+7° - +22°
Kettős front

Varrógépek alkalmazása a sebészetben

A sebészet hőskorában, a rendes érzéstelenítés hiánya miatt, a "műtétre" kerültek többségét a műtét okozta sokk miatt vesztették el. Ezért a sebészek erejükön felül igyekeztek a műtét idejét lerövidíteni.

Ehhez rendkívüli technikai felkészültség, szinte zsonglőrmutatvány volt szükséges.
Napóleon orvosa, Ambroise Parré 3 perc alatt amputált lábat, hogy egyéb rekordokról ne is beszéljünk. Ma, amikor a modern érzéstelenítés, altatás előnyeit élvezzük, mi, sebészek kicsit ellustultunk. A műtét időtartama csak bizonyos laza kereteken belül lényeges szempont. Mégis valahol a betegnek és főleg az idős betegnek nem közömbös, hogy hány órás a műtét, mennyi ideig van a műtőasztalon. A műtét időtartamának megrövidítésére, a biztonság fokozására használja a modern sebészet a varrógépeket.
Mint a legtöbb múlt századi technikai újításnál itt is megtaláljuk a magyar vonatkozásokat. Hültl Hümér professzor a század elején készített varrógépet a gyomor csonkolásához. Petz Aladár, győri sebész tökéletesítette a gépet 1921-ben. Ez a gép pályám elején, tehát 1971-ben még használatos volt, tehát 50 évig nem akadt jobb. Tartozunk az igazságnak azzal, hogy ezekben az időkben már rendelkezésre álltak bizonyos szovjet fejlesztésű gépek, amelyek már a mai modern varrógépek felé mutattak irányt.
A szövetvarró, tehát a sebészetben használatos gépek lényegében a mindenki által ismert papírkapcsolók, más néven tűzőgépek elvén működnek. Tehát egy U alakú kapocsból B-t formáznak. A varrógépekben több, egymás mellé helyezett kapcsot zárunk, és érünk el vele tökéletes zárást két szöveti lemez között. Ehhez járul az az előny, hogy a kapcsokat két sorba lehet rakni, és esetenként, ha szükséges, a gép még azt is tudja, hogy a két kapocssor között kettévágja a felszíneket.
A mérnökök leleménye folytán ma a legkülönbözőbb méretű, vonalas vagy kör alakú varratot biztosító, és különböző célokat szolgáló gépek állnak sebészeinek rendelkezésére. Az egyes sebészeti szakmák szerint csoportosíthatjuk működésüket.
A hasi sebészek sokféle varrógépet használnak a különféle területeken. Az ún. vonalas vagy egyenes gépet használják két fertőző anyagot tartalmazó cső biztonságos csonkolására. Ilyenkor a géppel zárjuk a beleket, a gyomrot, anélkül, hogy megnyitnánk az esetenként székletet tartalmazó belsejüket.
Bonyolultabb gép, de rendkívül hasznos a kör alakú varratvonalat biztosító varróalkalmatosság, amellyel nagyon szabályos és biztonságos egyesítés végezhető két bélszakasz között. A kapcsok berakása után egy kör alakú kés biztosítja a kellő tágasságú átjárást. A nyelőcső, a vastagbél, a végbél sebészetében igen jó ez a gép. Nagyon fontos előnye, hogy a végbéldaganatoknál sok esetben megtartható a végbél záróizomzata, ezáltal a beteg rendkívüli, jó életminőséget nyerhet. A sebészet és videotechnika fejlődése lehetővé tette a minimálisan "támadó" sebészet általánossá válását. Az úgynevezett hastükrözős (laparoscopos) sebészetről van szó. Ez a technika igényelte, hogy kis nyíláson át bevezethető varrógépeket fejlesszenek ki, amelyekkel elvarrhatók és átvághatók az erek, az epevezeték.
A mellkassebészetben is rendkívül elterjedten használják a varrógépeket. Alkalmasak a tüdő csonkolására, a hörgők ellátására, az erek varrására. Adott esetben az itt használatos gépek feje forgatható, alkalmazkodva az anatómiai adottságokhoz. A kis nyílásokon át is bevezethető gépek itt is alkalmazhatók, talán nagyobb gyakorisággal mint a hasban.
Összefoglalva a gépek előnyeit, a következőket mondhatjuk:
  • minimális a szöveti károsodás,
  • jó marad a szövetek vérellátása,
  • körvarrógép esetén megfelelő átmérőjű marad az átjárható cső,
  • a gépi varratsor tökéletes víz- és légzárást ad,
  • kellő távolság biztosítható a kóros szövetektől.
Végezetül a varrógépek nem pótolják a hagyományos kézi varratok szükségességét. Aki nem sajátítja el a kézi ellátás technikáját, az a varrógépeket sem tudja használni, és csak árt betegének.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag