Új immunsejtet fedeztek fel

A Melbourne-i Monash Egyetem munkatársai az immunrendszer egy új sejttípusát fedezték fel. Ez olyan gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet, melyek erősítik a fertőző organizmusokkal szemben kialakuló választ.

A Nature Immunology hasábjain megjelenő felfedezés segíti annak megértését, hogyan lép fel a szervezet a különböző fertőző mikrobákkal szemben, ezenfelül jelentősége lehet egyes immunológiai háttérrel rendelkező betegségek, például az allergia, a rák, illetve szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából.

A több munkacsoport együttműködésében végzett vizsgálat során egy olyan sejtet írtak le, mely a zsírnemű alkotóelemeket támadja. A zsírok a sejtmembrán alkotói, ily módon megtalálható a baktériumok, például a tuberkulózist okozó mycobacterium falában.

Az új sejt egy speciális fehérvérsejt, mely az immunrendszer működése szempontjából alapvető T-sejtek családjába tartozik. A T-sejtek egy speciális receptor segítségével ismerik fel a baktériumok sejtfelszíni fehérjéit, ami végeredményben a kórokozó elpusztításához vezet. Az NKT-nek nevezett speciális sejtek viszont a lipideket ismerik fel, ami a védőoltások lehetőségeinek tárházát nyithatja meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)