfelelően értelmezni - ennek hiányában pedig felelős döntéseket sem hozhatnak a saját egészségük szempontjából. "Az egészségértés növelése nem csak a magyar lakosság esetében, de nemzetközi szinten is rendkívül fontos. A trendekhez igazodva Magyarországon is egyre tudatosabbak az emberek, egyre több információt próbálnak maguk megszerezni, de azért bőven akad még tennivaló az egészségtudatos nevelés terén" - hangsúlyozta Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója.

Magyarországon is egyre tudatosabbak az emberek egészségük terén

Az ország legnagyobb képalkotó diagnosztikai szolgáltatójaként az Affidea kiemelt szerepet vállal a szűrővizsgálatok elvégzésében. Sajnos országos szinten - az OEP-finanszírozásúemlőrákszűrést, és néhány regionális kampányt leszámítva - kevés program fut állandó jelleggel a különböző daganatos betegségek korai diagnosztizálására, a magánrendelőknek így oroszlánrészt kell vállalniuk a szűrések népszerűsítésében.

A vezérigazgató szerint lassan, de biztosan a lakosság részéről is növekszik az érdeklődés ezekre a szűrőprogramokra, ami az egészségtudatos szemlélet népszerűsödését is jelenti. Eloszlását tekintve ez nem mondható homogénnek, az ország bizonyos részei jobban, míg mások kevésbé jól teljesítenek egészségértésből. "Egyértelműen bővül azoknak az embereknek a köre, akik odafigyelnek étkezésükre és rendszeresen mozognak. Velük többször találkozhatunk szűrővizsgálatokon is, és nagyobb arányban választanak magánellátást" - hangsúlyozta Leitner György. A klinikák felelőssége továbbá az is, hogy az információt megfelelő módon adják át a betegeknek. Sokan nem fordítanak elegendő figyelmet a páciens megfelelő tájékoztatására, a terminus technicusszal teletűzdelt eredmények pedig kevés információval szolgálnak a laikus szemeknek.


A diagnosztikai központ magán- és közellátásban is szolgáltat, a két ág pedig más kommunikációs formát kíván a betegekkel. A magánellátást választók jellemzően tájékozottabbak az egészségügyi kérdésekről, és maguk is több információra vágynak az orvosoktól, míg a közegészségügyben a túlterheltség miatt sok esetben idő és energia sem jut a beteg megfelelő tájékoztatására. "A páciens kiszolgáltatott helyzetben érezheti magát, a szorongása miatt nem tudja megfelelően befogadni az információkat. Ezt egyfajta empatikus hozzáállással lehet kezelni, a beteg nyelvén kell közölni az eredményeket" - magyarázta a vezérigazgató.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag