Szűkül a gyógyászati segédeszközök köre

Egy új szabályozás miatt több gyógyászati segédeszköz is kieshet a közgyógylistáról.

Komoly változást eredményezhet a gyógyászati segédeszközök piacán a Magyar Közlönyben január elején megjelent szabályozás. Januártól ugyanis a konkurens gyártók nem mehetnek le a NEAK által meghatározott új árszintre, ezért ezeknek a gyártóknak a termékei automatikusan kiesnek a közgyógylistáról - írja a Világgazdaság.

Mikor ingyenes a fogszabályozás? Míg a gyerekek fogszabályzása sok esetben egészségügyi okok miatt történik, a felnőtteknél elsősorban esztétikai indokok állnak a kezelés mögött. Mikor és kinek ingyenes a fogszabályozás? Kattintson a részletekért!

Veszélyezteti az ellátást

A módosított kormányrendelet alapján az árcsökkenéssel érintett gyógyászati segédeszközök kategóriájában a referenciaártól maximum 5 százalékkal alacsonyabb árig adhatnak be ajánlatot az érintettek. Eddig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) minden egyes termék referenciaára kapcsán egyeztethetett a konkurens forgalmazóval, amely ha vállalta, hogy például 100 forint helyett 5 százalékkal olcsóbban, 95 forintért is forgalmazza a terméket, akkor továbbra is biztosíthatta az ellátást. Az új rendszerben azonban a konkurens gyártók nem mehetnek le a NEAK által meghatározott új árszintre, ezért termékeik automatikusan kiesnek a közgyógylistáról.

A változtatás jelentősen átalakíthatja a gyógyászati segédeszközök piacát
A változtatás jelentősen átalakíthatja a gyógyászati segédeszközök piacát

Róka László, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) főtitkára szerint a módosítást sem egészségpolitikai, sem költségvetési, sem finanszírozási, sem betegellátási szempont nem indokolja. Rontja viszont a közgyógyellátásra jogosult betegek ellátásának biztonságát és az eszközök minőségét is. A szövetség a változtatással kapcsolatban levéllel fordult Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez, egyelőre azonban nem kapott választ a kérdéseire.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)