Sürgősségi MR-re jövő februárra van időpont

"Sürgősségi MRI-re utaltak be, jövő februárra kaptam időpontot" - ezzel a címmel jelent meg a hvg.hu cikke, melyben olvasók számoltak be arról, mennyit kell várniuk egyes szakrendelésekre.

Egy vidéki kórház gyermekkardiológiáján azt mondták márciusban, a szülő szeptemberben kérjen majd időpontot. A legkorábbi lehetséges időpont nem ismert.

Jövő januárra van időpont

"Miután kollégánk jövő februárra tudott időpontot szerezni egyéves gyerekének a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájára (új betegnél az átlagos várakozási idő három hónap), kértük olvasóinkat, küldjék el saját történetüket. Záporoztak a visszajelzések" - írja cikkében a hvg.hu.

Sürgősségi MRI-re jövő februárra van időpont, várólista orvoshiány kórházi várólista betegellátás magánegészségügy
Sürgősségi MRI-re jövő februárra van időpont

Mint írják, egyik olvasójuk júliusban kapott időpontot az ortopédiára jövő januárra, másikuk a pajzsmirigy-ambulanciára jut el jövő márciusban. A harmadik a Honvédkórházba kért időpontot alvásproblémájának kivizsgálásához még májusban - januárban mehet is.

"Én másfél hónapot vártam kardiológiai vizsgálatra, egy hölgy mellettem a szeptemberi operációjához kért időpontot kardiológiai vizsgálatra, a nővérke ingatta a fejét, hogy jaj, hát az már nem fog menni." Egy másik eset: "A szomszéd bácsi mellkasröntgenre december 10-i időpontot kapott, június végén."

Sürgős = 1,5-2 nap

Gyerekem nem tudott lábra állni, bevittem az ortopédia-szakrendelésre. Két hónapra adtak időpontot.

Egy olvasó azt mesélte, hiába ment magas lázzal, komoly fájdalmakkal és elsőre vakbélgyulladás-gyanúval orvoshoz, a sürgősséggel kért laboreredmény két nap múlva készült el. Ezt a laboros a nyárra fogta, amúgy másfél nap a sztenderd. Később kiderült, tüdőgyulladást hordott ki félig lábon. "A vakbélgyanúmmal még mindig várhatnék az október közepi ultrahangidőpontra, ha nem múlt volna el a fájdalom" - mondta.

Olyan szakrendelés nincs, ahová várólista nélkül lehetne bejutni, a gasztroenterológián és az ortopédián a legrosszabb a helyzet - mondja Békássy Szabolcs. Előbbin javulhat a helyzet, ha elindul a vastagbélrákszűrő program."

Létezik ugyan egy olyan szabály, amely kimondja, szakorvosi beutalóval 2 héten belül el kell végezni a rákgyanús beteg CT-vizsgálatát, viszont a szakorvosig ugyanúgy ki kell várni a sorát. Egy kiskapu van: ha 30 napnál régebben táppénzen van a beteg, sürgősséggel elküldheti a háziorvos. Békássy szerint ezen a rendszeren is változtatni kell, ahogy azt is szeretnék elérni, hogy a daganatos betegségek szűrővizsgálatára ne kelljen várni.

Egyre többen mennek magánorvoshoz

Elhúzódó vérzés miatt mentem volna a kerületi nőgyógyászhoz, két hónap múlva kaptam időpontot. Nem hiszem, hogy ez addig várhatott volna. Magánorvos másnap fogadott.

A KSH adatai szerint 2003 és 2015 között 70,5%-ról 66,7%-ra csökkent az állami finanszírozás aránya az egészségügyben. Becslések szerint a családok évi 50-100 ezer forintot költenek el magánorvosokra, főleg fogorvosra, MR-, CT-, röntgenvizsgálatokra. Már a magánpraxisok között is van olyan, ahol várni kell a bejutásra 1-2 hónapot, hiába fizetős a szolgáltatás. Ilyen például az endokrinológia vagy az ortopédia, mert kevés az orvos.

"Pluszpénzt lehet tenni a rendszerbe"

Békássy Szabolcs a lapnak azt nyilatkozta, súlyos orvosetikai vétséget követ el az orvos, ha az állami rendelésről a magánpraxisába irányítja a beteget. Azt mondja, részben pénz és orvoshiány miatt ilyen hosszúak a várólisták, de az emberek hozzáállása is változott: sokan inkább szakorvoshoz mennek olyan panaszokkal is, amelyeket a háziorvos is tudna kezelni. Pluszpénzt lehet tenni a rendszerbe - hiszen van, hogy kapacitás egy intézményben lenne, csak nincs keret újabb vizsgálatokra -, a humánerőforrás-krízis, vagyis a szakemberhiány viszont egyre csak súlyosbodik. A lap teljes cikke a témában ide kattintva érhető el.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)