Tíz melengető tipp a szibériai hidegben

A hét második felében dermesztő hideg érkezik, amely már az egészségeseket is veszélyeztetheti, a betegeket pedig különösen megviseli. Hogyan védekezhetünk ellene?

1. "Fagyálló" öltözet

Bármilyen anakronisztikusan hangzik is a XXI. században, a nagy hidegben ma is előfordulhat a fagyás. Hajléktalanokat, illetve baleset vagy ittasság, eszméletvesztés miatt hosszú ideig hideg hatásának kitett embereket érinthet elsősorban. Kevesebben tudják, hogy fagypont fölötti hőmérsékletnél is előfordulhat, ha az adott testrészben nem elégséges a vérkeringés. Különösen a végtagok vérellátási zavarával járó, ún. Raynaud-betegségben érintettek szenvedhetnek el felszíni fagyási sérüléseket, de az érszűkületes betegeknek, időseknek és izzadós lábú, érzékeny bőrű gyermekeknek is jobban kell vigyázniuk kezük-lábuk melegen tartására. A felszíni fagysérülés néhány hét alatt elmúlhat, de ha mélyebb szöveteket is érint, visszafordíthatatlan szöveti károsodást okoz.

Megfelelő, száraz, réteges, meleg öltözék, sapka, kesztyű és vastag zokni, bélelt cipő kellő védelmet nyújt. A többrétegű öltözet jobban szigetel, mert az egyes rétegek közötti levegő is segít távol tartani a hideget. A sapka ilyenkor nélkülözhetetlen, hiszen nemcsak a füleket védi a fagyási sérüléstől, hanem a fejen keresztüli hőleadást is akadályozza.

2. "Melegben tartott láb az egészség alapja"

Nagyanyáink így mondták, és így is van! A téli hidegben a lábat egy vastag (vagy akár két vékonyabb) zokni, egy meleg, bélelt cipő vagy csizma védi a legjobban. A lábbeli ne legyen túl szűk, nehogy akadályozza a keringést vagy meggémberedjen benne a láb, de túl laza sem, mert az beengedi a hideget. Természetesen mindehhez még vízállónak és biztonságos, "traktortalpúnak" is kell lennie.

3. Csínján az alkohollal!

Az alkoholt sokan "szíverősítőnek", fűtőszernek tartják, és nagy hidegben természetesnek veszik egy-két kupica pálinka vagy bögrényi forralt bor felhajtását. Ezzel azonban jobb vigyázni, mert az alkohol inkább csak "elfedi" a hideget, csökkenti a szervezet veszélyérzékelését, így óvatlanabbá teheti a mérték nélkül ivót. Minden télen tucatjával fordul elő ittas állapotban bekövetkező fagyhalál. A hideg ellen hagyományosan ajánlott forralt borban sem elsősorban az alkohol az, ami igazán jót tesz, hanem a meleg folyadék, a cukor és a vérkeringést serkentő fűszerek, például a fahéj, a bors, a szegfűszeg.

4. Segítse vitaminokkal az immunrendszerét!

Túl vagyunk a tél felén, így ez az erős lehűlés sokakat már a télvégén szokásos, leromlott, vitaminhiányos állapotban talál. Erősítse hát szervezetét vitaminokkal: egyen sok zöldséget, gyümölcsöt. C-vitamin pótlására a télen is olcsón kapható savanyú káposztát, céklát, citromot, hagymaféléket, almát ajánljuk!

5. Melengető ételek

Üres gyomorral sokkal nehezebb elviselni a hideget, így még inkább ajánlatos egy kiadós reggelivel kezdeni a napot. Ez nem a fogyókúra ideje! Az sem mindegy, mit eszik: a természetgyógyászok megkülönböztetnek hűsítő (nagy melegben, lázas állapotban ajánlott) és melegítő táplálékokat. "Belülről melegítenek" például a vörös húsok, az olajos magvak, a dió, mogyoró, mandula, a gesztenye. A magyar népi gyógyászatban régen átmelegítő ételként ajánlották a hajdinakását, a tönkölybúzát, a hagymát, a mézet. A fűszerek közül sem véletlenül lett a téli ünnepkör kedvence a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, az ánizs, illetve a téli disznótorok elengedhetetlen kelléke a paprika, a bors és a fokhagyma! Ezek mind keringést serkentő, légzéstisztító, antibakteriális hatásúak, így jó szolgálatot tesznek a leghidegebb napokon is.

6. Védje a bőrét!

Kozmetikusok, bőrgyógyászok a megmondhatói, mennyit tud ártani a hideg a legszebb, legfiatalabb bőrnek is. Nagy hidegben kiszárad, kirepedezik, mikrosérülések, fagyások jelennek meg rajta. Ezért ne menjen utcára közvetlenül fürdés, mosakodás után, és használjon kezére, arcára zsíros, hidratáló krémeket.

7. Hideg, még hidegebb...

Bármennyire is szereti a nagyméretű fém karkötőket, bizsukat, ezüstékszereket, a nagy hidegben tanácsosabb ezeket letenni, mivel a fémek igen jól vezetik a hőt és kellemetlen a viselésük. Kinti munkánál, szabadban végzett tevékenységnél kesztyű nélkül ne fogjon meg vascsöveket, egyéb fémtárgyakat, mert ezeket az egyéb tárgyaknál még hidegebbnek fogja érezni, szinte odaragasztják a bőrét.

8."Elfagyott" izmok

Szabadtéri időtöltésre, téli sportra készül? Kocogás, síelés, korcsolyázás, de még szánkózás vagy kinti munka, favágás előtt is a szokottnál alaposabban be kell melegíteni izmait, néhány nyújtó, lazító gyakorlatot elvégezve, mert a hidegben elgémberedett, összehúzódott izmok az átlagosnál sokkal sérülékenyebbek.

9. Vigyázzon a szívére!

Az extrém hideg jelentősen megterheli a szívet, ezért azoknak, akik valamilyen szív és érrendszeri betegségben szenvednek, fokozottan kell vigyázniuk magukra a következő napokban. Az orvosok úgy tapasztalják, hogy az alacsony hőmérséklet emeli a vérnyomást, a szívbetegeknél anginás rohamot válthat ki, rontja a szívelégtelenségben szenvedők állapotát és jelentősen megnöveli a vérrögképződés, az infarktusok kockázatát. Szívbetegek jól teszik tehát, ha előre gondoskodnak enni-innivalóról, fűtőanyagról, és ezekben a napokban inkább otthon maradnak. Fokozottan vigyázzanak az előírás szerinti, pontos gyógyszerszedésre! Kerüljék a fizikai megerőltetést, és igyekezzenek eleget aludni, mert a fáradt, kimerült szervezet (és agyonterhelt motorja) még kevésbé képes védekezni a hideg ellen.

10. Asztmások, figyelem!

A másik betegcsoport, amelynek állapotát jelentősen ronthatja a kemény téli hideg, az asztmások. Különösen az viseli meg őket, ha száraz és hideg a levegő, ezért, ha nem muszáj, ne épp az év leghidegebb napjaira időzítsék szabadban végzendő teendőiket. Ha mégis el kell hagyniuk a lakást, indulás előtt használják légzéskönnyítő gyógyszereiket. Hogy a beszívott hideg levegő ne közvetlenül érje az alsóbb légútjaikat, szájlégzés helyett próbáljanak csak az orron keresztül levegőt venni, és szájuk, orruk elé kössenek egy sálat vagy kendőt.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: