Száloptikás vizsgálóeszközök

Egyes diagnosztikus technikák annál értékesebbek orvos és betege számára, minél inkább elősegítik a vizsgálat közbeni gyógyító beavatkozásokat. A száloptikás eszközök megjelenése forradalmasította sok betegség diagnózisát és egyúttal a kezelés módjait is.

A röntgentechnika fejlődését nagyban korlátozza a készülékek nehézkessége, bonyolult felépítése, bizonyos vizsgálatok kivitelezésének nehézsége és a kapott információk indirekt mivolta.

Az egyes diagnosztikus technikák annál értékesebbek az orvos és a beteg számára, minél inkább lehetővé teszik a vizsgálat közbeni gyógyító beavatkozásokat is. A száloptikás eszközök megjelenése az orvostudományban forradalmasította sok betegség diagnózisát és egyúttal a kezelés módjait is. Az utóbbiak eddig kizárólag sebészeti feltáró műtétek útján voltak megoldhatók.

Az endoszkóp a belső üreges szervek vizsgálatára szolgáló eszköz. Merev vagy hajlékony fémcsőből áll, amiben olyan üvegszálkötegek találhatók, melyek megvilágítják a nehezen hozzáférhető helyeket, valamint egy optikai rendszer, mely lehetővé teszi a testüregbe való minden irányú betekintést. A készülékhez fényforrás is tartozik. Az optikai rendszer nagyított képet ad.

Az eszköz alsó végéhez biopszia vételére alkalmas fogó, olló, kacs vagy diatermiás hurok (belsejében áram fut, polip eltávolítására használják) csatlakoztatható: minden olyan kiegészítő eszköz, mely metszésre, lecsípésre és kiemelésre alkalmas. Videokamera és fényképezőgép is szerelhető hozzá, amelyekkel jó minőségű, dinamikus képek nyerhetők a vizsgált szervekről vagy azok elváltozásairól. Ez az eljárás nagyon megkönnyíti a beteg állapotának ellenőrzését és a különböző eltérő időben készült vizsgálati eredmények összehasonlítását.

A száloptikás endoszkópot először 1957-ben alkalmazták. Az endoszkópos vizsgálatot hosszú ideig egyedül csak hörgőtükrözésre használták. Ennél a vizsgálati eljárásnál a hanyatt fekvő beteg légcsövébe egy merev csövet vezetnek le, miután a fejét teljesen hátrahajtják, hogy az eszközt akadály nélkül a kívánt területre juttathassák. Már a bronchoszkópia is lehetővé tette egy szerv (a tüdő) belfelületének megtekintését, mi több váladék és szövettani feldolgozás céljából tumorrészlet eltávolítására is alkalmasnak bizonyult. Olyan kisebb beavatkozásokat is elvégeztek vele, mint az élősködők okozta ciszták leszívása. Az eljárás elkerülhetővé tette a beteget sokkal jobban megterhelő tüdőműtét.

A modern endoszkóp megkönnyítette és tökéletesítette az ilyesfajta beavatkozásokat. Elsősorban azért, mert a száloptika a vizsgált területre irányítja a fényt még hajlékony eszköz esetén is, és ma már a kép minősége is sokkal jobb. Végül pedig az endoszkópok hajlékonysága és viszonylag kis mérete lehetővé tette, hogy az emberi szervezet addig kevéssé elérhető területeihez is hozzá lehessen férni, s a szűkebb testnyílások is átjárhatóvá váltak.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: