Szürke hályog: újabb veszélyre figyelmeztetnek

Azok a gyógyszerek, melyek fokozzák a napsugarakkal szembeni érzékenységet, napfény hatására növelik a korral összefüggésben kialakuló szürke hályog (orvosi szóval: katarakta) kialakulásának valószínűségét is - olvasható az Archives of Ophthalmology augusztusban megjelenő számában.

A kor mellett a katarakta számos kockázati tényezőjét leírták már (dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás). A napfény ultraibolya-B tartománya (UV-B) szintén kérgi kataraktához vezet, melyből első körben lencsehomály tapasztalható. Néhány szájon át, vagy injekcióban adagolható gyógyszer növeli a nappal szembeni érzékenységet, ezáltal fokozva a bőrben a nap okozta károsodás veszélyét.

Szürke hályog (katarakta)

Barbara E. K. Klein, és a Wisconsini Egyetem kutatói megállapították, hogy ezek szerek a katarakta kialakulásához is hozzájárulnak. Munkájuk során 4926 önkéntest tanulmányoztak, akik 1988 és 1990 között kerültek először felvételre. A vizsgálatban fontos faktor volt a lakóhely, illetve annak változásai, hogy kalkulálni lehessen az egyének UV-B terhelését. A résztvevők számot adtak alkalmazott gyógyszereikről (diuretikumok, antidepresszánsok, antibiotikumok és fájdalomcsillapítók), melyekről ismert, hogy fokozzák a nappal szembeni érzékenységet.

A 15 éves átlagos követési idő alatt a katarakta kialakulása nem mutatott összefüggést az UV-B-expozícióval önállóan, azonban nem, kor, alkalmazott gyógyszer szerint súlyozva már kimutatható volt az UV-B ilyen irányú hatása. A szerzők magyarázata szerint "a szem külső rétege hasonló összetevőket tartalmaz, mint a bőr, és a gyógyszerekben lévő kemikáliák mindkét területen hasonló módon csökkentik a nappal szembeni védekező készséget".

A kutatók vizsgálat más populációkra való kiterjesztését tervezik, ezen túlmenően pedig az egyes területeken a nappal szemben érzékenyítő hatású gyógyszerek elterjedtségét is górcső alá vonnák.

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)