Több ezer egészségügyi dolgozó tüntet

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Romániában, egyebek mellett a bérezési törvény és a társadalombiztosítási rendszer tervezett reformja ellen.

Bérproblémák az egészségügyben

Az egészségügyi dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet által szervezett akción mintegy 7-8 ezren vettek részt. A tiltakozó megmozdulás az egészségügyi minisztérium közelében kezdődött, a résztvevők később a kormány épülete elé vonultak.

Ezalatt Magyarországon elhúzódik a rákgyógyszer-vita

Nemcsak a betegeket és orvosaikat, hanem mindenkit közvetlenül érint az újfajta gyógyszertendereztetés, mert az eset jól kifejezi a magyar egészségügy több alapvető problémáját. A híreket hallva a betegek azt a kérdést tették fel, hogy most olyan gyógyszerrel kell-e beérniük, amelyet a hivatal rájuk kényszerít, vagyis nem jutnak hozzá ahhoz, amit orvosuk a legjobb szakmai meggyőződése szerint javasol. A Házipatika.com itt gyűjtötte össze, mit lehet tudni az olcsó rákgyógyszerekről.

Romániában mintegy 7-8 ezer egészségügyi dolgozó tüntet
Romániában mintegy 7-8 ezer egészségügyi dolgozó tüntet

Azt kérték a kormánytól, hogy törölje az egészségügyben alkalmazott különböző pótlékok 30 százalékban való korlátozását, módosítsa a tavaly elfogadott bérezési törvény rendelkezéseit, és március 1-jétől valamennyi egészségügyi alkalmazott esetében alkalmazza a tervezett béremeléseket, hogy szűnjenek meg az igazságtalan bérezési különbségek a rendszeren belül.

Amiatt is elégedetlenek, hogy a kormány meg akarja emelni az orvosok esetében a kötelező pótügyeletek számát. Kérik még továbbá, hogy 2018-ban egész évben kapjanak ebédjegyet az egészségügyben dolgozók.

Követelik, hogy a kabinet ne változtassa meg a társadalombiztosítási rendszert, ugyanis a járulékok fizetését át akarják hárítani teljes egészében a munkavállalókra. A tiltakozók szerint a tervezett intézkedés lényegében eltörölné a korábban számukra megítélt 25 százalékos béremelést.

Tüntetés a társadalombiztosítási rendszer reformja ellen

A társadalombiztosítási rendszer reformja ellen október elején az Alfa Kartell szakszervezet is tüntetést szervezett Bukarestben, de a bukaresti kormánykoalíció nem hajlandó lemondani a tervről. Liviu Dragnea, a kormány fő erejét képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke korábban elmondta, hogy a 2018-tól kilátásba helyezett béremelések a közszférában csak akkor hajthatóak végre, ha a társadalombiztosítási rendszert is megreformálják.

A kormány szerint a tb-járulékok teljes egészükben munkavállalókra hárítása következtében nem nőnek a dolgozók adóterhei, mert ezzel egy időben 4,25 százalékponttal 35 százalékra csökkentik a járulékokat, a személyi jövedelemadót pedig 16 százalékról 10 százalékra mérsékelik. A Sanitas a csütörtöki megmozdulást követően dönthet arról, hogy következő lépésként általános sztrájkot hirdet vagy nem.

Majdnem megbukott a magyar egészségügy

Kettesre értékelik a választók az egészségügy színvonalát - derült ki a Závecz Research reprezentatív közvélemény-kutatásából. A választók kétharmada 1-es vagy 2-es osztályzatot adott, értékelésüket pedig nem a pártszimpátia, hanem tapasztalatok határozták meg. A műsorban Lantos Gabriella, a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója azt mondta, a jelenlegi rendszerben 5-10 évig tartható fent a magyar egészségügy.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag