Változás kell a gyermekorvosi ellátásban

Meg kell változtatni a házi gyermekorvosi ellátás finanszírozását ahhoz, hogy kevesebb orvos el tudjon látni több gyermeket - véli Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Az alapproblémák évek óta változatlanok. Nem történt érdemi intézkedés a szakma megerősítéséért, közben pedig egyre többen hagyják abba a gyermekorvosi munkát. Ezért most azt szeretnék, ha a kormányzat megerősítené, hogy fontos a gyermekorvosok munkája. A szervezet abban bízott, hogy a kormány kiemelt családpolitikai intézkedéseit az alapszintű gyermekellátás megerősítése követi, ám ez eddig nem történt meg.

gyerekorvos, házi gyermekorvos, gyermekorvosi ellátás, gyermekorvosi praxis
Egyre többen hagyják abba a gyermekorvosi munkát. Fotó: iStock

Nagy a baj a finanszírozással

Évek óta folyamatosan csökken a házi gyermekorvosi praxisok száma, sok önkormányzat helyettesítéssel oldja meg az ellátást. Azonban a jelenlegi finanszírozás alapján helyettesítéskor az orvos csak a töredékét kapja meg a helyettesítendő praxis finanszírozásának, ráadásul a többletmunkához asszisztenst sem tud felvenni. A júniusi adatok szerint a 106 házi gyermekorvosi praxis 7 százaléka betöltetlen - ismertette az egyesület elnöke.

Változást szeretnének a gyerekorvosok - részletek itt!

Az ellátás racionalizálásával kevesebb orvos is el tudna látni több beteget, ezt azonban a jelenlegi fejkvóta-finanszírozással nem lehet megoldani. Úgynevezett csoportpraxisokra lenne szükség, valamint arra, hogy a házi gyermekorvos más meglévő szakvizsgáját is használhassa az ellátásban, és ezt a munkát külön honorálja az egészségbiztosító. Az egyesület az orvoskamarával egyetértésben úgy gondolja, hogy a háziorvos, illetve a házi gyerekorvos bruttó juttatásának el kellene érnie a havi 900 ezer forintot.

Jelenleg egy átlagos, ezer gyereket ellátó praxis 1,4-1,5 millió forintból gazdálkodik. Ennek körülbelül 30 százaléka a közterhekre és a vállalkozási formából adódó egyéb kötelezettségekre - például szakképzési támogatásra, iparűzési adóra és munkáltatói járulékra - megy el, továbbá ebből kell kifizetni a rendelő rezsiköltséget és az asszisztensek munkabérét is. Így az orvosnak nettó 300-400 ezer forintnál több nem marad.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció