"Új fogalom az e-páciens"

Bár az interneten számos fals információ kering az egészséggel kapcsolatban, Dr. Moravcsik Bence Balázs szerint egyáltalán nem rossz dolog, hogy a laikusok próbálnak a világhálóról tájékozódni panaszaikkal kapcsolatban. Mindemellett az már a szakemberek felelőssége is, hogy a betegek hiteles tartalmakkal találkozhassanak.

Az Év magánrendelője 2017-es megmérettetésére több mint 1000 induló - magánintézmények és orvosok - nevezett. A díjakat június 9-én a Magyar Tudományos Akadémia épületében vehették át az egyes kategóriák győztesei. A pályázat fődíját - zsinórban második alkalommal - a Budai Egészségközpont vitte el. Részletek itt.

A jövőre fennállása tizedik évfordulóját ünneplő Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő országosan elismert szakemberei összesen négy fővárosi rendelőben várják a gyógyulni vágyó betegeket. Az intézmény idén zsinórban második alkalommal végzett díjazottként az Év magánrendelője pályázaton, hiszen a 2016-os szakmai díj után 2017-ben a közönségdíjat is kiérdemelte a csoportpraxis kategóriában. Utóbbit ráadásul úgy, hogy az összes intézmény között is ők végeztek a szavazatok alapján az első helyen. Az újabb elismerés kapcsán Dr. Moravcsik Bence Balázzsal, a magánrendelő ortopéd traumatológus orvos igazgatójával beszélgettünk.

HáziPatika.com: Kiket várnak elsősorban a rendelőikbe, milyen betegségek esetében tudnak segíteni a pácienseknek?

Dr. Moravcsik Bence Balázs: Mozgásszervi betegségekre specializálódtunk. Praxisközösségünkben többféle szakterület képviselői rendelnek együtt, kezdve például az ortopédiai problémáktól a baleseti sebészeti kórképeken át a gyermekortopédiáig, vagy éppen a neurológiai betegségekig. A rendszer úgy épül fel, hogy mindenféle problémára képesek legyünk megfelelő választ adni. Mindenkinek végig tudjuk kísérni az útját, aki hozzánk fordul segítségért, bármilyen irányba is kanyarodjon a kivizsgálása és kezelése. Összességében tehát egy rendkívül komplex ellátást kínálunk. Járóbeteg-ellátás keretében a rendelőinkben is le tudjuk folytatni a műtétet nem igénylő terápiás eljárásokat, ha pedig mégis műtétre van szükség, úgy a szakembereink vállalják, hogy elvégzik a beavatkozást abban az állami intézményben, ahol dolgoznak.

Túlzás nélkül mondhatom, hogy olyan szakemberek tartoznak a praxisközösségünkhöz, akik nem csak egyszerű szakorvosok, hanem nagy országos intézmények oktató-vezető főorvosai. Ennek köszönhetően hatalmas szakmai tudás áll mögöttünk, így pedig gyakorlatilag bármilyen mozgásszervi problémára képesek vagyunk megfelelő választ adni, és erre kifejezetten büszkék is vagyunk.

HáziPatika.com: Természetesen a szaktudás jelenti a gyógyászat alfáját és omegáját, de milyen egyéb feltételeknek kell ma megfelelnie egy magánrendelőnek ahhoz, hogy sikeres lehessen?

M.B.B.: Egy rendelő szempontjából mindig fontos, hogy hol helyezkedik el, tehát hogy jól megközelíthető legyen akár gépkocsival, akár tömegközlekedéssel. Másrészt fontos a láthatóság is, azaz a páciensek elérése mind a hagyományos, mind az internetes felületeken. Ez utóbbi egyre inkább hangsúlyossá válik az informatika és a kommunikáció fejlődésével, elvégre ma már az emberek szinte mindent számítógépekről, okostelefonokról irányítanak. Igyekszünk ilyen módon is megfelelni a felhasználói igényeknek, úgy gondolom, sikeresen. Az időpontfoglalásaink több mint fele például mobiltelefonról érkezik.

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő 2016 után 2017-ben is díjazott lett az Év Magánrendelője pályázaton
A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő 2017-ben is díjazott lett az Év Magánrendelője pályázaton

HáziPatika.com: A növekvő internethasználat egyben azt is magával hozza, hogy az emberek egyre több egészségügyi információhoz jutnak hozzá a világhálón. Ön szerint mennyire szerencsés, esetleg mennyire veszélyes tendencia ez?

M.B.B.: Úgy gondolom, megjelent egy új fogalom, az e-páciens. Az internetnek köszönhetően egyre többen olvasnak utána az egészségügyi problémáiknak, így a rendelőbe is gyakran már valamiféle tudásanyaggal felvértezve érkeznek. Az mindenképpen egy jó dolog, ha egy beteg érdeklődik és tájékozódik a saját egészsége iránt. Más kérdés, hogy egyes felmérések szerint az interneten található egészségügyi tartalmak 85 százalékban fals információkat közölnek.
Éppen ezt igyekszünk ellensúlyozni a weboldalunkon működtetett betegtájékoztató blog és tünetlexikon által, illetve ugyancsak szakembereink bevonásával készülnek tartalmak a Mozgásszerviz nevű blogunkra. Számunkra fontos a páciensedukáció, hogy a betegek szakértők által összeállított tartalmakkal találkozhassanak. Véleményem szerint a magánrendelők és a szakorvosok, vagy éppen akár a HáziPatika.com felelőssége is, hogy hiteles, a nyugati orvoslás szemléletét követő információkkal lássák el a betegeket, akik ezáltal ténylegesen a gyógyulás útjára tudnak majd lépni, a tévhiteket pedig el kell oszlatni.

