Új kísérleti gyógyszert mutattak be a tüdőfunkció hanyatlásának mérséklésére

A terápiát speciálisan egy ritka betegségben, az idiopátiás tüdőfibrózisban szenvedő betegek számára fejlesztették ki a kutatók. Az eredményekről az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2011. évi közgyűlésén is beszámoltak.

A tüdőfibrózis egy ritka tüdőbetegség, amely hosszú távon súlyos rokkantságot okoz, végül pedig halálhoz vezet, terápiás lehetőségei pedig korlátozottak. Azokban az esetekben, amikor nem derül fény a betegséget kiváltó okokra, idiopátiás fibrózisról (IPF) beszélünk, amely a betegek mintegy felét érinti. Az IPF leggyakrabban az 50-70 év közötti férfiak körében fordul elő, a kórtörténetben megfigyelhető öröklődés, családi halmozódás, illetve a dohányzás is hajlamosít rá. Mindent egybevetve az IPF-ben szenvedő betegek száma világszerte mintegy 5 millióra tehető, és a számuk folyamatosan növekszik.

Az IPF jellemzője a tüdőszövet gyulladása és hegesedése, ami idővel a tüdőfunkció romlásához vezet. A tüdőszövet hegesedését nevezik fibrózisnak. Idővel a hegesedés miatt megvastagodik és merevvé válik a tüdőszövet, emiatt a tüdő többé már nem képes a légcserére és arra, hogy oxigént juttasson a véráramba, ezért az életfontosságú szervek sem jutnak elegendő oxigénhez. Ennek következtében az IPF betegeket légszomj gyötri, és ezért gyakran már a mindennapos tevékenységek elvégzése is nehezükre esik.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott TOMORROW tanulmány keretében vizsgált új kísérleti molekuláról bebizonyosodott, hogy a terápiában részesített betegek esetében 68 százalékkal kisebb volt az erőltetett vitálkapacitás csökkenésének üteme, mint a placebo csoportban. Emellett ritkábban fordult elő a betegség heveny fellángolása, amely a betegség elhatalmasodásához, a vitálkapacitás hirtelen és jelentős csökkenéséhez, illetve gyakran halálhoz vezet. A kezelés eredményeként – a placebo csoporttal ellentétben – javult a betegek életminősége is, amelyet az SGRQ (Szent György Légzési Kérdőív) pontszám is alátámasztott. Az SGRQ kérdőív a tüdőbetegség életminőségre kifejtett hatását méri, ahol a nagyobb – továbbá a növekvő – pontszám nagyobb mértékű károsodást jelez.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: