+5° - +16°
Kettős front

Végre egy jó hír a magyar betegekről

Az egészségtudatos életmód nem valósítható meg egészségértés nélkül, melyben Magyarország a legújabb felmérések szerint igen rosszul áll. Egészségértés nélkül pedig a beteg nem képes felelős döntéseket hozni saját állapotát illetően.

Egészségünk megőrzéséhez nem elég csupán a jól képzett orvosok szaktudása, illetve a kórházak megfelelő felszereltsége. Legjobb orvosság a megelőzés, melyhez saját magunknak kell felírni a "recepteket": a megfelelő életmód éveket, sőt évtizedeket jelenthet. Ehhez azonban tisztában kell lenni, hogy mire van szüksége szervezetünknek, és mely dolgokat jobb elkerülni. A lakosság egészségértését világszerte mérik, és egyértelmű összefüggésbe is hozták a legtöbb komoly betegség kialakulásával.

A szűrővizsgálatok fontosságát, a prevenció életmentő erejét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A legújabb tudományos eredményekből válogatva azonban kiderül: az orvos-beteg kapcsolatoknak nagyobb a szerepe, mint hittük. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashatnak!

Egyre tudatosabbak a magyarok

Sajnos ezen a téren Magyarország nem teljesít jól. A közelmúltban készült egy felmérés, melynek értelmében a magyar lakosság 52 százaléka nagyon gyengén teljesít egészségértés tekintetében. Kevés információhoz jutnak a hazai betegek, és azt sem tudják megfelelően értelmezni - ennek hiányában pedig felelős döntéseket sem hozhatnak a saját egészségük szempontjából. "Az egészségértés növelése nem csak a magyar lakosság esetében, de nemzetközi szinten is rendkívül fontos. A trendekhez igazodva Magyarországon is egyre tudatosabbak az emberek, egyre több információt próbálnak maguk megszerezni, de azért bőven akad még tennivaló az egészségtudatos nevelés terén" - hangsúlyozta Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója.

Magyarországon is egyre tudatosabbak az emberek egészségük terén

Az ország legnagyobb képalkotó diagnosztikai szolgáltatójaként az Affidea kiemelt szerepet vállal a szűrővizsgálatok elvégzésében. Sajnos országos szinten - az OEP-finanszírozásúemlőrákszűrést, és néhány regionális kampányt leszámítva - kevés program fut állandó jelleggel a különböző daganatos betegségek korai diagnosztizálására, a magánrendelőknek így oroszlánrészt kell vállalniuk a szűrések népszerűsítésében.

A vezérigazgató szerint lassan, de biztosan a lakosság részéről is növekszik az érdeklődés ezekre a szűrőprogramokra, ami az egészségtudatos szemlélet népszerűsödését is jelenti. Eloszlását tekintve ez nem mondható homogénnek, az ország bizonyos részei jobban, míg mások kevésbé jól teljesítenek egészségértésből. "Egyértelműen bővül azoknak az embereknek a köre, akik odafigyelnek étkezésükre és rendszeresen mozognak. Velük többször találkozhatunk szűrővizsgálatokon is, és nagyobb arányban választanak magánellátást" - hangsúlyozta Leitner György. A klinikák felelőssége továbbá az is, hogy az információt megfelelő módon adják át a betegeknek. Sokan nem fordítanak elegendő figyelmet a páciens megfelelő tájékoztatására, a terminus technicusszal teletűzdelt eredmények pedig kevés információval szolgálnak a laikus szemeknek.


A diagnosztikai központ magán- és közellátásban is szolgáltat, a két ág pedig más kommunikációs formát kíván a betegekkel. A magánellátást választók jellemzően tájékozottabbak az egészségügyi kérdésekről, és maguk is több információra vágynak az orvosoktól, míg a közegészségügyben a túlterheltség miatt sok esetben idő és energia sem jut a beteg megfelelő tájékoztatására. "A páciens kiszolgáltatott helyzetben érezheti magát, a szorongása miatt nem tudja megfelelően befogadni az információkat. Ezt egyfajta empatikus hozzáállással lehet kezelni, a beteg nyelvén kell közölni az eredményeket" - magyarázta a vezérigazgató.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+6, +16 °C
Minimum:
+5, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás, szórványosan fordul elő eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag