Titokban akarták kiüríteni az egyik pszichiátriát?

Tavaly novemberben már felmerült a dobai pszichiátriai osztály bezárása, de a szaktárca akkor tagadta, hogy erre készülnének. Most azonban mégis mindenkit kiköltöztettek, arra hivatkozva, hogy rossz állapotban van az épület, a felújítása pedig túlságosan sokba kerülne.

Tizenhárom évvel ezelőtt a dobai pszichiátria megúszta a bezárást, pedig a dolgozók már pakoltak, minden jel arra utalt, hogy nekik is el kell küldeniük a betegeket, mint a lipótmezei intézménynek. Most azonban úgy tűnik, tényleg ki kell üríteni a klasszicista stílusban épült Erdődy-kastélyt, ami eddig helyet adott az osztálynak.

Gyógyszer vagy pszichoterápia: mi segíthet? A pszichiátriai kezelések két fő irányvonalát a gyógyszeres és a pszichoterápia jelenti. Cikkünkben utánajártunk, mitől függ, hogy melyik megközelítést kell alkalmazni egy-egy adott helyzetben!

"Szélnek eresztik a pszichiátriai betegeket. Vajon kinek kell a dobai kastély?" - ezt Rig Lajos, Jobbikos parlamenti képviselő posztolta a Facebookon, és kifejtette, a tárcavezető Kásler Miklóstól hivatalos úton is megkérdezte, mit terveznek a pszichiátriai betegekkel és az ott dolgozókkal, továbbá mi az oka a titkolózásnak. Egy másik posztjában azt írta a politikus, hogy a dobai ellátottak hozzátartozói és az intézmény alkalmazottai közül sokan megkeresték, mert számukra sem világos, mi lesz a sorsuk. A képviselő tudomása szerint a főépületet január 31-én kiürítették, a betegek felét egy kisebb épületben helyezték el, a többieket más részlegre szállították, vagy a családjukhoz költöztették, de a tapolcai hajléktalanszállóra is küldtek közülük. Rig Lajoshoz olyan információk is eljutottak, hogy a dolgozóknak az intézmény központjához, a veszprémi kórházhoz tartozó részlegeken ajánlottak munkát.

Az Erdődy-kastély épülete a Veszprém megyei Doba-Somlóváron 2012. november 22-én. Fotó: MTI/Nagy Lajos
Az Erdődy-kastély épülete a Veszprém megyei Dobán 2012. november 22-én. Fotó: MTI/Nagy Lajos

Rig Lajos megkereste a Csolnoky Ferenc Kórház sümegi pszichiátriai centrum vezetőjét is, aki a politikusnak azzal indokolta a költözést, hogy a kastélyban életveszélyt okozó kár keletkezett, a továbbiakban nem lehet ott biztonságosan ellátni a betegeket. A hvg.hu is utánajárt a dolognak, ők a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójától, Lippai Norberttől kaptak választ. A hivatalos levélben az állt, hogy mivel az Erdődy-kastély nagyrészt védett, műemléki épület, a felújítása túl bonyolult folyamat lenne, a teljes rekonstrukciója nettó 2,1 milliárd forintba kerülne. A főigazgató szerint a betegek és alkalmazottak biztonsága érdekében döntöttek a költözésről.

A kastély további sorsa egyelőre nem ismert, mivel az örökségvédelmi listán szerepel, ezért nem lehet eladni. De szakértők szerint van rá esély, hogy ezen módosítani szeretnének, mert komoly magánbefektetők érdeklődnének iránta.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső