Új betegségeken talált fogást az orvostudomány

Hosszú, több éves klinikai kutatási időszak után kerülhetnek csupán fel a patikák polcaira a napjainkban jól ismert gyógyszerek.

Magyarországon közel húszezren vesznek részt ezeken a gyógyszervizsgálatokon, mellyel nemcsak a jövendőbeli gyógymódok kifejlesztéséhez járulnak hozzá, de ingyen részesülhetnek a legújabb kezelésekből is.

A statisztikák szerint a rák a második legtöbb áldozatot követelő halálos kór a szív- és érrendszeri betegségeket követően. Cikkünkben összegyűjtöttük a tíz legveszélyesebb daganattípust!

Napról napra újabb betegségen talál fogást az orvostudomány, az innovációknak köszönhetően igen nehéz számon tartani az új gyógyszereket és terápiákat,melyek bevezetését a beteg biztonsága érdekében szigorúan ellenőrzött, nemzetközi gyógyszerkísérletek kell, hogy megelőzzék. A klinikai kutatásoknak köszönhetjük például, hogy 1990 óta a daganatos megbetegedések okozta halálozások száma 21 százalékkal csökkent az EU-n belül (igaz, ennek mértéke tagországonként változó). Az Európában élő 15 millió Hepatitis C-beteg 95 százalékát már meg lehet megmenteni, illetve a néhány évtizede még halálos ítéletet jelentő HIV-fertőzés is kordában tartható, hála a klinikai kutatások eredményeinek.


Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, röviden EMA) adatai szerint a kontinensen évente közel négyezer klinikai kutatást engedélyeztetnek, melyeken nemzetközi kutatócsoportok közös erővel dolgoznak. Ezek nagyrészt a legtöbb emberéletet követelő betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, az Alzheimer-kór, az immunológiai betegségek és a daganatos kórképek gyógyítását, kezelését segítő gyógyszerek kifejlesztését célozzák meg. Az új gyógyszer-jelöltet több fázisban, hosszú évekig kell vizsgálni annak érdekében, hogy a szervezetre kifejtett, hosszú távú hatásairól is tudomást szerezzenek. Előállítási költségének tetemes részét, átlagosan az 58,6 százalékát ezek a kutatások emésztik fel, melyek 6-12 évig is elhúzódhatnak. A kezelések korszerűsödése által elért terápiás sikerek miatt busásan megtérül a befektetett pénz és energia, emiatt Uniós irányelv a kutatás-fejlesztésre fordított pénzügyi keret további bővítése. Európa eddig is jelentős szerepet vállalt a nemzetközi gyógyszerfejlesztésben, a tervek szerint 2020-ra a GDP 3 százalékát csak erre különítenék el.

A magyar betegek elsőként vehetnek részt a legújabb terápiákon
A magyar betegek elsőként vehetnek részt a legújabb terápiákon

Az Európai Parlament és a Tanács 2014. április 16-án adott ki új rendeletet a klinikai vizsgálatokról, amely biztosabb jogszabályi környezetet és hatékonyabb működést eredményezett a kutatások terén. Nem csak szakmai, de etikai standardok terén is a legszigorúbb előírásoknak kell megfelelnie egy ilyen vizsgálatnak. Az engedélyeztetést megelőzően a tesztek egy független bizottság elé kerülnek, ahol a betegbiztonság, a rizikók és várható hasznok, valamint a kalkulált eredmények függvényében hoznak róla döntést.

Klinikai vizsgálatok terén Magyarország az élen

Új szabályok vonatkoznak a klinikai kutatásokra. Mivel a klinikai kutatások globális szinten is egyre versenyképesebbé válnak, az európai régióhoz lassan felzárkóztak más országok is.

Ennek nagy előnye a betegek részéről az, hogy elsők között vehetnek részt a legújabb terápiákon, ráadásul az egyébként igen költséges kezeléséket térítésmentesen vehetik igénybe. A vizsgálatok ellenőrzött és szigorúan szabályozott keretek között zajlanak, a beteg állapotát pedig rendszeresen monitorozzák. Klinikai vizsgálatok terén Magyarország a többi EU-s tagország viszonylatában is kimagasló eredményeket mutathat fel: évente közel húszezer páciens vesz részt ezeken a gyógyszervizsgálatokon, amely a hatóságok és a kutatást végző szakemberek közötti példás kooperációnak is köszönhető.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában csak kevés felhő lesz az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag