Több tízezer ember marad ellátatlanul itthon

Friss adatok szerint júniusban csökkent a fogorvosi praxisok száma Magyarországon, egészen pontosan tizeneggyel lett kevesebb. Az összes üresen álló praxis miatt egyébként sok helyen csak csökkentett óraszámban tudnak fogorvosi ellátást biztosítani, de ami igazán szomorú, az az, hogy léteznek ténylegesen ellátatlan körzetek is.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint júniusban a fogorvosi alapellátásban tizenegy praxis szerződése szűnt meg. Áprilisban a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 235 volt, májusban 246, júniusban már 288 - írja a vg.hu.

Csökkent a fogorvosi praxisok száma itthon.
Csökkent a fogorvosi praxisok száma itthon. A kép illusztráció, forrás: Getty Images

32-35 ezer ember marad ellátatlanul

Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke szerint az összes üresen álló praxis csaknem 851 ezer ember fogorvosi ellátását érinti hátrányosan. Ez azt jelenti, hogy az adott körzetekben csak csökkentett óraszámban, helyettesítéssel tudják ellátni a betegeket. Sőt: ténylegesen ellátatlan körzetek is léteznek. Az alelnök becslése alapján 32-35 ezer ember marad ellátatlanul.

Idén is hirdettek pályázatokat

"A gyökereivel együtt kivette, majd visszatette a fogait" Dr. Rosta Péter parodontológussal beszélgettünk arról, miért nem szabad legyinteni, ha vérzik az íny, mi a helyzet a szájvizekkel, és hogyan súlyosbíthatják a fogágybetegségek például a szívproblémákat. Interjú.

A fogorvosi praxisok fenntartása az önkormányzat feladata, amelyet azonban feladatátadási szerződéssel átadhat vállalkozó fogorvosnak. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogorvosoknak a szerződés stabil betegkört biztosít, de ellátási kötelezettséggel is jár. Idén is vannak egyébként az egészségbiztosító által meghirdetett praxis- és letelepedési pályázatok a háziorvosok és fogorvosok részére, ezek keretösszege 1,25 milliárd forint. Letelepedési pályázat esetén 12-20 millió forint közötti támogatást lehet elnyerni, praxispályázatoknál pedig 4 millió forintot.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső