+16° - +37°
Nincs front

Több millió forintot ér most egy jó ötlet

HáziPatika

Elindult a második alkalommal kiírt Richter Anna Díj nevezési időszaka. A 20 millió forint összdíjazású pályázatra november 24-ig várnak olyan újszerű, kreatív projekteket, amelyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez.

A pályázat első évében összesen mintegy 200 nevezés érkezett be a négy meghirdetett kategóriában, azaz az orvos, egészségügyi szakdolgozó, gyógyszerész és pedagógus szakterületekről. Csütörtök délután rendhagyó sajtóeseményen mutatták be megvalósult projektjeiket a győztesek, amelyekhez a díj elnyerésével egyenként négymillió forint támogatást is kaptak.

Fókuszban az emlőrák megelőzése

Így például megtartották annak a kisfilmnek a premierjét, amelyet a Semmelweis Egyetem emlőrákkal foglalkozó szakemberei hívtak életre annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a betegség prevenciójának fontosságára. A pozitív hangvételű, széles körben terjeszthető, könnyen hozzáférhető, információkkal teli alkotás hiteles tájékoztatást nyújt a kórképről, annak lefolyásáról, kezelési módjairól. Prof. dr. Dank Magdolna csapatvezető az eseményen elmondta, mind az onkológiát, mind konkrétan a mammográfiás vizsgálatot számos tévhit övezi, aminek gyakran az az eredménye, hogy már csak későn, előrehaladott állapotban fedezik be az emlőrákot az érintetteknél. A kisfilm ezekkel a tévhitekkel hivatott leszámolni.

Mezítlábas tanösvény az erdőben

A pedagógus kategória győztese az Egri SZC Március 15. Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata. Az intézménynek egy többhektáros erdő közepén álló vadászkastély ad otthont Lőrinciben, ezt az adottságot kiaknázva pedig a pedagóguscsapat kialakított egy tanösvényt és mezítlábas parkot a természetben. A kreatív, helyi diákok bevonásával működő, közösségformáló oktatási projekt kirándulási lehetőséget kínál óvodások és iskolások számára, egyszersmind népszerűsíti az iskolát és öregbíti a település hírnevét. Kocsisné Birkás Edit csapatvezető kifejtette, bár a tanösvény egész nyárra munkát adott a diákoknak és a tanároknak, kezdetektől fogva érezhető volt azonban, hogy a saját, kétkezi munkával létrejött erdei ösvényt mindannyian nagy becsben fogják tartani a jövőben is.

Mi legyen a lejárt gyógyszerrel?

Miközben a magyar háztartások 90 százaléka rendelkezik saját házi patikával, addig alig 20 százalékuk hallott arról, hogyan kell kezelni a lejárt szavatosságú gyógyszereket. A SzeddViddVédd csapata a helyes gyógyszerhulladék-kezelésre igyekszik felhívni a lakosság figyelmét. A Richter Anna Díj támogatásával piackutatást készítettek, egy országos "visszavivős napot" valósítottak meg, iskolai programokon keresztül, online és offline közösségek építésével, edukációs animációik széles körbe való eljuttatásával, valamint gyógyszertárakkal együttműködve bővítik a tudatos gyógyszerhasználók körét. Dr. Kulcsár Nikolett csapatvezető elárulta, bőven vannak még terveik a jövőre nézve is. A felmérésekből kiderült például, hogy sokan nem tudják, hogy a használt fecskendőkkel mi a teendő, hiszen azokat - ellentétben a lejárt gyógyszerekkel - nem a gyógyszertárakban kell leadni, hanem rendelőkben és kórházakban. E téren is szeretnének tehát széles körű tájékoztatást nyújtani az embereknek.

Filmvásznon az egészségügyi dolgozók

Egy 12 kisfilmet magában foglaló sorozat keretében mutatja be a Bethesda Gyermekkórház dolgozói mindennapjait, akik évente mintegy 150 ezer beteg gyermeket látnak el. Az osztályok tevékenységét bemutató alkotások célja -  a kórház életének bemutatásán túl - az ott dolgozók odaadó munkájának elismerése. A projekt választ ad egy nagyon aktuális kérdésre is: miért érdemes ezt a csodálatos hivatást választani a jövő generációjának? Bese Nóra, az intézmény szóvivője elmondta, komoly feladat volt beilleszteni a forgatásokat a kórház életébe a nyár folyamán, de a szülők megértették a kezdeményezés célját, sőt, hálásak voltak érte, a dolgozók pedig örültek annak, hogy egy ilyen sorozat készül róluk, a munkájukról.

Szabadulószoba terápiás eszközként

A Richter Anna Díj első évadának közönségdíját a Vadaskert Alapítvány projektje nyerte el. A csapat egy terápiás szabadulószoba kialakítására használta fel a támogatást. A szobában kényszerbeteg gyerekek családjukkal közösen különböző játékos feladatok megoldásával teljesíthetik a küldetést. A terápiát kiegészítő módszer feltárja és segít megszüntetni a családban kialakult feszültséget, negatív kommunikációt, újszerű terápiás megoldást kínálva a pszichés betegségekkel küzdők számára. "Tulajdonképpen nincs két egyforma terápiás szabadulószoba nálunk. A játékot igyekszünk mindig az adott családra szabva kialakítani, ami az eddigi tapasztalatok alapján óriási siker. A családok számára ez egy olyan újszerű élmény, amely képes elindítani egy terápiás folyamatot, egy változást" - fogalmazott Németh Laura pszichiáter, a csapat vezetője. Hozzátette, a szabadulószoba nemcsak kényszerbeteg gyerekek kezelésére szolgál, hanem ADHD-s vagy éppen szorongó gyerekekére is.

Hogyan tovább?

A nyertes pályamunkák bemutatásában a Richter Anna Díj zsűrijének tagjai is közreműködtek, így Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Szily Nóra pszichológus, újságíró, Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő, Kertész Éva, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány ügyvezetője, valamint dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja (MÁESZ) szakmai bizottságának elnöke

Az eseményen Beke Zsuzsa elmondta, a pilot év minden várakozást felülmúlt és bebizonyította, hogy az egészségügyben, oktatásban, gyógyszerészetben, kutatásban dolgozók elhivatottak, tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, melyek csak arra várnak, hogy megvalósuljanak. A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy felkarolva ezeket a kezdeményezéseket olyan projektek megszületésében vegyen részt, amelyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítanak el, mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, minőségi változást hozva a hétköznapokba. Éppen ezért idén ismét meghirdeti a Richter Anna Díjat, amelyre már el is indult a nevezési időszak. A pályázat részleteiről a richterannadij.hu weboldalon lehet olvasni.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +37 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok napsütés várható, legfeljebb északkeketen lehet elvétve helyi zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag