Új technológiát fejlesztettek ki a dohányzásról való leszokáshoz

Egy új eljárás, amely a nikotint közvetlenül a tüdőbe képes juttatni, csodafegyver lehet majd a dohányzásról leszokni vágyók kezében.

A Duke Egyetem Egészségügyi Központjában végzett kísérletek során a szakemberek azt állapították meg, hogy összehasonlítva a ma kereskedelmi forgalomban kapható nikotintapaszokkal és pipákkal az új készülék hatékonyabb a nikotin véráramba juttatásában. Ezen felül a vizsgálatokban résztvevők szerint kellemesebb is volt a használata mint a jelenlegi nikotinpipáknak, mivel azokhoz képest jóval kevésbé irritálja a torok nyálkahártyáját.

Leszokás a dohányzásról

A fejlesztést és a vizsgálatokat vezető Jed Rose és csapata azon fáradozott, hogy a leszokni vágyóknak a dohányzással összefüggésbe hozott kellemes hatásokat is sikerüljön minél inkább reprodukálniuk az új készülék használata során, miközben hatékonyabban csökkentik a megvonási tünetek mértékét is. A szakemberek ezt úgy próbálták megvalósítani, hogy a nikotin szervezetbe jutásakor azt a természetes belégzést vették alapul az adagoló kialakításánál, amit a dohányos a cigarettába szippantáskor gyakorol.

Az új eljárás a testben természetesen is előforduló piroszolsav permetet és nikotint alkalmaz, amelyek keveredve egy sófélét, nikotin piruvátot alkotnak. Az így létrejövő, mikroszkopikus részecskékből álló felhő úgy szippantható be, mint a cigaretta füstje. Az új nikotinadagolóban alkalmazott eljárással a jelenlegieknél több nikotint tudnak a leszokni vágyók szervezetébe juttatni, akiket az eszköz használata kevésbé irritál és a tesztek szerint az elvonási tünetek is lényegesen enyhülnek az új megoldás alkalmazása következtében.

A kutatók úgy vélik, hogy az eszköz 3-5 éven belül piacra kerülhet, ha a további vizsgálatok során is hasonlóan jól teljesít, és az azt követő lépésben már azon is érdemes lesz elgondolkodni, hogy milyen más gyógyszerek szervezetbe juttatásában lehet majd segítség az új technológia.

Animáció: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Az aranyeresség leggyakoribb tünete

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)