A másik oldalról nézve azt mondhatom, nekem is segítség a rendelőben, ha a páciens valamelyest felkészülten érkezik, hiszen így jobban tudok fókuszálni a terápiára. Nyilván, az egészségügyi információkat nem mindenki tudja megfelelően értelmezni, ha tehát a beteg félrediagnosztizálja magát, azt ki kell korrigálnom. De összességében ezt nem érzékelem jelentős problémának. Az információáramlas és az emberek érdeklődése a téma iránt megállíthatatlan, egyben alapvetően egy hasznos dolog. Legfeljebb még nem vagyunk ehhez hozzászokva, viszont a korral igenis haladni kell.

HáziPatika.com: Említette, hogy lényegében bármilyen mozgásszervi problémára képesek megfelelő választ adni. Akadnak-e esetleg e téren olyan különleges kezelési módszerek a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő eszköztárában, amelyekre kifejezetten büszkék?

M.B.B.: Vannak olyan specifikumaink, amelyek nem érhetőek el az állami szférában, de talán még a magánszféra többi szereplőjénél sem. Ide tartozik például egy injekciós kezelés, amivel tökéletesen meg tudjuk gyógyítani a tenyéri bőnyezsugorodást, és amivel elkerülhető a műtéti beavatkozás. Ez a betegség tenyéri zsugorodást okoz, így behajlítja az ujjakat. Az injekció egy olyan enzimet tartalmaz, amely feloldja a megerősödött köteget, nagyjából 24-48 óra alatt megszüntetve ezáltal az ujjak görbületét. Nyilván ennek ára van, amit a társadalombiztosítás nem finanszíroz, másfelől viszont ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a beteg elkerüljön egy műtétet.

A másik nagy büszkeségünket az agyvérzés utáni rehabilitáció jelenti. A szélütéssel kórházba kerülő betegeket általában 6 hétig kezelik egy neurológiai osztályon, majd újabb 6 hétig egy rehabilitációs osztályon. A páciens jó esetben is csak egy 3 hónapos kórházi ellátásra számíthat, majd ezt követően hazaküldik, lényegében nincs további kezelés. Pedig egy agyi ér elzáródása komoly funkcióvesztésekkel járhat, így például bénulással, beszédzavarral. Magánrendelőnkben ezért - a kanadai afázia központok modelljét követve - több szakember együttes munkájával, komplexen kezeljük a problémát.

Ritkán foglalkoznak csupán az úgynevezett post-stroke depresszióval, márpedig ez egy valós probléma, hiszen egy agyvérzést követően olyan mértékben változhat meg az ember életvitele, hogy azt képtelenség ilyen gyors ütemben feldolgozni. A probléma kezelésével neuropszichológus foglalkozik nálunk, míg a mozgásszervi gondokat gyógytornász, a beszédzavarokat logopédus szakember kezeli. A program egy évig tart, a fejlődés pedig ennek során jól nyomon követhető. Ha a teljes funkció visszanyerése nem is mindig érhető el, a módszer ettől függetlenül nagyon komoly eredményekkel kecsegtet. Magyarországon máshol ebben a formában nem érhető el ilyen szolgáltatás, legfeljebb néhány rehabilitációs osztályon működik olyan járóbeteg-ellátás, ahol egy-egy órát adnak a betegeknek.


HáziPatika.com: A felsorolt példák kapcsán óhatatlanul is megfogalmazódik a gondolat, hogy a magánrendelők és az állami intézmények között az egyik fő különbséget a törődés és az odafigyelés jelenti. Valóban fogalmazhatunk így?

M.B.B.: Való igaz, hogy az állami szféra hiányosságai nem feltétlenül a szaktudás hiányából erednek, elvégre részben ugyanazok a szakemberek dolgoznak ott is, mint a magánrendelőkben. Leginkább az hiányzik, hogy legyen elég idő a betegekre, ugyanis csak így lenne mód arra, hogy megkapják a szükséges információkat, amelyeket alkalmazniuk kell a hatékony gyógyuláshoz.

Sokan úgy érkeznek hozzám, hogy bár az állami ellátás minőségével nincs gondjuk, de közben nincsenek tisztában a saját betegségükkel. A magukkal hozott dokumentáció minden információt tökéletesen tartalmaz, de nem tudják egyedül értelmezni azokat. Így tehát gyakran előfordul, hogy lényegében ugyanazt mondom el én is nekik, csak részletesebben, és figyelve arra, hogy az elhangzottakat meg is értsék. A magánrendelés során van erre idő, és ez az a törődés, amely megkülönbözteti a magánintézményeket az államiaktól.

Ezen felül persze a körülmények is mások. Példaként említhetem, hogy nálunk nem kell várakoznia a páciensnek, mert azonnal tudunk időpontot adni. Sok orvos dolgozik a praxisközösségben, szinte minden nap vannak rendeléseink, még hétvégén is. Márpedig ez is csak arról szól, hogy a páciensek igényeinek még inkább meg tudjunk felelni.

Szintén említést érdemel az utánkövetés. A kezelések után mindig azt kérjük a betegeinktől, hogy jelezzenek majd vissza az állapotukról. Erről e-mail-ben, vagy akár - ha hozzájárulnak - sms-ben is érdeklődünk, felajánlva egyben a segítség lehetőségét, amennyiben kérdésük adódna, vagy esetleg elakadtak volna a terápiához kapcsolódó teendőikben. Úgy gondolom, ez is egy nagyon erős üzenet, és egy olyan plusz, amelyet csak egy magánrendelő tud megadni, hiszen ilyesmire végképp nincs sem idő, sem energia az állami szférában.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan ritkulnak, illetve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, máshol viszont legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag