Túladagolt energiaitalok: valós a veszély!

Két hónap alatt 123 főnél idézett elő rosszullétet, illetve kellemetlen testi tüneteket az energiaital-fogyasztás, ráadásul az érintettek háromnegyede 18 éven aluli. Ez pedig komoly aggodalomra adhat okot - áll az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az ország egész területéről érkeznek a mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletekről, a gyermekorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskolákból a jelzések az energiaitalok túladagolásáról. Az adatok szerint az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital mennyisége fejenként naponta két deciliter és 3 liter között változott. Az érintettek 87%-a fiatalkorú férfi.

A 18 év alatti fiatalok, gyermekek esetében, valamint azoknál, akik nem szoktak a koffein tartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet, ezért különösen aggasztó, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú gyermekek is voltak. A tünetekkel jelentkezők legnagyobb része (26 százaléka) a 13-14 éves, 19 százalék a 15-16 éves, 18 százalék a 11-12 éves, 12 százalék pedig a 17-18 éves korosztályba tartozik. A rosszullétről beszámoló fogyasztók 3 százaléka 8-10 éves gyermek, 22 százaléka pedig 19 év fölötti felnőtt.

Az érintettek egy része naponta többször, különböző helyszínen is ivott energiaitalt, a legnagyobb arányban azonban otthon a délutáni órákban fogyasztottak belőle rosszullétük előtt. Szintén népszerű az energiaitalok alkohollal való keverése, annak ellenére, hogy ez végleges, visszafordíthatatlan károsodást okozhat a májban, a szívben és a vesében is.

A tünetek közül legtöbben zaklatottságról, ingerlékenységről, valamint felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról, álmatlanságról számoltak be, de előfordult szédülés, hányinger, hányás, valamint szapora szívverés és mellkasi szúrás is. A túlzott energiaital-fogyasztás miatt rosszullétről és kellemetlen testi tünetekről beszámoló 123 fő közel harmadát állapotuk miatt egészségügyi ellátásban kellett részesíteni.

Az energiaital azért is különösen veszélyes, mert bár átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, amely újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz. Az energiaitalokban található nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a túladagolás tüneteit: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is okozhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés