Szűrőprogramok, amelyek idén is ingyenesek

Idén is folytatódnak a különböző népegészségügyi programok.

Magyarország nagy hangsúlyt fektet az egyes betegségek megelőzésére, ezért megerősítik például a várandósgondozás minden elemét, kiemelt tekintettel a dohányzásról leszoktatásra. Emellett fejlesztik az iskolaorvosi szolgálatot és a gyerek-alapellátást, de folytatódik a szintén a megelőzést szolgáló "Három generációval az egészségért" nevű program is - ismertette Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

mellrákszűrés, mammográfia, szűrővizsgálatok, vastagbélszűrés, népegészségügyi programok, szűrőprogramok, betegségek megelőzése
A 45 és 65 év közötti nők emlő- és méhnyakrák-szűrése is támogatott. Fotó: iStock

Fontos, hogy minél többen járjanak szűrésre

Folytatódnak továbbá a támogatott szűrőprogramok, például a 45 és 65 év közötti nők emlő- és méhnyakszűrése, illetve az 50 és 70 év közöttiek vastagbélszűrése. Már tíz szűrőbusz járja az ország azon településeit, ahonnan nehézkesebb az egyes vizsgálatokra eljutni, és ettől az évtől kilenc mammográfiás szűrőbuszt is indítanak.

Ezek a szűrővizsgálatok ingyen vannak - kattintson!

A legfrissebb adatok szerint eddig több mint 528 ezer ember kapott meghívót vastagbélszűrésre, közülük 187 ezren vették át a mintavételi csomagot és 164 ezren küldték vissza a mintát. Ezek közül 133 ezer minta negatív lett, és 7270 esetben végeztek kolonoszkópiás vizsgálatot. 4167 betegnél polipot, 506 páciensnél pedig rosszindulatú elváltozást találtak. Több mint ezer ember viszont úgy mondott nemet a további kolonoszkópiás vizsgálatra, hogy a korábban beküldött minta valamilyen elváltozást mutatott. Ezért nagyon fontos azon dolgozni, hogy mind a szűrő-, mind az esetleges további vizsgálatokon minél többen vegyenek részt - emelte ki Horváth Ildikó.

A cél az, hogy a szűrővizsgálatokat minél inkább közelebb vigyék a lakossághoz. Ennek részeként segítik az egészségfejlesztési irodákat abban, hogy minél inkább a helyi lakosok igényeinek megfelelő programot állítsák össze - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Jelenleg már 114 járásban működnek egészségfejlesztési irodák, amelyek szintén több milliárd forintos támogatást kapnak.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció