Több tízezren haltak meg hamis gyógyszertől!

Spórolni akartak, esetleg vény nélkül vásároltak receptköteles gyógyszert, és belehaltak a hamisított készítmény beszedésébe eddig a becslések szerint már több tízezren - állítják szakemberek. A hazai helyzetről beszél videónkon Székely Krisztina.

A magyarországi gyógyszerpiacon 2-5 százalék a hamisított készítmények aránya, a patikák és kórházak egyelőre biztonságosak - mondja az interjúban Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszermunkacsoport-vezetője.

A beteg emberek, a gyógyulni vágyók, az orvos- és gyógyszerészeti tudományban feltétel nélkül bízók helyzetét kihasználva terjed egyre jobban a gyógyszerhamisítás, és a dílereket nem érdekli, hogy kárt okoznak-e, hogy készítményeiktől meghal-e valaki.

A hamis gyógyszerek adagolása során a terápiás hatás nem megfelelő, rezisztencia alakulhat ki, de veszélyes lehet az allergiás reakciók vagy a váratlan mellékhatások megjelenése is. A hamis gyógyszer tartalmazhat toxikus anyagot - kábítószert, rákkeltő anyagokat -, tehát a nem megfelelő összetétel, illetve az aktív összetevők hiánya ronthatja a beteg állapotát, és komoly egészségkárosodást okozhat.

Könnyű a dolgunk, ha a dobozokon nincsen magyar nyelvű felirat, magyar nyelvű betegtájékoztató sem található benne, ha a doboz színe és mintázata is eltér az eredetitől, ha rossz helyesírású szöveg található a dobozban.

Legtöbbször azonban a felhasználó alig tudja megítélni, hogy hamisítványt vett-e, még akkor sem, ha ismeri az eredetit - erről példát is láthatnak a videóban. Egyet tehetünk tehát Székely Krisztina szerint: gyógyszert csak hivatalos, ellenőrzött forrásból szerezzünk be, patikából vagy engedélyezett elárusítóhelyről!

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében létrehozott Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kiemelt területként kezeli a hamis gyógyszerek és élelmiszerek elleni hatékony fellépést, hiszen az nem csupán gazdasági károkat okoz, hanem nagyon komoly egészségkárosító hatása lehet a gyanútlan fogyasztókra nézve.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció