Sürgős szükség esetén

Hasmenésről akkor beszélhetünk, ha a széklet nagyon híg, gyakori és vizes. Hasmenés kezelésénél a fő szempont a kiszáradás megelőzése folyadék- és sópótlással. A hasmenés gátló gyógyszerek alkalmazására általában csak súlyos esetek kezelésében kerül sor.

Hasmenés kisdedkorban

Ha a hasmenés hányással is társul, és 38°C feletti testhőmérsékletet mérünk, akkor a szervezet só- és vízháztartása a folyadékvesztés miatt nagymértékben felborul, ami súlyos kiszáradáshoz vezethet. Kisbabáknál a nagyfokú folyadékvesztéssel járó hasmenés életveszélyes lehet, ezért újszülöttkorban a hasmenéses tünetek megjelenésekor, csecsemőkorban 1-2 nap kivárási idő után ajánlott gyermekorvoshoz fordulni. Hasmenés esetén a legfontosabb teendő a só- és vízháztartás felborult egyensúlyának a helyreállítása.

Mi idézhet elő hasmenést?

Számos baktérium és vírus okoz fertőzéseket, gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket, melyek jellemző tünete a hasmenés. Nyáron gyakran fordul elő a salmonella okozta gyomor-bélhurut, melynek kezelésében a WHO ajánlása szerint a súlyos esetektől eltekintve a só- és vízháztartás zavarának elhárítása az elsődleges cél.

Hasmenést okozhat számos gyógyszer: egyes antibiotikumok (szulfonamidok és tetraciklinek), és a gyomormozgási zavarok kezelésére alkalmazott, cisaprid hatóanyagot tartalmazó készítmény.

A táplálékallergiák jellegzetes tünete a hasmenés. A coeliakia (glutén érzékenység) olyan búza, rozs, zab és árpa tartalmú élelmiszer által kiváltott allergia, melyre jellemző a krónikus hasmenés, a nagymennyiségű, bűzös széklet. A gluténmentes diéta bevezetésével a beteg tünetmentes lesz.

Gyakran hallhatunk arról, hogy valaki "tehéntejre allergiás". Fontos megemlíteni, hogy a tej elfogyasztását követően jelentkező hasmenés oka lehet immunológiai eredetű - ilyenkor a szervezet a tejben lévő fehérjét idegennek ismeri fel -, és lehet enzimhiányra visszavezethető. Ekkor a tejben lévő laktózt (tejcukrot) a szervezet a laktáz nevű enzim hiányában nem tudja megemészteni.

Megelőzési stratégiák

Hogyan tarthatjuk fenn a normális bélműködést? A tisztasági és az eltarthatósági előírások betartása elsődleges. Nagy melegben számos gyorsan romló élelmiszer csak rövidebb ideig tárolható, eltarthatóságukra a csomagoláson feltüntetett utalások vonatkoznak. A csecsemők cumisüvegeit, cumijait sterilizálni kell. A lefejt anyatej tárolására a bababoltokban kapható steril anyatejgyűjtő zacskókat használjuk. Mesterségesen táplált kisbabák elkészített tápszerét tilos szobahőmérsékleten hosszabb ideig tartani, mert elszaporodhatnak benne a gyomor-bélhurut kialakulásáért felelős baktériumok.

Ki kell iktatni az étrendből azokat az összetevőket, melyekre az egyén szervezete érzékenységi reakcióval reagál (például táplálékallergia esetén).

Az akut hasmenés terápiája

  1. Gondoskodnunk kell az elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlásáról. A víz és elektrolit terápia során gyakran használnak rehidrációs (kiszáradás megelőzésére szánt) porkeveréket, mely megfelelő mennyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges anyagokat (glükózt, konyhasót, trinátrium citrátot, kálium-kloridot). A port hígítás nélkül nem szabad fogyasztani. A tasak tartalmát előzetesen felforralt, szobahőmérsékletre lehűtött vízben vagy szobahőmérsékletre hűtött cukrozatlan teában teljesen fel kell oldani. A feloldáshoz szükséges folyadék mennyiségek a csomagoláson feltüntetésre kerülnek. Glükóztartalma miatt cukorbetegek a készítményt nem kaphatják, óvatosság ajánlott szívbetegség és elégtelen veseműködés esetén. A rehidrációs por várandósság idején és a szoptatás időszakában alkalmazható.
  2. Ha baktérium okozta a hasmenést, a kitenyésztést követően már célzott antimikróbás terápiával lehet kezelni a fertőzést. A legtöbb esetben azonban nincs szükség antibiotikum adására, mert a tünetek rövid idő alatt a só- és vízháztartás egyensúlyban tartásával spontán megszűnnek.
  3. A hasmenés kezelésére széles körben használt szer az aktív szén (Carbo activatus), mely a felületén képes különböző anyagok, toxinok, azaz mérgek megkötésére. Ha a tablettát szétrágva vesszük be, akkor a méreganyagokat megkötő szénfelület növekedése miatt a megkötő kapacitás még nagyobb. Vigyázni kell azonban, hogy egyes hatóanyagok, mint a fogamzásgátlók és az epilepszia kezelésében alkalmazott gyógyszerek megkötésére is képes, így azok hatásukat részben vagy teljesen elveszthetik. Az aktív szén gyermekgyógyászatban biztonságosan, szinte mellékhatás nélkül alkalmazható. A bizmutsók (bizmut-szubgallát, bizmut-szubszalicilát) enyhe és közepesen súlyos hasmenésben alkalmazhatók. Bélmozgást gátló vegyületek közé tartozik a difenoxilát - melyet gyakran kombinálnak a görcsgátló hatással rendelkező atropinnal - és a loperamid. A difenoxilát és a loperamid ugyan csak nagyon magas dózisokban alkalmazva okoznak légzésdepressziót, mégis szedésük előtt ajánlott konzultálni gasztroenterológiai szakorvossal.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső