Százezer ember taj-száma szűnhet meg

Egy új törvénytervezet szigorítaná a tb-szabályokat: aki nem fizeti rendesen az egészségügyi szolgáltatási járulékát, a térítésmentes orvosi ellátását is elveszítheti.

A parlament elé került a társadalombiztosítási ellátások szigorításáról szóló törvénytervezet, amelynek értelmében bizonyos embereknél érvényteleníthetik a taj-számot, akik így elesnének az ingyenes orvosi ellátástól - tudta meg a nepszava.hu. A lap szerint két esetben vonnák vissza a taj-számot: azoknál a külföldön munkát vállalóknál, akik itthon és odakint is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, valamint azoknál, akik nem fizetik rendesen a járulékokat. Az adóstól háromhavi tartozást (ami jelenleg 22500 forint) követően vonnák vissza a térítésmentes ellátásra feljogosító iratot.

Ezek voltak a legnépszerűbb gyógyszerek tavaly Elég szemléletes képet lehet kapni a magyar lakosság egészségi állapotáról, ha megnézzük, milyen gyógyszereket szednek a legtöbben. Kattintson a részletekért!

Százezer embert érinthet

A javaslatban a visszaélések visszaszorításával indokolták a szigorítást. A változás mintegy százezer embert érinthet, ennyien fizetnek ugyanis egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot. Ezentúl azoknak a diákoknak kell ilyen egyéni járulékfizetői szerződést kötniük, akik befejezték az iskolát, de még nincs munkájuk, vagy azoknak a nőknek, akik főállású feleségek, vagy fizetés nélküli szabadságukat töltik. De azokat is érinti a változás, akik éppen két munkahely között vannak, és az utolsó munkában töltött napjuk óta több mint 45 nap telt el.

Sokaknál megszüntethetik a térítésmentes orvosi ellátást. Fotó: iStock
Sokaknál megszüntethetik a térítésmentes orvosi ellátást. Fotó: iStock

A lap egy társadalombiztosítási szakértőt is megkérdezett, aki szerint a járulék-tartozás miatt felfüggesztett a taj-szám ellenőrzéskor az eddigi piros helyett úgynevezett barna lámpa jelezne az orvosoknak. Míg korábban a piros lámpa csak figyelmeztetés volt arra, hogy tisztázni kell az adóhatóságnál a rendezetlen jogviszonyt (vagyis csak az elmaradt járulékot kellett befizetni utólag), addig a barna azt jelenti, hogy "egyéb okból" érvénytelen a biztosítás és csak készpénz-fizetés ellenében kaphatnak orvosi ellátást. Gyógyszert is támogatás nélkül teljes áron válthatnak ki a patikában.

Hasonlóan járnak azok is, akik egyszerre két országban tartják fenn a társadalombiztosítási jogosultságukat. A szabályok szerint eddig is csak egy országban lehetett biztosítása a dolgozónak, viszont sokan nem buktak le, mivel nincs egységes európai informatika rendszer. Ám a jövő júliustól hatályos társadalombiztosítási törvény bezárná az érintettek számára ezt a kiskaput.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: