Szakmai profizmus és emberi tisztesség

A békéscsabai kórház közepes méretű városi kórház, amely földrajzi elhelyezkedéséből adódóan meghatározó szerepet tölt be a térség betegellátási folyamataiban.

Csőszházból hightech kórház

Az intézmény története igen hosszú múltra tekint vissza, közel 150 éve kezdődött meg itt a gyógyítás. Alapítója Dr. Réthy Pál, aki szívén viselte az elesettek sorsát: társadalmi gyűjtést szervezett kórház és szegényház kialakítása céljából, melynek eredményeként a csőszházból kialakított "ispotályba" vették fel az első beteget.

1905-ben a Széchenyi liget ősi fái között emeletes épülettel bővült, majd Gerlóczy Gedeon tervei szerint 1935-ben elkészült egy 100 ágyas sebészeti pavilon, amely akkoriban az ország legkorszerűbb sebészeti osztálya volt. 1941-ben megnyílt az új, kétszintes fertőző osztály.
A II. világháborút követően a legsürgősebb az elhurcolt eszközök felszerelések pótlása és az üzemképes állapot helyreállítása volt, később pedig minőségi előrelépést jelentett a szakosítás, amelynek keretében új osztályokat és diagnosztikai egységeket alakítottak ki.

Az 1970-es években már 420 ággyal működött a kórház, és jelentős igény merült fel az ágylétszám bővítésére, a hotelellátás színvonalának javítására. 1980-ban adták át az akkori idők legmodernebb felszerelésével ellátott ötszintes belgyógyászati pavilont, s már ekkor készültek tervek a II. ütemű fejlesztésre. Ennek eredményeként 1994-ben a műtétes osztályok, a központi műtő és sterilizáló, valamint a labor- és röntgendiagnosztika, a CT és a járóbeteg-szakellátás is korszerűen felszerelt épületekben kezdhette meg a gyógyító munkát.

Az új évezred fejlesztéseként 2001-től már MRI készülék is a betegek rendelkezésére áll, 2007-től pedig a röntgen-diagnosztika is teljesen áttért a digitalizált rendszerre, és más modalitások (ultrahang, CT, MR, mammográfia) is csatlakoztak ehhez a folyamathoz. A digitális radiológiai technológia bevezetésével jelentősen csökkent a röntgenvizsgálatok költsége, és az archiválás szintén digitális technikával történik.

2007-ben elkezdődött a belgyógyászati épülettömb teljes felújítása, a beruházás eredményeképpen magas színvonalú hotelszolgáltatás nyújtására nyílt lehetőség. 2009-ben átadták a helikopter-leszállópályát, amely a sürgős szállítást igénylő betegek biztonságos ellátásához nyújt rendkívüli segítséget.

A kórház kiemelt teret biztosít az ortopédiai ellátásának, a traumatológiának, a sürgősségi ellátásnak, az egynapos sebészetnek és a neurológia-stroke ellátásnak. A belgyógyászati osztályok endokrinológiai (diabetológiai), kardiológiai, nefrológiai, gasztroenterológiai teljesítménye figyelemre méltó, szülészeti-nőgyógyászati osztályunk pedig kiemelkedő eredményeket mutat endoszkópos sebészeti megoldások alkalmazásában.

Kialakítottunk két emelt szintű szülészeti-nőgyógyászati kórtermet, melyet térítés ellenében vehetnek igénybe a páciensek. Van olyan alternatív szülőszobánk is, ahol bordásfal, gumilabda, franciaágy és pezsgőfürdő áll a kismamák rendelkezésére - a vajúdás könnyítésére.

Az intézmény bejáratnál elhelyezett babamentő inkubátor kialakításával lehetőség nyílt arra, hogy a gyermekükről lemondó szülők - anonim módon - itt helyezzék el a mások gondoskodására bízott gyermeküket. Az inkubátor eddig két újszülött életét mentette meg.

A szűrővizsgálatok fontossága

A kórházban megkülönböztetett figyelemmel kezelik a szűrővizsgálatokat, így az emlő- és méhnyakszűrés az erre kialakított szűrőcentrumban zajlik, sőt az intézmény megteremtette a vastagbélszűrés feltételeit is. Az elsődleges prevenció keretében működtetjük 2008 tavaszától a Réthy EgészségPont egészségmegőrző programunkat, mely tömegrendezvényeken nyújt lehetőséget a szűrővizsgálatokon (vérnyomás, vércukor, koleszterin, véroxigén, testzsír, BMI) való részvételre.

Díjak elismerések

A békéscsabai Réthy Pál Kórház már két ízben (2004, 2005) is megkapta az Egészségügyi Minisztérium által kiírt "Év Kórháza" címet. A HáziPatika.com által szervezett "Az év kórháza" szavazáson 2005-ben környezet és tisztaság kategóriában III. helyezést ért el. 2008-ban elnyerte a Kereskedelmi és Iparkamara Dél-Alföldi Regionális Minőségi Díját.

Civil szervezetek és alapítványok

A kórház munkáját több civil szervezet is hathatósan segíti: működik a cukorbetegek, a májbetegek és a lisztérzékenyek klubja, illetve létezik egy önsegítő csoport a gyermeküket gyászoló szülők számára, amely pszichológus részvételével segít feldolgozni a hozzátartozóknak a krízishelyzetet.

A békécsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet

A békécsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet
A Kórház mellett az alábbi alapítványok működnek: Alapítvány a Békéscsabai Intenzív Osztályért, A Békés Megyei Mozgásszervi Rehabilitációért Közhasznú Alapítvány, Dr. Szentkereszty András Egészségügyi Alapítvány a Közlekedés Biztonságáért, A Békés Megyei Ortopédiáért Alapítvány, Alapítvány a Békéscsabai Baleseti Osztályért, Békéscsabai Gyermekosztályért Alapítvány, az Egészséges Nőkért, Boldog Születésért Alapítvány, illetve a Dr. Réthy Pál Alapítvány. Ez utóbbi létrehozásáról 1992-ben döntött az intézmény akkori vezetése.

Az alapítvány közhasznú tevékenységet folytat, amelynek célja az anyagi források egy részének megteremtése a békéscsabai Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet számára. Az alapítvány többmilliós nagyságrendű pénzügyi forrásokkal segíti a kórház működését, dolgozói bel- és külföldi tanulmányútjait, oktatását, továbbképzését, de szintén az alapítványnak is köszönhető a kórházban zajló szakmai tevékenység tárgyi feltételeinek folyamatos javítása és bővítése, valamint orvostechnikai eszközeinek korszerűsítése.

Békéscsabai Réthy Pál Kórház
Főigazgató:Dr. Becsei László
Osztályok száma:15
Kórházalapítás:1864.
Vonzáskörzet:148 643 - 406 643 fő
Ellátott fekvőbetegek száma:18 125 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma:559 768 fő / 2009.
Orvoslétszám:135
Egészségügyi szakdolgozói létszám:530
Alapítvány: Dr. Réthy Pál Alapítvány
Bankszámla száma:10102615-04142313-00000000


Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-1, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az északi országrészben borult, párás idő várható, helyenként ónos szitálással és hószállingózással.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag