Táplálék görbe utakon

A vékonybél három szakasza a patkóbél, az éhbél és a csípőbél. Itt szívódik fel minden értékes anyag abból, amit megettünk.

Az adagoló berendezés

Emésztőcsatornánk középső szakaszát a gyomor és a vékonybél alkotják. A táplálék adagolása a gyomorból a vékonybélbe finoman szabályozott módon, a gyomorban található receptorok közreműködésével történik. Minél több kalóriát rejt a táplálék, annál több időt tölt a gyomorban, s annál később kerül át a vékonybélbe. A gyomorzáró izom percenként csupán annyi táplálékot enged tovább, amennyi mintegy négy kilokalóriányi energiát hordoz. A kalóriamentes víz így gyorsan utat talál a bélbe, számára azonnal megnyílik az ajtó.
A vékonybél egy nagyjából három méter hosszú és átlagosan 2,5 cm átmérőjű cső. Fő feladata a tápanyagok felszívásra alkalmas alkotóelemekre való bontása, majd a bélnyálkahártyán keresztüli felszívása.


A bélfalból az azt behálózó erek szállítják tovább a tápanyagokat, először a májba, majd onnan a szervezet többi részébe.

Az emésztés helyszíne

A vékonybél első szakasza a patkóbél, mely mintegy 12 ujjnyi hosszú, 25-30 cm-es bélszakasz. Viszonylag rövid, ám annál tevékenyebb.
A patkóbélbe nyílik az epevezeték és a hasnyálmirigy külső elválasztású mirigyeinek kivezetőcsövei. Pusztán a hasnyálmirigy jóvoltából napi 1,2-1,5 liter emésztőnedv ömlik ide. Semlegesíti a gyomorból érkező erősen savas béltartalmat, és megfelelő körülményeket biztosít a benne lévő emésztőenzimeknek, melyek a bélcsatornában lépnek működésbe.
A nyálkahártya alatti kötőszövetben számos emésztőnedvet termelő mirigy helyezkedik el, melyek váladékukat a bélcsatornába eresztik. Az általuk termelt nyákos vékonybél-nedv mennyisége napi fél-egy liter.
A máj naponta fél-egy liter epét termel. A benne lévő epesavak az emésztéshez hozzáférhető apró cseppekké oszlatják a vízben oldhatatlan zsírokat, majd a zsírokhoz kapcsolódva vízben oldhatóvá, emészthetővé teszik azokat. Emellett működésre bírják a zsírokat bontó enzimeket. Az epehólyag akkor üríti termékét a vékonybélbe, ha a zsíros béltartalom ezt szükségessé teszi, és erről az epehólyag hormonális úton érkező üzenetből értesül.

Hasunkban egy teniszpálya

A hatalmas mennyiségű tápanyag és emésztőnedv felszívása csak akkor lehetséges, ha a felszívást végző nyálkahártya nagy felületen érintkezik a béltartalommal. Erről a bél belső felszínének különleges tagoltsága gondoskodik.
A nyálkahártya felülete először is nagyon sűrűn redőzött. Másrészt a nyálkahártya 1 mm hosszú, nyelvszerű kitüremkedéseket, úgynevezett bélbolyhokat képez, négyzetmilliméterenként körülbelül húszat.
Végül maguk a nyálkahártya-sejtek is különleges felületnövelő struktúrákkal, úgynevezett mikrobolyhokkal vannak ellátva. A vékonybél összfelülete összesen 200-250 négyzetmétert tesz ki. Kiterítve nagyobb volna, mint egy teniszpálya. A nyálkahártya is termel emésztőnedvet, és a felszínéhez szorosan kötődve is dolgoznak enzimek.

Mocorgó belek

A bél izomzatának mozgásai a táplálékot emésztőnedvekkel keverik, és továbbítják. A mozgásokat a béltartalom bélfalra gyakorolt hatása váltja ki.
Nagyjából kétféle mozgást lehet elkülöníteni. A bél keverő és továbbító (perisztaltikus) mozgása továbbítja a béltartalmat a végbél felé. A táplálék előtt a bélfal kitágul, hogy utat nyisson, a mögötte lévő bélfal-szakasz pedig gyűrűszerűen összehúzódva löki tovább az anyagot, mintegy 2-25 cm/perces sebességgel. A patkóbélbe ürülő gyomortartalom egy ilyen erős perisztaltikus hullámot indít el.
Az éhbélre és csípőbélre másfajta mozgás jellemző, amikor is a körkörös izmok összehúzódva 5-10 centis szakaszokra tagolják a vékonybélszakaszt, majd kis idővel később pont fordítva, az addig összehúzódott részek kitágulnak, s a tágult szakaszok összeszűkülnek. E mozgás főként a keverést végzi. Az "izgő-mozgó" belek munkája olykor érzékelhető is, bár normális működés mellett rendszerint észrevétlen marad. Egyet-egyet azért kordul a hasunk akkor is, ha nem a kiürült és éhes gyomor jelez.

Nem csipkés, fodros!

A kezdeti szakaszhoz képest az éhbél és a csípőbél igen mozgékonyak, a bélcsatorna legmozgékonyabb szakaszai. E bélszakasz hosszú kanyarulatos csatornája úgy helyezkedik el rajta, mint egy szoknya alsó szegélyén a sűrűn húzott fodor. Magyarul ezért a bélfodor nevet viseli. E fodornak adódik némi mozgástere, mivel szakaszai egymáson elcsúszva változtathatják helyzetüket.

Útban a vastagbél felé

Az emésztésen és tápanyagfelszíváson túl a vékonybélnek van egy energia- és anyagtakarékos funkciója is. Nem hagyja eltávozni és kárba veszni a napi összesen csaknem 7 liternyi emésztőnedvet. A szájban képződő nyál, a gyomornedv, a hasnyálmirigy terméke és az epe még az emésztés után is számos értékes összetevőt tartalmaz, amit szintén a vékonybél szív fel, és ment meg a szervezet számára. Az epesavaknak például több mint 90%-át a vékonybélből érkező vér visszaszállítja a májba. A tápanyagfelszívással párhuzamosan a vékonybél éhbéli és csípőbéli része tehát a folyadékvisszaszívásban is alaposan kiveszi a részét.
Az éhbél a patológusok megfigyelésének köszönheti nevét, mivel boncoláskor szinte mindig üresen találják. Fő feladata az emésztés mellett a zsírok felszívása és a víz visszaszívása. Az éhbél naponta összesen mintegy 5 liter folyadékot szivattyúz vissza a bélből.
A csípőbél csak akkor vesz részt az emésztésben, ha a vékonybél előző szakaszai nem győzik a feladatot. Ezen szakasz nyálkahártyája főként az epesavak újrahasznosításával, felszívásával, folyadékvisszaszívással és a B12-vitamin felszívásával van elfoglalva. Munkája nyomán a bélsár víztartalma 2-3 literrel lesz kevesebb.
A táplálékból és az emésztőnedvekből nagyjából napi kilenc liter folyadék, nagy százalékban víz kerül a tápcsatornába. Ebből mintegy nyolc már a vékonybélben visszaszívódik. A vékonybelet elhagyó béltartalomban a feldolgozhatatlan táplálék-maradékok és víz marad vissza. A vékonybél a vastagbél vakbéli részébe nyílik. A táplálék leglassabban emésztődő részei az evés után 7-8 órával érkeznek a vastagbélbe.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-4, +5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a ködfoltok feloszlanak, sok napsütésre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag