Változás jöhet a fogászati kezelésben

A szakemberek szerint bőven van még tennivaló mind a fogaink állapotának javításában, mind az államilag finanszírozott fogászati közellátásban.

A közellátó fogászatok felzárkóztatása a cél

A fog- és szájbetegség Magyarországon népbetegség. Már az ötéveseknél is tapasztalható a fogromlás, és a 12 éveseknek átlagosan három maradandó foguk beteg. Hazánkban a felnőtt lakosság körében végzett felmérés alapján minden ötödik ember kimondottan rossznak vagy nagyon rossznak értékeli a fogai állapotát. A népesség kétharmadának van tömött, 30 százalékának lyukas foga - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal kiadványában.

Változás jöhet a fogászati kezelésben, fogorvos magánegészségügy fogászat népbetegség fog- és szájápolás
Változás jöhet a fogászati kezelésben: fel kell zárkóztatni a fogorvosokat

"A magyarok fogainak állapotát több szempontból is meg lehet közelíteni. Hogyha a volt szocialista országokban élő emberek fogazatát figyeljük meg, akkor látható, hogy Magyarországon kiemelkedően jó a helyzet. Ha megnézzük a bolgárokat, románokat, szlovákokat, nekem ott rosszabb benyomásaim vannak, mint Magyarországon. Azonban ha nyugat felé megyünk, akkor nincs ilyen érzésem" - mondta a hirado.hu-nak Nagy András fogorvos.

Úgy vélte, fontos az is, hogyan ítélik meg az emberek a fogaik állapotát, hiszen van, akinek mindössze három foga van elöl, és ezzel elégedett, azonban többen vannak, akik nem ilyenek, és előbb-utóbb felkeresik a fogorvost.

"Nem kell félni, nem fog fájni"

Azzal kapcsolatosan, hogy mi lehet a visszatartó erő a fogorvos felkeresésében, azt mondta: ez részben a régi beidegződéseknek is köszönhető, de úgy vélte, hogy az alapvetőfélelemis szerepet játszhat a kezelések elodázásában. A pszichológusok szerint alapvető zsigeri félelem él ugyanis az emberekben, ha fogorvoshoz kell menniük, mert a szájüreg kényes hely, intim szférának számít.

Hogyha egy páciens félelmét sikerül feloldani, utána lelkesebbé válik, félelem nélkül vagy kevesebb félelemmel folytatja a terápiát, és elszántabb lesz - fűzte hozzá.

"Magyarországon a fogászati ellátás világviszonylatban is az első harmadban van, de talán még annál is jobb helyen. A fogászati turizmus felkapott, a magyar fogorvosok munkái elismertek" - mondta Nagy András fogorvos, és hozzátette, kollégáival gyakran tapasztalják, hogy a nyugati fogorvosok nem tudják hozni a magyar orvosok munkájának minőségét. A doktor szerint ez azért lehetséges, mert Magyarországon kiemelkedő a fogászati képzés. Nemzetközi összehasonlításokban is előkelő helyet foglalnak el szerte a világon a magyar egyetemek fogászati képzései, emellett sok elismert szakemberünk van nemzeti szinten.

A magánrendelés sokaknak drága

A fogorvosi beavatkozások anyagi vonzatától sem lehet eltekinteni. "Gyakorlatilag ugyanazokat a berendezéseket és ugyanazokat az anyagokat kell használnunk, mint a nyugati kollégáknak, azt a szakadékot azonban, amely a nyugati és az itthoni árak között tátong, valahogyan át kell hidalni" - mondta.

Állami ellátás esetén 18 éves kor alatt és 62 éves kor felett minden kezelés orvosi díja térítésmentes, a 18-62 év közötti pácienseknek csak a fogpótlásért kell fizetniük, ám a fogmegtartó beavatkozások - mint a tömés, gyökértömés, fogkő-eltávolítás - ingyenesek.

Elég nagy terheket ró általában a páciensekre a fogorvosi kezelés, ha magánrendelőbe mennek. A fogorvos szerint sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan fogorvosi rendelőket keressenek fel, ahol a legújabb technológiákat használják.

Akik viszont megtehetik, hogy magánrendelésre járnak, alapvetően nagyon igényesek és lelkesek. Akarják a jót, hajlandóak időt, fáradtságot áldozni rá. A nemek arányát tekintve jellemző, hogy a nők a fogorvosi kezeléseket tekintve picit bátrabbak és hajlamosabbak a megelőzésre gondolni. Sőt a magasabb esztétikáért hajlamosak többet is fizetni. "És általában a nők azok, akik motiválják a férfiakat, hogy menjenek fogorvoshoz" - tette hozzá.

Fel kell zárkóztatni a fogorvosokat

A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, Hermann Péter úgy nyilatkozott a portálnak, hogy július elején tárgyaltak Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárral. Akkor egyetértettek abban, hogy fel kell zárkóztatni a fogorvosokat, és ezt több lépésben teszik majd meg. Azóta több program keretében is mintha előrelépés lenne érezhető a tagozat elnöke szerint.

"Elindultak a megbeszélések, így például a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgató-helyettesével, Kiss Zsolttal is tárgyaltunk azóta, illetve az államtitkár asszonyra hivatkozva felkerestek minket egy programmal, amelynek keretében arra törekszünk, hogy a szájüregi egészség, a prevenció és a gyermekfogászat is nagyobb hangsúlyt kapjon" - részletezte a fogorvosi tagozat elnöke.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)