Télen ezért fázunk fel könnyebben

Télen nem csak a megfázás és az influenza kockázata nő meg, de a felfázásé is. Mutatjuk, miért.

A hólyaghurut kialakulásának rizikófaktorait Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa ismerteti.

Így függhet össze a hideg és a felfázás

A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyag-gyulladás főként a nőket érinti. Kialakulásának számos rizikófaktora van, többek között bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata, illetve a személyes higiénia hiányosságai. Ezeken kívül a hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, a menopauza, a pszichés stressz és azimmunrendszerműködését gátló betegségek is megemelik a kockázatot. Azonban sokaknak elsősorban a hideg hatás tűnik fenyegetőnek - afelfázásszó is erre az összefüggésre utal.

felfázás, hólyagurut, hideg, téli betegségek, urulógia
felfázás, hólyagurut, hideg, téli betegségek, urulógia

Norvég kutatók egy korábbi tanulmányban már bizonyították is a kapcsolatot a láb felől érkező hideg hatás és a hólyaghurut kialakulása között. Más magyarázatok szerint annak, hogy télen gyakrabban újul ki a felfázás, az lehet az oka, hogy a hideg, száraz levegőben a szervezet hajlamosabb a dehidrációra, ami az egyik legnagyobb kockázati tényező e tekintetben. A kevesebb folyadék miatt pedig kevesebb vizelet termelődik, így kisebb az esély arra, hogy a kórokozók kimosódjanak a vizelettel. Összességében tehát a felfázásra hajlamos személyeknek télen fokozottan figyelniük kell a folyadékfogyasztásra, valamint a réteges, meleg öltözködésre is.

Mit tehetünk, ha kiújult a hólyaghurut?

Lehet nemi életet élni hólyaghurut esetén? A válaszért kattintson ide!

A legfontosabb a bőséges folyadékfogyasztás. A napi 2,5-3 liter víz, tea vagy gyógytea kortyolgatása nemcsak kimossa a baktériumokat a hólyagból, de a vizeletet is hígítja, így kevésbé lesz fájdalmas a vizelés. Szintén enyhítheti a fájdalmat, ha melegítő párnát teszünk az alhasunkra. Továbbá cseréljük le a szűk ruhadarabokat (leginkább a nadrágot) szellősebbre. A szűk, testhez tapadó nadrágok és a szintetikus anyagú alsónemű ugyanis szinte magukba zárják a nedvességet, ami remek környezetet teremt a kórokozóknak.

Ha afájdalomezektől a praktikáktól nem enyhül néhány nap alatt (vagy akár még fokozódik is), akkor érdemes orvoshoz fordulni - hangsúlyozza a szakember. Mint mondta, első körben olyan antibiotikumot szoktak felírni, amelyről tudják, hogy húgyúti fertőzésnél általában beválik. Kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő, valamint idült hólyaghurut esetén azonban vizelettenyésztést végeznek, és az eredmény alapján célzott antibiotikus kezelést javasolnak.

Ha kiderült, hogy a hólyaghurut hátterében más betegség - például cukorbetegség, hólyagkő vagy hólyagdaganat - áll, akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció