Új szívvel élni: nem mindig sikerül

A nőknél gyorsabb lefolyású lehet a szívbetegség, ezáltal hamarabb lehet szükség transzplantációra, ám nincs mindig idő a tökéletes donor kivárására - állítja egy friss tanulmány, amelyben 34 ezer szívátültetett nő és férfi adatait elemezték.

A szívátültetés egy olyan műtéti eljárás, amit végső stádiumú szívelégtelenségben vagy súlyos koszorúér-betegségben szenvedő betegeken hajtanak végre. Általában egy működő szervet vesznek ki egy nemrég elhunyt donorból, majd azt beültetik a betegbe. Az első magyar szívátültetett beteg, Schwartz Sándor kis híján 28 évig élt az új szívvel, épp nemrég, november végén hunyt el.

A koszorúér-betegség első tünete 55 százalékban az angina pectoris, 25 százalékban szívinfarktus, és sajnos az esetek 1/5-ében első tünetként a hirtelen szívhalál jelentkezik. A betegségről minden fontos információt ide kattintva olvashat.

Az a feltevés, hogy a szívátültetést valamivel jobban viselik el a férfiak, mint a nők, azon a régebbi statisztikán alapszik, amelyet még 2006-ban tettek közzé. E szerint az első évben a férfiak túlélési esélye 86,1 százalék, a nőké 83,9 százalék volt. Három év után egy kicsit már nagyobb volt a különbség: 71,2 százalék a férfiak, míg 66,9 százalék a nők esetében.

szívátültetés
A nőknek és a férfiaknak is ugyanannyi esélyük van a túlélésre. Fotó: iStock

Még sincs jelentős különbség

Most ennél sokkal frissebb kutatás jelent meg az American Heart Association folyóiratban. Az új tanulmányban a kutatók 34 198 nemzetközi szívátültetett beteg adatait vizsgálták meg 2004 és 2014 között, és a befogadó valamint a donor tényezőkkel történt kiigazítás után megállapították, hogy "nincs szignifikáns túlélési különbség" a férfiak és a nők között.

Ámde a tanulmány azt is leszögezte, hogy a szívátültetésben részesülő nők esetében alacsonyabbak a kockázati tényezők, mint a férfi betegeknél, ritkábban fordul elő cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, perifériás érrendszeri betegség és a múltban végzett kardiovaszkuláris műtét. Mégis úgy tűnik, hogy a nőknél nagyobbak a kockázatok mint a férfiaknál.

Kicsit korábban kellene műteni őket

Hogy lehet ez? "Azt feltételezzük - mondta Dr. Yasbanoo Moayedi, a tanulmány vezető szerzője -, hogy a szívbetegség a nők esetében gyorsabb lefolyású mint a férfiaknál, ezért náluk sürgetőbb a transzplantáció és nem várhatnak az ideális donorra". Moayedi szeretné, ha a jövőbeni tanulmányok feltárnák, miért nem következik be több női szívátültetés. Szerinte az eredmények azt mutatják, hogy a fenti okok miatt, az előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő nőket egy kicsit korábban kell beutalni az átültetésre mint a férfiakat.

"Az eddigi tanulmányok ellentmondásosak voltak arról, hogy a nők a szívátültetés után rosszabb túléléssel "számolhatnak", mint a férfiak" - mondta Dr. Monica Colvin, a Michigan-i Egyetem stratégiai igazgatója. Szerinte ez a most ismertetett kutatás eloszlatja ezt a "mítoszt", és arról tájékoztathatja az orvosokat is, hogy valóban nincs különbség. Az előrehaladott szívelégtelenségben szenvedő nőket pedig - véleménye szerint - egy kimondottan erre szakosodott központban kellene ellátni.

Forrás: Medicalxpress

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: