Szűrés, amely minden kismamának ajánlott (x)

HáziPatika

Sohasem hallott rövidítésnek tűnhet a TORCH (kiejtve torcs) öt betűből álló mozaikszava mindazoknak, akik nem érintettek a gyermekvállalás körüli információáramlásban. Hiánypótló cikkel igyekszünk mindenre választ adni.

Mielőtt felfednénk, mit is jelent valójában, ráguglizunk, bízva a mindentudó internet hasznosságában. Angolul "fáklyát"-t jelent. Belegondolva a valódi jelentésbe, nem is olyan ördögtől való értelmezés lenne! Ugyanis valójában egy olyan betűszóval van dolgunk, amely több fertőző betegséget okozó kórokozó neveinek kezdőbetűit tartalmazza. Mégpedig a kifejezetten magzatkárosító kórokozókról van szó ez esetben, vagyis, ha a terhesség során első alkalommal fertőződik ezekkel a kismama (primer fertőzés), akkor valóban nagyon súlyos következményekkel okozhat károsodást a méhben fejlődő gyermeknek

- magyarázza Dr. Latkóczy Krisztina, a SYNLAB Mikrobiológiai Diagnosztikai Igazgatója.

TORCH, terhesség

A kórokozók pontos megnevezése: Toxoplasma gondii, Rubeolavírus, Cytomegalovírus, Herpes simplex vírus, és az O betű alatt (others) ott vannak az egyebek is. Ezek kisebb százalékban okozhatnak magzati károsodást ugyan, mégis fontosak (például a Parvovírus B19 és a Varicella zoster vírus/bárányhimlő és övsömör vírusa).

Tehát minden kismamánál kötelező ezeket a vizsgálatokat elvégeztetni?

Az állami finanszírozás keretében a szifilisz és a Hepatitis B vírus szűrése kötelező a terhesgondozás során. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ha egy újszülött károsodással születik, akkor sok esetben nem bizonyítható, hogy mi ennek az oka, pedig lehetséges, hogy a fent említett kórokozókkal történt fertőződés miatt történhetett. Épp elég dologra kell figyelnie a kismamáknak és a szakembereknek (nőgyógyász, védőnő), mégis törekednünk kell a teljesebb körű szűrésre. Arról is beszélnünk kell a várandós kismamákkal, hogyan kerülhetik el a fertőződéseket. A teendők időben történő mérlegeléséhez javasolt már a tervezett várandósság előtt elvégeztetni ezeket a szűrővizsgálatokat.

Ezek szerint csak akkor jelenthetnek veszélyt, ha babát várunk?

Nem kizárólag csak akkor, de a magzatot károsíthatják leginkább. Ebben az esetben azonban elvégeztethetjük a komplett szűrést már a gyermekvállalás előtt is, hiszen így biztosan birtokában leszünk annak az információnak, hogy a kockázat fennállhat-e. Ha ugyanis negatív eredmények születnek, akkor fokozottabb figyelmet fordíthatunk a megfelelő védelemre, mint amikor már bekövetkezik a terhesség. Vannak olyan kórokozók (Rubeola, Varicella, Hepatitis B), melyek ellen az ekkor beadott védőoltással megvédhetjük leendő magzatunkat is. Vagy esetleg a Toxoplasma kórokozóval való találkozás esélyét a macskákkal való érintkezés kerülésével csökkenthetjük. Bizony, a cica székletével szóródik a fertőzés, amely rákerülhet a zöldségekre, aztán a higiéniai szabályok lazább értelmezésével pedig az ételünkbe, vagyis a szervezetünkbe. Így meg kell tanulni az ételfeldolgozási szabályokat is. A laboratórium ezen területén kicsit furcsán működnek a dolgok: ha az eredmény negatív, akkor izgulhatunk a lehetséges megfertőződéstől, ha pozitív az IgG eredmény-rész, akkor (megfelelő, orvos általi értékelés után) megnyugodhatunk, hogy nem lesz újra primer fertőzésünk.

Mindenki a szűrések fontosságáról beszél. És ha mégsem szeretnénk folyton orvoshoz járni?

Megtehetjük, hogy saját döntésünk alapján nem végeztetjük el a szűréseket, igen. Körbenézve a világban, számos példa van erre. A laboratóriumi módszerek és a mikrobiológia viszont olyan fejlődésen ment át az utóbbi évtizedekben, amivel jelentősen segíthet elkerülni sorsok átformálódását. Egy beteg gyermek hihetetlen változásokat hoz a családok életébe, viszont sok mindent egyszerű vérvétellel kiszűrhetünk és megelőzhetünk a XXI. századi technológiának és a megfontolt előrelátásnak köszönhetően! Különösen fontos erre gondolnunk már a családtervezési időszakban - ezen szűréseket több hónappal a tervezett terhesség előtt érdemes elvégeztetni! Miért ne tennénk meg?

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag