Úgy tűnik, kevesebb orvos megy külföldre

Javul a helyzet a magyar orvosok elvándorlása tekintetében, legalább is erre engednek következtetni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) legfrissebb, 2016-ra vonatkozó adatai.

Az ÁEEK Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság által közzétett statisztika szerint kevesebb egészségügyi dolgozó kért ki hatósági bizonyítványt tavaly a szakképesítésük külföldön történő elismerése céljából, mint egy évvel korábban. A magyar állampolgárságú orvosok közül például 615-en éltek ezzel a lehetőséggel, szemben a 2015-ös 717, vagy éppen a 2012-es 940 fővel. Ugyan kisebb mértékben, de csökkenés tapasztalható a fogorvosok és az egészségügyi szakdolgozók tekintetében is, míg a külföldre vágyó gyógyszerészek száma két év alatt a felére, 70-ről 33 főre apadt.

Nem a pénz az egyetlen motiváló tényező, amely a magyar orvosokat külföldre csábítja - részletek itt .

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezek számok azokat a szakembereket is tartalmazzák, akik csak megújítani szerették volna a bizonyítványukat. Valójában 995 olyan kérelmező volt tavaly, akik első alkalommal fordultak ilyen célból a hatósághoz, e tekintetben pedig az orvosok száma (398) már alacsonyabb, mint az egészségügyi szakdolgozóké (486).

Németország és az Egyesült Királyság

A külföldi munkavállalás továbbra is a fiatalabb orvosok körében népszerű cél: a 25-29 éves korosztályból 167-en fordultak hatósági bizonyítvány kiállításáért tavaly az ÁEEK-hoz, a 30-34 éves generációból 94-en, a 35-39 évesek közül 99-en. Az utóbbi két korcsoportban ugyanakkor jelentős, 40-50 fős csökkenés látható a 2015-ös adatokhoz képest. A nemek szerinti megoszlás 35 éves korig a nők felé billen, azt követően viszont inkább a férfiakra jellemző az elvándorlási szándék.

A fiatalabb orvosok körében jellemzőbb a külföldi munkavállalás
A fiatalabb orvosok körében jellemzőbb a külföldi munkavállalás

A célországok tekintetében nincs komolyabb meglepetés, hiszen továbbra is Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria szerepel a dobogón. Az első tízbe ugyanakkor befért a két éve még senkit sem csábító Katar is, megelőzve például Franciaországot. A számok alapján a fogorvosoknak az Egyesült Királyság, a gyógyszerészek és az egészségügyi szakdolgozók számára pedig Németország jelenti a legvonzóbb lehetőséget.

Kevesebben jönnek

A külföldi állampolgárokkal együtt összesen 1766 szakember kért hatósági bizonyítványt 2016-ban (995-en első alkalommal), ennyien szerettek volna más országba menni. Az érkezési oldalon 273-an szerepelnek, köztük 108 orvos - ők azok, akik máshol szerzett egészségügyi szakképesítésüket Magyarországon ismertették el tavaly. A legtöbben, 77-en Romániában szereztek oklevelet, míg Ukrajnában 13-an, Németországban 4-en sajátították el szakmájuk ismereteit. A legtöbbjük viszont magyar (83 fő), rajtuk kívül pedig román (17), szlovák (3), olasz (2), osztrák (1) és német (1) állampolgárok érkeztek az országba orvosként, továbbá egy román-magyar kettős állampolgárságú szakember.

Az orvosok elvándorlása mellett egyre inkább jellemző, hogy a betegek is más országban keresik a gyógyulási lehetőségeket. Részletek itt.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: