Új eszközöket kapnak a mentők

Szinte az összes mentőállomás új mentőautót kap majd 2019-ben és 2020-ban - közölte Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

A korszerűsítésnek köszönhetően nemcsak a mentőautók lesznek újak, hanem a bennük lévő mentési eszközök is a kor technikai tudásának legmagasabb színvonalát képviselik majd.

A 1,6 milliárd forint kormányzati támogatással 2500 új mentéstechnikai eszköz - köztük defibrillátorok és lélegeztetőgépek - beszerzésére nyílik lehetőség, és összesen mintegy 1000 új mentőautót állítanak a mentők szolgálatába. A mentők éves költségvetése a következő évre eléri az 54 milliárd forintot.

A jelenleg használt mentőautókat a gyerekek is kipróbálhatták a mentőnapon. Fotó: MTI/Mónus Márton
A jelenleg használt mentőautókat a gyerekek is kipróbálhatták a mentőnapon. Fotó: MTI/Mónus Márton

Bevált az új mentős szemlélet

Telefonos segítséggel éleszthetünk újra - a részletekért kattintson ide!

Ahogy korábban megírtuk, két és fél év munkájával megduplázódott a sikeres újraélesztések száma Magyarországon. Míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült visszaadni a beteg életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első félévében már 1009 ilyen esetet regisztráltak. Az elmúlt évek látványos eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat, amelynek része egyebek mellett az új szakmai eljárásrendek bevezetése, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátor térkép megalkotása és a laikusok számára indított "Hősképzés" szemléletformáló hatása is.

A mentődolgozók magas színvonalú munkája és a társadalmi összefogás eredményeképpen ma többen élhetnek Magyarországon - hangsúlyozta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)