Van, vagy nincs várólista endometriózis műtétre?

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása szerint a megjelent hírekkel ellentétben nincs több éves várólista endometriózis műtétre.

Négy év múlva van szabad időpontot

2017. december. 19-én Ön dönt: négy évet vár vagy kétmilliót fizet a fájdalmán enyhítő műtétért című cikk kapcsán ismerhettük meg az endometriózisban szenvedő , 34 éves Krisztina történetét, aki a Semmelweis Egyetem I. számú női klinikáján több évnyi szenvedés, gyógyszerszedés és félrediagnosztizálás után végre eljutott a specialistához, aki egy műtéttel megoldhatná a problémáját, az orvos azonban közölte: 2021 december 10-én tudja elvégezni rajta az operációt.

Krisztina először azt hitte, rosszul hallotta a négy (!) évvel későbbi időpontot, de az orvos elmagyarázta, hogy nem: az egyébként is komplex műtéthez egy speciális eszközre: bélvarrógépre is szükség van, ebből a beavatkozásból pedig heti egyet finanszíroz az OEP-utód, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) - írta korábban a hvg.hu .

Van, vagy nincs várólista endometriózis műtétre? endometriózis várólista kórházi várólista nőgyógyászati műtét bélrendszer menstruáció menstruációs fájdalom
Akkor most van, vagy nincs várólistaendometriózisműtétre?

A SOTE akkor a lapnak küldött válaszában elismerte, hogy az adott szakember - az I.-es Kilinika endometriózis ambulanciáját vezető dr. Bokor Attila - valóban négy évre tud időpontot adni a szóban forgó műtétre, és azt is, hogy ha valaki ragaszkodik az orvos személyéhez, akkor az egyetem tulajdonában álló Semmelweis Egészségügyi Kft.-n keresztül 2 millió forintért ennél előbb is igénybe tudja venni a beavatkozást.

Most még jobban gyűlölöm a betegségem, mert nemcsak testileg, már lelkileg is elviselhetetlen fájdalmakat okoz . Elegem van, nem bírom tovább. Úgy érzem, nem tudok teljes életet élni. Megtöröm hát a csendet, szeretném kiírni magamból, mit érzek, min megyek keresztül hosszú évek óta - írja a Facebookon egy több ezer megosztásnál járó bejegyzésben

A napokban emelte fel a hangját az ügyben a 34 éves Krámli Kinga, aki világ- és népzenei formációk (Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet) volt, illetve jelenlegi énekese, a mindennapokban pedig pedagógus, osztályfőnök. Krámli az endometriózis nevű nőgyógyászati betegséggel küzd, elviselhetetlen fájdalmakkal él, és őt is négy év múlva műtenék meg - tájékoztat a 24.hu .

Tényleg több éves várólista van?

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatása szerint a megjelent hírekkel ellentétben azonban nincs több éves várólista endometriózis műtétre.

"A megjelentekkel ellentétben az endometriózis műtétre legfeljebb 2 hónap a várakozási idő. Ugyancsak nem felel meg a valóságnak az a tájékoztatás, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. A beavatkozások finanszírozására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, és endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, vagy akár 100%-ban támogatja a társadalombiztosító. Ha egy beteg a fentiektől eltérő tájékoztatást kap, javasoljuk, hogy forduljon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, ahol kivizsgálják a konkrét esetet" - írják közleményükben.

endometriózis várólista kórházi várólista nőgyógyászati műtét bélrendszer menstruáció menstruációs fájdalom
"Endometriózis műtétre legfeljebb 2 hónap a várakozási idő"

A hatályos várólista vezetési szabályok alapján az endometriózis műtétei nem tartoznak kötelező nyilvántartásra elrendelt várólisták körébe, arra vonatkozóan az intézményeknek csak akkor kell a várólistát megnyitniuk, amennyiben kapacitáshiány miatt a várakozók száma meghaladja a 60 napot. Intézményi bejelentésre két olyan várólista került megnyitásra , amely tartalmaz endometriózis miatt végzett műtéti beavatkozásokat:

  • Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus folyamatokban,
  • A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban.

Jelenleg 4 intézmény rendelkezik hivatalos várólistával Nőgyógyászati laparoszkópos beavatkozások, nem malignus folyamatokban, amelyeken azonban jelenleg mindössze egy eset várakozik endometriózis miatt ("tervezett várakozási idő 62 nap").

A bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban várólistát aktuálisan egyetlen intézet sem vezeti. 2017-ben endometriózis diagnózis miatt több mint 900 laparoszkópos műtétet végeztek el.

Az endometriózis-gyógyszereket is támogatja a biztosító

Ezek elsősorban azok a készítmények, melyek jelentős kiadást jelentenének az adott betegségben szenvedő nőknek. Az ún. GnRH-analógokat ezen diagnózis esetén 100 százalékban támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, mely készítmények bruttó ára dobozonként 20-30 ezer Ft. 2011. óta támogatott az innovatívnak mondható danogest hatóanyagú készítmény is.

Endometriózis: csak hiszti, vagy tényleg ennyire fáj? Rendszeresen otthon maradnak fájdalmaik miatt, így kiesnek a munkából, hiányoznak az iskolából, és gyakran mondják le a baráti összejöveteleket. Az endometriózissal küzdő nők élete rendkívül nehéz - próbáljuk megérteni, mi történik velük!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)